Kleur in je klas

schrijf een reactie

“In mijn klas zitten leerlingen van twaalf nationaliteiten”, zegt Jürgen (31), leraar geschiedenis. “Ik geef les met de handrem uit schrik om iets verkeerds te zeggen.” Hoe ga je om met allochtone jongeren in je klas?

Zes tips

  1. Toon oprechte interesse in hun leefwereld allochtone leerlingen willen niet voortdurend aangesproken worden op hun ‘andere’ culturele of religieuze achtergrond. Ze zijn immers geen experts in hun religie, cultuur of taal. Wel vertellen ze graag over de manier waarop ze hun cultuur beleven in het dagelijks leven.
  2. Wees niet bang voor taboes er spelen soms gevoeligheden tussen jongeren van verschillende afkomst. Reageer niet krampachtig, maar behandel de situatie zoals elk ander conflict tussen leerlingen.
  3. Laat racisme niet zomaar passeren Geef de nodige aandacht aan racistische opmerkingen of incidenten. luister actief. Betrek beide partijen. en klaar het probleem uit vooraleer je concludeert dat er geen racisme in het spel is.
  4. Ontdek niet-westerse invalshoeken in je lessen In vakken als geschiedenis, aardrijkskunde, godsdienst of talen kan je makkelijk een ruimer blikveld inbouwen. Dat is trouwens even belangrijk in klassen zonder allochtone jongeren.
  5. Reageer positief op de thuistaal van je leerlingen Uiteraard is het belangrijk dat je leerlingen binnen en buiten de lesuren Nederlands spreken. Maar een streng verbod op thuistaal haalt weinig uit. Reageer liever positief als ze iets in hun thuistaal zeggen, met humor of met een compliment over hun meertalig zijn.
  6. 6. Communiceer niet via de leerlingen met hun ouders Wil je de ouders contacteren? Communiceer dan rechtstreeks met hen. schakel tolken in indien nodig. De leerling als tolk vragen is geen goed idee. Houd die druk weg van zijn schouders.

Meer tips vind je op www.minderhedenforum.be

 

Schrijf een reactie op dit artikel

Vind je dit artikel interessant?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Lerarendirect! Elke week het belangrijkste onderwijsnieuws, tips, educatieve activiteiten en acties van Klasse. Gratis in je mailbox.