Vlaanderen
Klasse.be
Kinderen spuiten met water op elkaar in watermuseum Hidrodoe Herentals

Met je Lerarenkaart

Op bezoek in watermuseum Hidrodoe

  • 27 juni 2019
  • 4 minuten lezen

“Onderzoeken we hier cola?” vraagt de edutainer. “Nee, water!” 21 rakkertjes uit het tweede leerjaar roepen het in koor. Juf Phedra weet dat ze van een bezoek aan Hidrodoe he-le-maal enthousiast worden. Schepnet in de aanslag? Droge kleren klaar? Ontdekken maar!

De stevige busrit naar Herentals vanuit de Peter Benoitschool in Neder-over-Heembeek is volgens juf Phedra meer dan de moeite waard. “In de klas staat het thema onderwaterwereld op de agenda. Daar sluit dit bezoek heel goed bij aan”, zegt ze. “Vooraf keken we al eens naar de website en de foto’s, en lazen we samen de informatie.”

Vorig schooljaar, toen ze in het eerste leerjaar zaten, kwamen deze leerlingen ook al naar Hidrodoe, want de school werkt vaak per graad: “Het is hoe dan ook een voltreffer, maar voor onze leerlingen, die niet zo goed Nederlands spreken, werkt die herhaling. Net als het feit dat ze hier actief mogen ontdekken. Dat houdt hun interesse groot. In de klas werken we dan meer rond het talige. Ik hoor nu al hoe ze betere woorden vinden om te vertellen wat ze hier zien en leren.”

Wateronderzoek

De edutainer neemt ons mee naar de vijver. Daar gooien we onze schepnetten uit tijdens het wateronderzoek. “Eerst tik je op de bodem om de beestjes wakker te maken. Dan schraap je over de grond en haal je het net boven.” Wat erin zit? Rotte bladeren, een tak en een lege pop van een libel. De diertjes verstoppen zich nog in de smurrie.

“Nu gaan we alles opeten”, grapt de gids. Natuurlijk niet. Onze vangst onderzoeken, dat gaan we doen in de tent. Eerst moeten ze de inhoud van hun emmer rustig leeggieten terwijl hun vingers een natuurlijke zeef vormen. Dat vinden sommigen echt, écht vies. Maar de verwondering neemt het snel over. Met schaaltjes, lepels en een vergrootglas gaan we op zoek naar een slak, een kever en de andere dieren op de bingokaart. Wat zijn de juiste namen? En hoe weet je of het water gezond is?

Lekker: water van de kraan

Het is al 12 uur! In de cafetaria staat voor iedereen een beker fris drinkwater klaar. Die mogen we gewoon bijvullen en mee naar huis nemen. Drinken ze thuis kraantjeswater? Yasmine niet. Ashraf ook niet. Maar het smaakt wel.

11 emmers per dag

De Waterwereld van Hidrodoe is een grote ontdekkingsruimte die ze na de middag op eigen houtje exploreren. Het buitengedeelte is extra aantrekkelijk met dit mooie weer. De leerlingen leven zich uit onder de waterparaplu en aan de fontein die rode plastic ballen in de lucht houdt. We maken golven en draaikolken, leren het verschil tussen ijs, water en stoom. En wie wist dat we allemaal gemiddeld 11 emmers water verbruiken? Per dag!

Zoekopdrachten

Juf Phedra vindt de werkblaadjes op de site van het doecentrum een aanrader. Ze downloadde de zoekopdrachten die haar leerlingen in de richting van voor hen geschikte leerstof leiden. Maar veel lezen doen ze niet, ze willen doen, doen, doen. “Het blad helpt bij de nabespreking”, zegt Phedra. “Tijdens een groepswerk zullen we onze antwoorden vergelijken en bespreken.”

Water in 4D

Na de middag wonen we met de andere klassen een interactieve demoshow bij over onzichtbaar water. En een 4D-film sluit vervolgens de Hidrodoe-dag af. Met een speciale bril op onze neus volgen we Drup, Drip en Spetter. Door het waterzuiveringsproces heen gaan die op zoek naar viesmaker Smos. De kinderen gillen als we 4D-gewijs door de waterleidingen glijden. Wind incluis. Als de spetters op ons af lijken te komen, duiken we instinctief weg. Sommige info uit de film zullen ze later pas echt begrijpen, maar dat drinkwater zuiver en gezond is? Dat zit verankerd in hun hoofdjes.

Over Hidrodoe

Hidrodoe staat helemaal in het teken van water. 120 doe-activiteiten zetten de theorie om in de praktijk. Op maat van 6 tot 12-jarigen. Samen met een wetenschapsshow en de vertoning van een 4D-film over waterzuivering vul je hiermee een halve dag. Wil je een dagvullend programma? Combineer je bezoek dan met het wateronderzoek, de waterwandeling, lunch …

Veerle Vanbuel

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren