“Schaf jaarstructuur lager af”

2 reacties

Schaf de jaarstructuur in het lager onderwijs af. Daarvoor pleit de Vereniging van Vlaamse Leerkrachten (VVL) in een manifest. “Zo maak je zittenblijven overbodig en komt het accent meer op de eigenheid van het kind te liggen”, zegt Ludo Frateur van de VVL.

“De traditionele jaarstructuur waarbij je op het einde van het schooljaar een bepaald niveau moet halen om naar het volgende jaar te mogen gaan, is voorbijgestreefd”, aldus Frateur. “Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Wat ze graag doen, doen ze goed. De rest mag je zo dikwijls herhalen als je wilt, ze krijgen het amper of met zeer veel moeite verwerkt.”

“Wij pleiten ervoor om de traditionele onderwijsstructuur opzij te zetten en de jaarstructuur te doorbreken. Dat is perfect mogelijk. In het lager onderwijs zijn de eindtermen immers enkel vastgelegd voor het zesde leerjaar, niet voor de andere jaren. Bovendien is er geen enkele verplichting om het onderwijs te structureren in jaarklassen.”

Praktisch zouden de leerlingen tijdens de uren dat er geen instructie wordt gegeven, werken aan het inhalen van achterstanden op bepaalde inhouden, of het verder uitbreiden van reeds bereikte competenties. Een klein team van leraren zou de groep gedurende de hele lagere school begeleiden.

Het nieuwe systeem zou heel wat voordelen opleveren, meent Frateur. “Zittenblijven hoeft niet meer en kinderen kunnen binnen hun leeftijds- en vriendengroep blijven. Daarnaast komt het accent meer te liggen op de eigenheid van het kind.”

De VVL is een onafhankelijke, netoverschrijdende vereniging van leraren en docenten.

Schrijf een reactie op dit artikel

Vind je dit artikel interessant?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Lerarendirect! Elke week het belangrijkste onderwijsnieuws, tips, educatieve activiteiten en acties van Klasse. Gratis in je mailbox.