advertentie

Studenten zoeken vaker psychische hulp

1 reactie

Je studententijd zou ‘de tijd van je leven’ moeten zijn, maar dat geldt niet voor iedereen. Uit onderzoek van de dienst STUDIOO van drie Oost-Vlaamse hogescholen blijkt dat studenten vaker psychische hulp zoeken op school. Faalangst, uitstelgedrag en relatieproblemen zijn de belangrijkste redenen. Ook andere Vlaamse hogescholen merken dat de nood aan psychische hulp groot is.

Niet alle Vlaamse hogescholen en universiteiten houden cijfers over studenten met psychische klachten even zorgvuldig bij, zo blijkt uit een rondvraag van Klasse. De meeste bieden wel psychische hulp aan. Bij de Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende zijn studenten na gemiddeld 3,4 gesprekken geholpen. “Baat onze hulp niet, dan verwijzen we door”, klinkt het.

In de Universiteit van Antwerpen verwijzen ze per jaar zo’n 150 studenten door. Ze kampen o.a. met ernstige persoonlijkheidsstoornissen. Isabelle Dewinkeler, studentendecaan bij Groep T in Leuven, schakelde dit jaar voor het eerst de Zelfmoordlijn in. Ze merkt ook dat docenten alerter zijn geworden. “Als ze voelen dat studenten zich opvallend anders gedragen, melden ze dat.”

“Onze complexe en prestatiegerichte maatschappij is voor studenten niet altijd even makkelijk”, zegt Hugo Lietaer van het Psychotherapeutisch Centrum van de KU Leuven. “Ook bij ons kloppen er jaar na jaar meer studenten aan met psychische problemen. Het gaat dan niet alleen om studiegerelateerde klachten zoals faalangst, uitstelgedrag, concentratieproblemen maar ook om depressieve stemmingen, angstklachten of relationele problemen met ouders of partner.  De stijging van het aantal studenten dat hulp zoekt voor psychische problemen heeft verschillende oorzaken. In het algemeen bestaat er in onze maatschappij een groeiende tendens om sneller hulp te zoeken bij psychische en psychiatrische problemen, ook al rust er jammer genoeg nog altijd een taboe op psychisch ziek zijn.”  Daarnaast is de dienst bij de studenten bekender dan vroeger.  En ook het aantal studenten stijgt.

“De drempel naar hoger onderwijs is lager geworden, waardoor studenten die vroeger geen hogere studies begonnen omdat ze al met problemen kampten, dat nu wel doen.”  Dat is een goede zaak, vindt Hugo Lietaer.  “Wie de intellectuele capaciteiten en de motivatie heeft voor hoger onderwijs, moet de kans krijgen om verder te studeren, ook al heeft hij daarbij therapeutische begeleiding nodig.”

Schrijf een reactie op dit artikel

Vind je dit artikel interessant?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Lerarendirect! Elke week het belangrijkste onderwijsnieuws, tips, educatieve activiteiten en acties van Klasse. Gratis in je mailbox.