Minder eerstejaars kiezen voor lerarenopleiding

8 reacties

Voor het tweede jaar op rij neemt het aantal generatiestudenten in de lerarenopleiding aan de Vlaamse hogescholen af. Dit jaar startte 9 procent minder eerstejaars dan twee jaar geleden. Vooral de opleiding secundair onderwijs boert achteruit. Ook in de specifieke lerarenopleiding daalt het aantal studenten. Dat blijkt uit cijfers van het Ministerie van Onderwijs.

Vorig academiejaar kozen nog 5.993 generatiestudenten voor een opleiding leraar in het kleuter-, lager of secundair onderwijs. Dit jaar waren dat er 198 minder (5.795 studenten), goed voor daling van 3 procent. In vergelijking met het academiejaar 2010-2011 kozen zelfs 596 studenten of 9 procent minder eerstejaars voor de lerarenopleiding.

Vooral in de opleiding secundair onderwijs is de achteruitgang spectaculair: min 17 procent. Vooral jongens kiezen minder voor de opleiding (min 20 procent), maar ook bij de meisjes is de daling groot (min 14 procent). De opleiding leraar in het kleuteronderwijs telt 6 procent minder generatiestudenten. In de richting lager onderwijs blijft het aantal nieuwelingen gelijk. Ruim zeven op de tien generatiestudenten zijn meisjes.

Ook in de specifieke lerarenopleiding (SLO) aan de hogescholen en universiteiten, vergelijkbaar met de vroegere aggregaatsopleiding, daalt het aantal inschrijvingen. In 2010-2011 schreven zich hiervoor nog 2.060 studenten in. Volgens een voorlopige telling zijn er dat dit jaar 175 minder (min 8,5 procent). Voorlopige cijfers van de SLO in het volwassenenonderwijs wijzen eveneens op een fikse daling.

Schrijf een reactie op dit artikel

Vind je dit artikel interessant?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Lerarendirect! Elke week het belangrijkste onderwijsnieuws, tips, educatieve activiteiten en acties van Klasse. Gratis in je mailbox.