Diploma hoger onderwijs rendeert

schrijf een reactie

Wie in ons land een diploma hoger onderwijs behaalt, heeft op het einde van zijn leven bijna 80.000 euro extra verdiend. Dat blijkt uit het ‘Education at a glance’-rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Als gevolg van de economische crisis hebben overigens veel meer mensen zonder diploma hun job verloren dan wie een universitair diploma heeft.

Studeren kost geld. Bovendien loop je zo’n vier jaar inkomen mis. Maar je hebt later meestal een hoger loon en loopt minder kans om werkloos te worden. Dat betekent dat de winst van een diploma hoger onderwijs in België voor mannen 84.447 euro is, en voor vrouwen 74.861 euro. Dat verschil komt vooral door het feit dat vrouwen veel vaker deeltijds werken.

Daar staat tegenover dat meer meisjes dan jongens kans maken om secundair onderwijs succesvol te  beëindigen dan jongens. Dat geldt voor alle OESO-landen, met uitzondering van Duitsland en Zwitserland. Bovendien maken vrouwen de meerderheid van de studenten uit. Je vindt ze vooral in de domeinen onderwijs, gezondheidszorg, welzijn en letteren en wijsbegeerte.

Lees hier meer resultaten uit ‘Education at a glance 2011′

Schrijf een reactie op dit artikel

Vind je dit artikel interessant?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Lerarendirect! Elke week het belangrijkste onderwijsnieuws, tips, educatieve activiteiten en acties van Klasse. Gratis in je mailbox.