Wat weet jij over leren?

2 reacties

HuiswerkWorden baby’s slimmer van klassieke muziek? Zijn jongens beter in wiskunde? Over onderwijs en leren doen heel veel hardnekkige clichés de ronde. “Toch kloppen die niet altijd”, stellen Pedro De Bruyckere en Casper Hulshof in hun boek ‘Jongens zijn slimmer dan meisjes, en andere mythes over leren en onderwijs’.

Zijn jouw inzichten juist? Doe zelf de test en vergelijk je opvattingen met de resultaten uit een enquête bij vijfhonderd collega’s. In welke mate ga je akkoord met de onderstaande stellingen?

1. “Jongeren leren vandaag anders dan vroeger”

Driekwart van de ondervraagde leraren is overtuigd dat leerlingen vandaag anders leren dan vroeger, vooral door de technologie. Toch stellen heel wat experts dat nieuwe media er niet plots voor zorgen dat ons brein fundamenteel anders functioneert of dat jongeren zich niet meer langdurig zouden kunnen concentreren.

2. “Bepaalde bewegingsoefeningen stimuleren je brein tot beter leren”

Het grootste deel van de leraren denkt dat bewegingsoefeningen je brein stimuleren. Onderzoek toont echter aan dat ‘brain gym’ of ‘brain games’ je niet beter doen leren. Lichaamsbeweging kan wel een positief effect hebben op je leervermogen.

3. “Andere intelligenties dan het klassieke IQ kunnen schoolse resultaten voorspellen”

Het overgrote deel van de leraren gaat hiermee akkoord. Toch heeft de klassieke IQ-test voorlopig als enige een voorspellende waarde. Dat belet niet dat je als leraar op zoek moet gaan naar de verschillende talenten van je leerlingen.

4. “Leraren stemmen hun onderwijsstijl beter af op zichzelf dan op de leerstijl van hun leerlingen”

De meeste leraren denken dat je je onderwijsstijl beter afstemt op de leerstijl van je leerlingen. Dat levert nochtans weinig leereffect op. Geef liever les op de manier die jou het best ligt.

Bron: verkennende enquête bij vijfhonderd leraren door Tommy Opgenhaffen, auteur van Leren.Hoe?Zo! Klik hier voor alle resultaten van de online bevraging.

© foto: Thinkstock

Schrijf een reactie op dit artikel

Vind je dit artikel interessant?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Lerarendirect! Elke week het belangrijkste onderwijsnieuws, tips, educatieve activiteiten en acties van Klasse. Gratis in je mailbox.