Gwen Muylaert wint Klasseprijs

1 reactie

Franstalige kinderen in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel die een deel van de lessen in het Frans krijgen, lezen opmerkelijk beter in het Frans én in het Nederlands dan kinderen die enkel in het Nederlands les volgen. Dat blijkt uit de scriptie van VUB-alumna Gwen Muylaert. Het levert haar de Klasseprijs 2012 op.

Onderwijs in de thuistaal is controversieel en vindt voorlopig weinig gehoor vindt bij Vlaamse scholen en beleidsmakers. “Integendeel’, weet Muylaert. “De aanwezigheid van niet-Nederlandstalige leerlingen in de klas wordt vaak als een probleem beschouwd dat ‘opgelost’ moet worden, het liefst door een remediërende aanpak die de leerlingen een intensief taalbad aanbiedt in de onderwijstaal. Dit is wellicht niet de meest aangewezen methode om leerlingen snel een goede kennis van het Nederlands bij te brengen.”

Voor haar scriptie ‘(Leren) lezen in twee talen’, een onderzoek naar de Nederlandse en Franse leesvaardigheid in het Stimulerend Meertalig Onderwijs in Brussel’ testte Muylaert de leesvaardigheid van 46 leerlingen uit het vierde leerjaar in drie Nederlandstalige lagere scholen in Brussel. Twee van de scholen bieden meertalig onderwijs aan, terwijl de derde school kiest voor regulier taalonderwijs Frans. Wat blijkt? Franstalige kinderen in het Nederlandstalig onderwijs die ook (een beperkte vorm van) onderwijs in het Frans volgen, lezen opmerkelijk beter in het Frans én in het Nederlands dan Franstalige kinderen die van meet af aan uitsluitend op het Nederlands gericht worden.

Deze bevinding uit het ‘proeflabo’ van het Brusselse Nederlandstalige onderwijs – waar vandaag ongeveer twee derde van de leerlingen in het Nederlandstalig lager onderwijs met geen van hun beide ouders Nederlands praat – kan de inzichten over schooltaal versus thuistaal ook in het Vlaamse onderwijs vooruithelpen, meent de redactie van Klasse.

De Klasseprijs is het kleine broertje van de Vlaamse Scriptieprijs. Het magazine biedt de winnaar van de Klasseprijs een citytrip ter waarde van 500 euro. De winnende scriptie krijgt ook een reportage in een van de volgende nummers.

© foto: Vincent Callot

Schrijf een reactie op dit artikel

Vind je dit artikel interessant?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Lerarendirect! Elke week het belangrijkste onderwijsnieuws, tips, educatieve activiteiten en acties van Klasse. Gratis in je mailbox.