iPad op school: duur gadget voor arme gezinnen?

15 reacties

Heel wat Vlaamse scholen experimenteren dit schooljaar met tablets in de les. In Blankenberge en Sint-Niklaas rekenen scholen de kosten van deze e-boekentas integraal door aan de ouders, tot afgrijzen van veel armoedeorganisaties. Minister Smet wil nu een algemene strategie voor alle scholen.

In Blankenberge diende een tiental ouders klacht in tegen het verplichte gebruik van de iPad. Ze stellen zich o.a. vragen bij de kostprijs en duurzaamheid van de tablet en hekelen de communicatie op de schoolraad. De school zegt dat de ouders wel degelijk op voorhand werden ingelicht en wijst er in haar verweer op dat ze met de invoering van de iPads een innovatieve leeromgeving wil creëren. De ouders kregen inmiddels gelijk van de Commissie Zorgvuldig bestuur, maar de school ging in beroep.

Terwijl pedagogen en onderwijskundigen discussiëren over de meerwaarde van iPads in de klas, mengen nu ook armoedeorganisaties zich in het debat. Zij vrezen dat de meerkost van de digitalisering in het onderwijs gewoon wordt doorgeschoven naar de ouders. “Naast de kost van de tablet zelf zijn er nog heel wat niet-zichtbare kosten, zoals de verzekering, het onderhoud, de internetaansluiting …”, zegt Sieg Monten van het Netwerk tegen Armoede. “We betwijfelen ook of de school effectief alle boeken, papieren en kopieën zal afschaffen. Het verplicht invoeren van de iPad zal een nieuw publiek aantrekken, maar tegelijkertijd jongeren uit kansarme gezinnen afschrikken. Wij verkiezen een systeem waar alle leerlingen van de school tegen een aanvaardbare prijs een iPad kunnen huren. Zo kunnen scholen de digitale evolutie niet aangrijpen om onderhuids de schoolpopulatie uit te zuiveren.”

Minister van Onderwijs Pascal Smet vindt het goed dat nieuwe technologieën hun intrede maken in de klassen. “Maar het gebeurt nog te veel in verspreide slagorde”, zegt hij. “iPads mogen geen gadgets zijn. Je moet ze goed integreren in je lessenpakket en ze moeten een toegevoegde waarde bieden. Dat doen we beter in overleg.”

Lees hier het volledige advies van de Commissie Zorgvuldig Bestuur

Hoe kan je scholen motiveren om geld te besparen? Het Netwerk tegen Armoede doet een voorzet in het septembernummer van Klasse.

 

 

 

 

Schrijf een reactie op dit artikel

Vind je dit artikel interessant?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Lerarendirect! Elke week het belangrijkste onderwijsnieuws, tips, educatieve activiteiten en acties van Klasse. Gratis in je mailbox.