advertentie

Jongeren die veel slapen zijn gelukkiger

schrijf een reactie

Ruim zeven op de tien van de jongeren die vijf uur of minder per nacht slapen, zeggen dat ze vaker depressief zijn. Ook denken ze meer aan zelfdoding. Wie te weinig slaapt, maakt meer kans om slechtgemutst te zijn. Dat zegt onderzoek door het Columbia Medical Center bij 15 000 tieners tussen twaalf en achttien jaar.

Jongeren die van hun ouders dan weer om 22 uur of vroeger moeten gaan slapen, hebben 24 procent minder kans op een depressie dan jongeren die later dan middernacht mochten gaan slapen. Van die jongeren dacht een op de vijf ook minder vaak aan zelfdoding. Gemiddeld sliepen de onderzochte jongeren 7 uur en 53 minuten. Maar eigenlijk hebben ze 9 uur slaap nodig per nacht, zeggen de onderzoekers. Slaapgebrek kan leiden tot humeurige jongeren, waardoor ze slechter met alledaagse stress en andere mensen kunnen omgaan.
Dat slaapgebrek kan leiden tot depressie werd algemeen aangenomen. De resultaten van dit onderzoek bevestigen dit dus en ze verschijnen in het wetenschappelijk tijdschrift SLEEP.

Bron: gezondheidsnet.rnews.be

Schrijf een reactie op dit artikel

Vind je dit artikel interessant?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Lerarendirect! Elke week het belangrijkste onderwijsnieuws, tips, educatieve activiteiten en acties van Klasse. Gratis in je mailbox.