Vlaamse scholieren kennen steeds minder goed Frans

schrijf een reactie

De kennis van het Frans gaat jaar na jaar achteruit. Dat stelt Willy Clijsters, pionier van de Vlaamse Olympiade van het Frans. De wedstrijd kan wel nog steeds op heel wat belangstelling rekenen. Voor haar 25ste editie kan de Olympiade de 124.000ste deelnemer verwelkomen.

Ondanks de grote belangstelling is professor emeritus Willy Clijsters somber gestemd over de kennis van het Frans in Vlaanderen. “We hebben de moeilijkheidsgraad van de wedstrijd moeten aanpassen, of er raakte niemand nog door’, verzucht Clijsters in De Standaard.

Clijsters wijt de slinkende kennis aan culturele onverschilligheid. “De jeugd komt niet meer in aanraking met het Frans. Alles wat met computers, film, tv, popmuziek te maken heeft, is Engels. Die taal zit overal in hun dagelijkse leven, Frans is ver te zoeken. Het is een puur schoolvak geworden, met alle gevolgen van dien.”

Ligt het aan het niveau van de leraren? Clijsters meent van niet. “’Het niveau van de instroom is inderdaad gedaald, maar de leraren doen hun best. Ze hebben te weinig hedendaagse boeken en leermiddelen. In alles wat met nieuwe en sociale media te maken heeft, is het aanbod in het Engels zoveel groter.”

Clijsters benadrukt dat het bedrijfsleven nog altijd smeekt om mensen die zich in het Frans uit de slag kunnen trekken. Maar het belangrijkste om in Vlaanderen het Frans te blijven koesteren, is voor Clijsters dat we het contact met Wallonië en Brussel moeten behouden. Daarom kreeg deze editie het motto ‘word wereldburger, leer de taal van je buren’.

Schrijf een reactie op dit artikel

Vind je dit artikel interessant?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Lerarendirect! Elke week het belangrijkste onderwijsnieuws, tips, educatieve activiteiten en acties van Klasse. Gratis in je mailbox.