advertentie

Voedingsdriehoek vernieuwd

schrijf een reactie

Meer water drinken en minder zout gebruiken. Dat zijn de belangrijkste wijzigingen in de nieuwe actieve voedingsdriehoek. Computeren en tv-kijken krijgen een plekje bij de restgroep. Voor de Marokkaanse en Turkse gemeenschap is er een aangepaste driehoek.

De aanbevolen hoeveelheid water blijft op 1,5 liter per dag. Maar de nadruk ligt nog meer op water drinken. Gesuikerde dranken worden afgeraden. In de waterlaag staan nu zeven glaasjes water en wordt het kopje koffie zonder lepel afgebeeld. Dat moet duidelijk maken dat het niet nodig is om zoetstoffen toe te voegen. De aanbeveling voor zout verlaagt van 6 naar 5 gram per dag. De afbeelding van het kommetje met bouillon verdwijnt daarom uit de watergroep.

In de beweeglaag krijgt ‘wandelen met kinderen’ voortaan ook een plaatsje. Bewegen is veel meer dan sporten. Het kan heel laagdrempelig zijn een deel uitmaken van het dagelijks leven. Zittende activiteiten zoals computeren en tv-kijken beperk je best en krijgen een plekje bij de restgroep.

Voor producten in de restgroep is een maximale hoeveelheid per dag vastgelegd. Voor een vrouw is de bovengrens 200 kcal, voor een man 250 kcal. Bovendien is er een bijkomende onderverdeling voor koeken, zoet broodbeleg en dranken. Omdat er grote verschillen zijn in voedingswaarde zijn ze nu ingedeeld in drie categorieën. Zo wordt het makkelijker om de juiste keuze te maken tussen bijvoorbeeld een granenkoek en een chocoladewafel.

Ook de aanbevelingen voor groenten, fruit en de melkproducten zijn verfijnd. Zo telt soep die bereid is met minstens 400 gram groenten en maximaal een bouillonblokje per liter nu als een volwaardige bijdrage aan de dagelijkse inname van groenten. Fruitsappen en smoothies zijn dan weer geen volwaardige vervanger voor vers fruit in de fruitgroep.

Voor de Marokkaanse en Turkse gemeenschap is er een aangepaste voedingsdriehoek. Daarop is geen kopje koffie maar een glas thee te zien. In het vakje van de granen staat een kommetje couscous. Het brood is niet bruin en vierkant, maar licht en plat. De voedingsadviezen zijn voor beide driehoeken wel dezelfde.

Meer informatie over de actieve voedingsdriehoek kan je terugvinden op www.vigez.be en www.gezondheidstest.be.

Schrijf een reactie op dit artikel

Vind je dit artikel interessant?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Lerarendirect! Elke week het belangrijkste onderwijsnieuws, tips, educatieve activiteiten en acties van Klasse. Gratis in je mailbox.