Klasse voor leraren » cultuur http://www.klasse.be/leraren Klasse voor Leraren is Vlaams onderwijsnieuws, online video en dossiers voor leraren, docenten en andere onderwijsprofessionals. Tue, 21 Apr 2015 00:51:59 +0000 nl-NL hourly 1 ‘Kermis’ in de schoolvoorstelling: hoe vermijd je het? http://www.klasse.be/leraren/52327/kermis-in-de-schoolvoorstelling-hoe-vermijd-je-het/ http://www.klasse.be/leraren/52327/kermis-in-de-schoolvoorstelling-hoe-vermijd-je-het/#comments Wed, 21 Jan 2015 18:50:37 +0000 http://www.klasse.be/leraren/?p=52327 Stijn Meuris zet leerlingen aan de deur tijdens zijn schoolvoorstelling, omdat die zich niet interesseren voor wat hij brengt. Ongeïnteresseerde leerlingen komen wel vaker voor. Hoe maak je er wel een fijne voorstelling van?

“Schoolvoorstellingen zijn voor ons geen goed systeem, dus bezoeken we ze al tien jaar niet meer”, zegt Guy Verzele van het Bernarduscollege in Oudenaarde. “De leerlingen waren matig geïnteresseerd en de artiesten zagen het meer als een veredelde repetitie. Wij verdelen onze leerlingen nu tussen het echte publiek ‘s avonds. Zo heb je meteen een gezondere dynamiek. We sturen de leerlingen ook naar anderstalige voorstellingen in het kader van taallessen. Ze houden een portfolio bij van de voorstellingen die ze volgden. Dat dient dan als basis voor het mondelinge examen.”

Geen schoolvoorstellingen meer bezoeken hoeft voor Kristien Druyts van CANON Cultuurcel nu ook weer niet. “Culturele centra en scholen zouden nog beter kunnen samenwerken. De medewerkers in culturele centra helpen scholen graag op weg naar de juiste voorstellingen voor hun leerlingen. Je baseert je het best op een lesmap die het gezelschap meestal beschikbaar stelt via zijn website. Is die lesmap er niet, neem dan contact op met het gezelschap of met het cultureel centrum waar ze zullen optreden. Die mensen zijn meestal heel toegankelijk, open en behulpzaam.”

“Neem als leerkracht contact op met de publieksmedewerker van een culturele instelling en zit samen rond de tafel, leer elkaar kennen en ga samen op zoek”, raadt CANON aan. “En informeer je leerlingen over de gedragscode voor bepaalde voorstellingen. Soms is absolute stilte gewenst. Maar bij andere voorstellingen is interactie net heel belangrijk, mag het publiek meespelen of zelfs op het podium gaan zitten.”

Surf naar cultuurkuur.be

Op cultuurkuur.be kunnen scholen en organisatoren elkaar rechtstreeks contacteren. Organisatoren publiceren hun activiteiten en bereiken meteen de juiste doelgroep. Scholen contacteren organisatoren en gaan met hen aan de slag. Cultuurkuur.be is een initiatief van CANON Cultuurcel en CultuurNet Vlaanderen.

]]>
http://www.klasse.be/leraren/52327/kermis-in-de-schoolvoorstelling-hoe-vermijd-je-het/feed/ 2
Nieuwe ‘datingsite’ brengt onderwijs en cultuur bij elkaar http://www.klasse.be/leraren/39380/nieuwe-datingsite-brengt-onderwijs-en-cultuur-bij-elkaar/ http://www.klasse.be/leraren/39380/nieuwe-datingsite-brengt-onderwijs-en-cultuur-bij-elkaar/#comments Thu, 07 Nov 2013 14:46:11 +0000 http://www.klasse.be/leraren/?p=39380 Cultuurkuur posterOp zoek naar voorstellingen, workshops, vormingen, lezingen en andere activiteiten op jouw maat en die van je leerlingen? Voortaan vinden onderwijs en cultuur elkaar op het nieuwe cultuureducatieve platform www.cultuurkuur.be.

De nieuwe portaalsite profileert zich als dé tipgever voor cultuureducatieve activiteiten met leerlingen. Scholen en organisatoren kunnen er elkaar rechtstreeks contacteren. 

Culturele organisaties kunnen er rechtstreeks in contact treden met leraren uit heel Vlaanderen. Net zoals op Facebook kunnen ze eenvoudig een pagina aanmaken waarop hun scholenaanbod te volgen is. Ze publiceren er hun activiteiten en bereiken meteen de juiste doelgroep.

Leraren kunnen via de site snel en eenvoudig voorstellingen, workshops, vormingen, lezingen en andere activiteiten vinden die inspelen op specifieke thema’s en leerdoelen. De integratie van social media-functies vergemakkelijkt ook het uitwisselen van ervaringen met andere collega’s.

Wim Opbrouck is het gezicht van de campagne. Lees ook het dubbelinterview met Wim Opbrouck en zijn oud-leraar Joost Sileghem uit Klasse.

Cultuurkuur.be is een initiatief van CANON Cultuurcel en CultuurNet Vlaanderen en past binnen een ruimer samenwerkingsverband tussen de beleidsdomeinen Onderwijs en Cultuur.

]]>
http://www.klasse.be/leraren/39380/nieuwe-datingsite-brengt-onderwijs-en-cultuur-bij-elkaar/feed/ 0
“We spraken meer over kunst dan over fysica” http://www.klasse.be/leraren/39104/we-spraken-meer-over-kunst-dan-over-fysica/ http://www.klasse.be/leraren/39104/we-spraken-meer-over-kunst-dan-over-fysica/#comments Wed, 06 Nov 2013 07:00:15 +0000 http://www.klasse.be/leraren/?p=39104 Wim Opbrouck en zijn ex-leraar Joost Sileghem delen hun passie voor cultuur

Wim Opbrouck en Joost Sileghem

“Jongeren doen pas culturele bagage op als hun leraren er met hen op uit trekken, over de grenzen van hun vak”, zegt acteur en zanger Wim Opbrouck. Vijfentwintig jaar geleden liep hij zijn oud-leraar Joost Sileghem voor het eerst tegen het lijf in het Kortrijkse kunstencentrum Limelight. Vandaag ontmoeten ze elkaar opnieuw. De klik is er nog steeds.

Bavikhove, deelgemeente van Harelbeke, West-Vlaanderen. Sinds de hilarische oproep van Gerrit Callewaert in het tv-programma ‘In De Gloria’ in het collectieve Vlaamse geheugen gegrift. Leraar op rust Joost Sileghem zit bij zijn oud-leerling Wim in de woonkamer. Ze halen bij een kop koffie en koekjes herinneringen op aan hun jonge tijd in Harelbeke, Kortrijk en aan de ‘kalle met de haak’, de mythische heks die kinderen op een veilige afstand van het water houdt . “Bij ons zat ze in de waterput”, zegt Joost. “Bij mij in de Leie”, lacht Wim.

Streekgenoten?

Wim: “Ik groeide op in een pluralistisch nest, dus ging ik naar de ‘rijksschool’. De eerste twee jaren volgde ik Latijn. Daarna zwermde iedereen uit. Ik wou al lang iets doen met beeldende kunsten. Ik volgde voordracht, toneel, muziek, ik tekende … In wetenschappen en wiskunde was ik helemaal niet goed. Als ik als kind IQ-testen moest doen, dan sloeg mijn verbeelding op hol. In rekenstaafjes zag ik constructies. Ik wist dus wel dat ik een niet-wetenschappelijke richting moest uitgaan. Zo kwam ik in de plastische kunsten terecht in het atheneum in Kortrijk, waar Joost fysica gaf.”
Joost: “Les geven aan de ‘plastische’ was iets speciaals. De meeste leerlingen hielden niet van wetenschappen. Zo kwam er een perfect opgekleed meisje bij mij eindexamen doen. ‘Die zal het wel kunnen’, dacht ik. Ik vroeg haar of ze iets kon vertellen over een van de vijf toestellen die ik opgesteld had. ‘Ah, zo’n mooie kleuren!’, zei ze.”

Toch hadden jullie geen hekel aan elkaar?

Joost: “Ik waardeerde heel erg dat hij met het fysicaexamen in zijn maag zat. Sommige leerlingen denken: Foert, dat is hier niets voor mij. Ze zullen mij wel punten geven en ik trek het mij niet aan. Maar Wim had écht schrik dat hij het niet zou kunnen.”
Wim: “Natuurlijk. Had een van die pipo’s gezegd: ‘Die Opbrouck heeft niet genoeg punten voor mijn vak’, dan was het over en out. En ik wou naar het conservatorium of naar Studio Herman Teirlinck. Daarvoor had ik mijn diploma nodig. Ik heb nooit inzicht gekregen in fysica, maar ik voelde wel dat Joost zijn aanpak anders, speelser was.”
Joost: “Elk schooljaar beoordeelde ik een of twee leerlingen op basis van een totaalbeeld. Als je enkel de regeltjes volgt, hou je sommige talentvolle leerlingen tegen. Zo komen ze nooit nog ergens aan de bak.”

Heeft Joost jou de liefde voor cultuur bijgebracht?

Wim: “Het meest intense contact had ik met Martine Babylon. Ze gaf Nederlands en dat was volledig mijn ding. We gingen samen naar het theater, tentoonstellingen … Maar plots kwam ik ‘meneer Sileghem’ tegen in de Limelight, een kunstencentrum. We gingen naar een tentoonstelling. Hij ging mee. We gingen naar de kubuswoningen in Rotterdam. Hij ging mee. En ik besefte: dat is over de grenzen van je vak kijken. Mijn ogen gingen open, want ik haat alles wat in hokjes wordt gestopt. Ik haat dus ook leraren die alleen maar hun afgebakende gebied kennen. Je moet ook oog hebben voor je leerlingen en het pad dat ze bewandelen. Gelukkig had ik een paar van die leraren, zoals Joost. Dat heeft me altijd geïnspireerd, tot vandaag. Ik zeg altijd: ‘Kleur alsjeblieft buiten de lijntjes’.”

Joost en Wim poseren voor de foto. De fotograaf probeert Wim in de juiste houding te krijgen. “Het is ‘nen ambtetante’, net als vroeger”, zegt Joost. “Ik heb van jou toch nooit veel straf gekregen”, lacht Wim terwijl hij Joost eens goed vastpakt.

Was je een terrorist op school?

Wim: “Zeker niet. Ik heb net heel veel geïnvesteerd in de school. Ik was zeer graag in dat atheneum. Je voelde dat er veel mogelijk was. In het atelier speelde Pink Floyd, voor een opendeurdag werkten we tot twaalf uur ’s nachts om alles in orde te krijgen. We waren blij dat we niet om vier uur de schoolpoort uit wilden lopen. Dat ‘doordoen’ en de beloning krijgen als het af is, zit nu nog in mijn leven. ‘Content’ zijn met wat we bereikt hadden.”
Joost: “Ik ben in het atheneum gestart toen ik nog jong was. Ik wou het kort houden, maar ben gebleven tot aan mijn pensioen. We hebben met de collega’s veel gefeest. Dat trekt je naar boven. Als je niet hetzelfde elan hebt, kan je jaren op je honger zitten. Een groepje leraren deelde mijn interesse voor kunst en cultuur. We trokken er buiten de school vaak samen op uit. En bij de opendeurdag was ‘mijn toer doen’ bij de plastische kunsten een van mijn hoogtepunten. Als je die constructies ziet, leer je wat beeldhouwkunst is.”
Wim: “Je voelde gewoon dat die leraren dezelfde rock- ‘n-roll uitstraalden. Ze gingen ook heel familiair met ons om. Joost nodigde ons uit om bij hem thuis te komen eten. We lazen er boeken en dronken er ons eerste glas wijn. Dat zal je nu zo snel niet meer horen. (tegen Joost:) Weet je dat mijn schoonbroer nog altijd verhalen over jou vertelt? Hij mocht met zijn klas bij jou spaghetti komen eten, maar herinnert zich vooral je collectie strips. Je had zelfs een apart huis vol boeken.”
Joost: “Ooit bezatte een leerling uit het derde jaar zich bij mij met whisky, terwijl ik in de keuken stond te koken. Dat ben ik aan zijn ouders thuis wel mogen gaan uitleggen.”

Trokken jullie er vaak samen op uit?

Joost: “Soms wel. Ik ging met leerlingen naar Utrecht, proeven doen in een laboratorium met apparatuur die je in een gewone school niet kon kopen. Daar zat altijd wel een stukje cultuur bij.”
Wim: “Kunst stimuleren bij leerlingen is delicaat. Daarom blijf ik vechten tegen schoolvoorstellingen. In Gent ontvangen we leerlingen tussen het gewone publiek. Wie wil, gaat mee. Het aanbod is nu ook veel groter dan vroeger. Met een tablet spring je overal naartoe, maar je mist diepte. Ik merk wel honger naar kennis bij studenten theater. Geef ze voedsel en denkwerk. Zelf uitvinden is het mooiste wat er is. Dat komt niet uit een bubbel. Je moet bagage hebben. Die doe je op door uit je kot te komen.”

Wim, wil je ooit zelf voor de klas gaan staan?

Wim: “Ik heb ooit twee projecten gedaan bij Studio Herman Teirlinck waarbij ik moest lesgeven. Dat lag mij compleet niet. Ik mis een goede methode. Wat moet je in godsnaam leren aan eerstejaars? Ik hou meer van leren uit ontmoetingen. Ik heb al wel wat bereikt, maar ik heb ook mijn angsten, ben onzeker, een twijfelgat. Voor veel studenten is het een opluchting om dat te horen. We gaan samen eten en babbelen over muziek … Zulke ontmoetingen zijn altijd interessant. Ik kan op een fi lmset ook heel stil iets leren, zowel van een gevestigde waarde als van een jonge acteur. Op de set van ‘In Vlaamse Velden’, een nieuwe reeks over de Eerste Wereldoorlog, heb ik aan jonge acteurs de boeken van Tardi gegeven. Ik stel voor hen lijstjes met fi lms en boeken op. Dan zie je de missionaris in mij. Misschien moet ik toch maar eens les gaan geven?”
Joost: “Tja, wat is invloed hebben op elkaar? Dat weeg je niet af. Pas achteraf besef je wat ‘jij voor mij betekende en ik voor jou’.”

De koffie en de koekjes zijn al lang op. Tijd om nog even naar Joost zijn leeftijd te pingelen. “Ik ben van 1936”, zegt hij. “Mag ik even in je ogen kijken of je pupillen groter worden terwijl je mijn leeftijd berekent? Ja, dat gebeurt als je hoofdrekent.” “Weer iets bijgeleerd”, lacht Wim, terwijl ze samen de keuken induiken. Voor een goede pint deze keer.

]]>
http://www.klasse.be/leraren/39104/we-spraken-meer-over-kunst-dan-over-fysica/feed/ 0
‘Expert in de klas’ ook in buitengewoon onderwijs http://www.klasse.be/leraren/33720/expert-in-de-klas-ook-in-buitengewoon-onderwijs/ http://www.klasse.be/leraren/33720/expert-in-de-klas-ook-in-buitengewoon-onderwijs/#comments Tue, 14 May 2013 09:17:34 +0000 http://www.klasse.be/leraren/?p=33720 Expert in de klas

Het ‘Expert in de Klas’-project van het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed (FARO) krijgt een apart luik voor het buitengewoon onderwijs. Met ‘Expert in de Klas’ kunnen leerlingen via een webconferentie virtueel musea en andere erfgoedinstellingen bezoeken en live vragen stellen aan medewerkers.

Het ‘Expert in de Klas’-project, dat onderwijs en erfgoedinstellingen dichter bij elkaar moet brengen, bestaat al langer maar mikt vooral op het lager en algemeen secundair onderwijs. FARO krijgt nu 15.000 euro om het project uit te breiden naar het buitengewoon onderwijs. Enkele pilootprojecten moeten het pad effenen.

Zo deed een klas met leerlingen met een autismespectrumstoornis van het MPIGo! De Oase in Gent onlangs via een webconferentie een voor- en nabespreking van hun bezoek aan het Huis van Alijn met de gids die hen in het museum begeleidde.

Céline Coussens, orthopedagoge van de school, vond het een geslaagde ervaring. “Deze manier van werken zorgt ervoor dat leerlingen meer leren en ze het langer onthouden. De samenwerking met FARO en het museum verliep zeer vlot, alles was tot in de puntjes uitgewerkt.” Ook de leerlingen waren enthousiast. “Ik vond het leuk dat we via een online verbinding meer te weten kwamen over hoe het vroeger was”, vertelt een van hen.

De Arteveldehogeschool Gent, die de pilootles begeleidde, werkt momenteel aan een rapport met tips die erfgoedinstellingen kunnen gebruiken om een aanbod op maat te maken voor kinderen met een autismespectrumstoornis.

FARO zal dit rapport en een uitgebreide evaluatie van een ander pilootproject met leerlingen met een motorische beperking bundelen in een handleiding voor de erfgoedsector. Met dit instrument zal FARO in het najaar workshops organiseren voor musea, archieven en erfgoedbibliotheken.

Meer informatie over het project op de website van FARO.

© foto: FARO

]]>
http://www.klasse.be/leraren/33720/expert-in-de-klas-ook-in-buitengewoon-onderwijs/feed/ 0
Verras je klas met een cultuurkuur http://www.klasse.be/leraren/29038/verras-je-klas-met-een-cultuurkuur/ http://www.klasse.be/leraren/29038/verras-je-klas-met-een-cultuurkuur/#comments Tue, 02 Oct 2012 11:24:50 +0000 http://www.klasse.be/leraren/?p=29038 Ben je in de klas graag creatief met cultuur? Op 5 oktober, Dag van de Leraar, droppen CANON Cultuurcel en Klasse een cultuurbox in je school. 21 inspirerende voorbeelden tonen hoe je met je leerlingen de klas uitbreekt. Leraren Philip Hoogewys, An Wynants en Tatjana Jeuken deden het je voor.

“We tonen de buurt wat op school leeft”

Wie langs basisschool De Vierboete in Nieuwpoort wandelt, kan niet naast de grote portretposterfoto’s van de leerlingen op de buitenmuren kijken. “De foto’s kaderen in het project Insideout, naar een idee van de Franse straatartiest JR”, vertelt leraar en coördinator Philip Hoogewys. “Zo tonen we de buitenwereld wat binnen onze school leeft.”

Fotograaf in opleiding Louis-Philippe Beauduin nam meer dan 600 foto’s van de leerlingen, over diversiteit in de multiculturele samenleving. “Ook in de Westhoek”, zegt Philip Hoogewys. “Vroeger zaten hier enkel blanke kinderen, nu hebben we leerlingen van Brazilië, Pakistan, Rusland. De foto’s weerspiegelen de diversiteit van onze school.” JR keurde het project goed en vergrootte 46 foto’s uit op posterformaat. Die belandden op de schoolmuren. De respons was enorm. Philip Hoogewys: “Buurtbewoners zijn in hun nopjes, want het vrolijkt de buurt op. De foto’s zijn een toeristische trekpleister geworden. En een directeur die hier met haar school op zeeklassen was, zei: ‘Dat ga ik ook doen in mijn school.’”

Philip Hoogewys: “70 procent van onze leerlingen komt uit kansarme gezinnen. Met cultuur komen ze nauwelijks in aanraking, kinderen gamen, kijken tv en zitten op Facebook. Maar dankzij Insideout hebben ze de smaak van cultuur alvast te pakken. Het helpt natuurlijk als je directeur zelf muzikant is: die hoef je niet meer te overtuigen. Een project als dit charmeert en motiveert ook collega’s in de lerarenkamer. Zo is de cultuurtrein op school vertrokken.”

“Vrijdag poetsdag vonden ze wat minder”

Waar zitten de roze koeien om Fristi te maken? En aan welke bomen groeit sla? In de Vrije Basisschool voor Buitengewoon Onderwijs Remi Quadens (Brasschaat) toonde het tuinproject Help, ik groei! aan de leerlingen type 3 dat niet alles uit de fabriek komt. “De kinderen werden landbouwer in hun eigen groentetuin”, lacht leraar An Wynants. “Ze zaaiden tuinkers, kropsla en preischeuten. Ze ontdekten verborgen talenten: wie niet goed kan rekenen, weet misschien wel hoe diep een slabed moet zijn. Ze leren zorg dragen voor dieren, geven hen eten, maar houden ook het hok schoon. Vrijdag poetsdag, dat vonden ze heel wat minder!”

Er is soms veel agressie als de leerlingen, die lijden aan emotionele en gedragsstoornissen, bij elkaar zijn, maar in de tuin zag An Wynants heel andere kinderen: “Ze wilden resultaat zien. Toen een vandaal hun wortelen, radijsjes en sla had uitgetrokken, reageerden ze verbijsterd: wie doet nu zoiets? Gelukkig hebben ze hun eindproduct, de slasoep, uiteindelijk wel kunnen maken.”

Verbazing en verwondering tekenden het hele project: sla zien groeien, een konijn horen huppelen, leren hoe de voorouders leefden. Het gaf de leerlingen een pak meer voeling met de werkelijkheid. “Elke dinsdagmiddag was een topper. Dan mochten de kinderen werken in de tuin en waren er minder crisismomenten. Zo sterk konden ze zich uitleven.” “Ik ga zelf maandelijks naar het theater, musical, cabaret … of neem deel aan lerarendagen met Klasse. Via wereldoriëntatie en taal kunnen we veel meer cultuur in het lessenpakket brengen. Maar soms zijn de leerstofdruk en de praktische beslommeringen, zoals vervoer en kosten, te groot. Dan hangt cultuur af van de persoonlijke motivatie van de leraar.”

“Kunst is niet zomaar iets tekenen”

Het mooie oude badhuis van het Koninklijk Atheneum Deurne speelde vroeger een belangrijke rol als ontmoetingsplaats tussen school en buitenwereld. Nu stelden vijfdejaars er onder de noemer Splash kunstwerken tentoon. Die maakten ze gedurende hun cultuurweek samen met studenten monumentale kunst van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen (KASKA dko). “Een clash tussen heel diverse culturen en leeftijden”, zegt leraar P.O. Tatjana Jeuken. Aanvankelijk zagen de studenten de jongeren als lawaaimakers, de leerlingen vonden kunst dan weer niets voor hen. “Maar zodra ze mekaar beter leerden kennen, waren ze niet meer van elkaar weg te slaan. Kunst werd een echt sociaal gebeuren.” Tijdens de projectweek werkten de leerlingen in kleine groepjes aan installaties waarin je met de school als schip naar de toekomst reist. Ze zochten foto’s die op zoek gaan naar het belang van kleren voor vrouwen of een reusachtig stripverhaal. “Prachtig om te zien hoe de leerlingen gaandeweg het gevoel kregen: ik kan dat ook”, glundert Tatjana Jeuken. “En vooral: ze zijn anders gaan kijken naar kunst, anders gaan denken. Ze ontdekten dat kunst niet zomaar ‘iets tekenen’ is, maar wel een intellectuele activiteit. En dat ze dagelijks aan kunst en cultuur doen, al was het maar door te rappen of te tekenen op hun agenda. De leerlingen leren bovendien omgaan met de vrijheid van de studenten – zij kennen zelf vooral de strakke regels van de school. Prachtig toch, als je een hele dag lang studenten en leerlingen in opperste concentratie over hun werk gebogen ziet?” Het badhuis als sociale magneet in ere hersteld.

]]>
http://www.klasse.be/leraren/29038/verras-je-klas-met-een-cultuurkuur/feed/ 1
Stimuleer leesplezier bij zwakke of ongemotiveerde lezers http://www.klasse.be/leraren/28668/stimuleer-leesplezier-bij-zwakke-of-ongemotiveerde-lezers/ http://www.klasse.be/leraren/28668/stimuleer-leesplezier-bij-zwakke-of-ongemotiveerde-lezers/#comments Tue, 04 Sep 2012 10:22:50 +0000 http://www.klasse.be/leraren/?p=28668 Jonge dame staat voor een overvolle boekentas“Kinderen die graag lezen, lezen meer en worden betere lezers”, weet Daniëlle Daniels, navormer leesbevordering/taalstimulering en jurylid van de Beste Boekenjuf of -meester. “Wanneer een kind slecht presteert voor een leestoets, dan zoek je dus best uit hoe je het leesplezier van dat kind kan opkrikken. Daar bestaan trucjes voor.” 

 

 

10 trucs voor meer leesplezier

 1. Dagelijks lezen heeft meer effect dan af en toe vrij lezen. Voorzie elke dag 15 minuten leestijd in je klas.
 2. Plan je leestijd ’s ochtends al. Dan valt het op het einde van de dag niet van het programma.
 3. Voorzie leestijd in de klas.  Vrij lezen na de speeltijd, brengt rust in een klas met veel ruzie.
 4. Geef kinderen de kans om te praten over hun boek. Enthousiasme en passie werken aanstekelijk.
 5. Een kind mag stoppen in een boek.
 6. Lees voor uit gemakkelijke en dunne boeken en stop op een spannend moment. Geef vervolgens het boek aan een kind om verder te lezen.
 7. Motiveer elk kind tot lezen en blijf zoeken naar het juiste leesmateriaal tot een kind leest.
 8. Geef het goede voorbeeld en lees zelf ook.
 9. Boeken geselecteerd met de vijfvingertest geven het meeste kans op een succeservaring.
 10. Gebruik leeskaarten voor een individueel kindgesprek of een klasgesprek.

De vijfvingertest

Met de vijfvingertest voorkom je een faalervaring bij het lezen. Je geeft ook autonomie aan het kind. Lezen is dan geen kwestie van ‘moeten’.

Zo werkt het:

 • De leerling kiest een boek (los van het AVI-niveau) en leest de eerste bladzijde van het boek.
 • Voor elk woord dat de leerling inhoudelijk niet begrijpt of technisch niet kan lezen, steekt hij/zij een vinger in de lucht.
 • Zijn het er vijf of meer: dan is het boek eigenlijk nog iets te moeilijk en kiest het kind best iets anders.
 • Een paar maanden later kan de leerling, met goede moed, opnieuw proberen om datzelfde boek toch te lezen.

Leeskaarten

Canon Cultuurcel ontwikkelde samen met de onderwijskoepels en een aantal experts de leeskaart. Het is een middel om bij je leerlingen een leessmaak te ontwikkelen en hen te doen proeven van nieuwe genres.

Zo werkt het:

 • Laat de kinderen zelf een boek kiezen uit een ruim en gevarieerd boekenaanbod.
 • Na het lezen krijgt elk kind een leeskaart en vult het onderste deel in: de leeservaring. Leest het boek vlot? Is het een leuk boek?
 • Met het bovenste deel van de kaart kan het kind het boek aanraden aan een klasgenoot, vriend(in), ouder(s), leraar … Maar dat is niet verplicht.
 • De ontvanger van een aanraadkaart mag het boek lezen, maar ook dat is niet verplicht. Hij bewaart de kaart wel.
 • De kinderen verzamelen hun kaartjes. De leraar maakt tijd voor een boekenpraatje. Wat heb je gelezen? Wat viel in de smaak …? Kinderen krijgen zo de kans om een persoonlijke leessmaak te ontwikkelen.
 • Als je merkt dat een kind steeds hetzelfde genre leest of honger heeft naar meer, dan kan je het uitdagen om eens iets nieuws te proberen.
 • Dankzij de kaartjes krijg je ook zicht op de boekensmaak van jouw klas.

Download leeskaartjes
Meer tips en ideeën vind je in de brochure Boekenjuf/meester 2012

]]>
http://www.klasse.be/leraren/28668/stimuleer-leesplezier-bij-zwakke-of-ongemotiveerde-lezers/feed/ 3
Meer dan 75.000 leerlingen met bus of tram naar cultuur http://www.klasse.be/leraren/27393/meer-dan-75-000-leerlingen-met-bus-of-tram-naar-cultuur/ http://www.klasse.be/leraren/27393/meer-dan-75-000-leerlingen-met-bus-of-tram-naar-cultuur/#comments Tue, 08 May 2012 09:19:53 +0000 http://www.klasse.be/leraren/?p=27393 De voorbije drie jaar maakten al 76.362 leerlingen een culturele uitstap met een bus of tram. Dat deden ze via dynamoOPWEG, een project van De Lijn en Canon, de Cultuurcel van het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming.

 

Elke Vlaamse klas krijgt via dynamoOPWEG  de kans om op een duurzame manier een van de honderden deelnemende culturele bestemmingen of ‘cultuurschakels’ in Vlaanderen te bezoeken. Op schooldagen kunnen ze tijdens de daluren gratis met bus of tram een cultureel centrum, bibliotheek, museum of andere culturele instelling bezoeken. 300 lagere en 99 secundaire scholen deden dat al.

Basisschool Sint-Jozef De Plank uit Voeren is koploper: de school maakte al 128 keer gebruik van het aanbod. “De bibliotheek of het cultureel centrum liggen al gauw op tien kilometer van onze school, dus de gratis Lijnbus is voor ons ideaal”, vertelt directeur Marie-Josée Cloosen. “We zijn ook een kleine school, zonder eigen turnzaal, dus moeten we geregeld uitwijken naar een andere locatie voor onze activiteiten. Daarvoor telkens een privébus inschakelen, is financieel niet haalbaar.”

Wil je zelf op weg? Surf naar www.dynamo3.be

]]>
http://www.klasse.be/leraren/27393/meer-dan-75-000-leerlingen-met-bus-of-tram-naar-cultuur/feed/ 0
“Onderwijs versterkt cultuurkloof” http://www.klasse.be/leraren/27173/onderwijs-versterkt-cultuurkloof/ http://www.klasse.be/leraren/27173/onderwijs-versterkt-cultuurkloof/#comments Mon, 23 Apr 2012 14:39:16 +0000 http://www.klasse.be/leraren/?p=27173 “Cultuureducatie op school is vooral gericht op aso-leerlingen. In technische- en beroepsrichtingen vinden scholen het tijdverlies.” Dat zegt Willem Elias, decaan van de afdeling Psychologie en Educatiewetenschappen van de VUB, naar aanleiding van de lancering van de Uitpas. Die pas wil de cultuurkloof voor kansarmen dichten.

“Of iemand aan cultuur doet, wordt grotendeels bepaald door de culturele opvoeding die hij op school kreeg. Het zijn de scholen die de sociale ongelijkheid bevestigen door cultuureducatie te reserveren voor een beperkte groep leerlingen in het aso”, meent Elias. “In technische en beroepsrichtingen lijkt het wel tijdverlies. Nochtans liggen techniek en kunst heel dicht bij elkaar. Koks bijvoorbeeld moeten  hun bord mooi dresseren. Kunstenaars komen ook vaak uit de technische richtingen. Dat is een reden om kunsteducatie daar meer te stimuleren.”

“We moeten afstappen van het idee dat kunst geen ernstige maatschappelijke aangelegenheid is. Dankzij kunst onderscheid je je van de rest. Die creativiteit wordt op school al te vaak de kop ingedrukt. Terwijl cultuur en kunst in de klas minstens even belangrijk zijn als wiskunde en taal”, zegt Elias.

Met de Uitpas wil minister van Cultuur Joke Schauvliege kansengroepen alvast stimuleren om meer aan cultuur te doen. Deze Vlaamse vrijetijdskaart promoot  het vrijetijdsaanbod door middel van acties (kortingen, tijdelijke aanbiedingen, promoties) en permanente voordelen. De pas wordt begin juni als proefproject gelanceerd in Aalst, Erpe-Mere, Lede en Haaltert.

]]>
http://www.klasse.be/leraren/27173/onderwijs-versterkt-cultuurkloof/feed/ 1
Campagnes voor meer diversiteit in media bekroond http://www.klasse.be/leraren/25916/campagnes-voor-meer-diversiteit-in-de-media-bekroond/ http://www.klasse.be/leraren/25916/campagnes-voor-meer-diversiteit-in-de-media-bekroond/#comments Thu, 16 Feb 2012 21:00:43 +0000 http://www.klasse.be/leraren/?p=25916 Meer diversiteit óp, maar ook áchter de schermen. Dat is het opzet van ‘Kleur je media’, een wedstrijd van de VRT en mediarte.be. Studenten aan Vlaamse en Brusselse hogescholen met mediaopleidingen konden een spot maken om jongeren van buitenlandse origine warm te maken voor een mediagerichte opleiding.  Donderdag werden de winnaars bekendgemaakt.

Voor de categorie Tv zijn de winnaars Chaima SaySay en Safia Machbouaa (Lessius). “Hun spot brengt een duidelijke boodschap naar voren, verpakt in een goede slogan: ‘dromen, durven, doen’.

Het geheel wordt doeltreffend en mooi in beeld gebracht, in een echte nieuwssetting. Een aantrekkelijke spot die ook ouders kan aanspreken”, aldus de jury.

Frederik De Clercq, Ine Verhaert en Wederik De Backer (Rits) zijn laureaten in de categorie Radio. “Ze houden het eenvoudig en trekken de aandacht met humor, duidelijke slogans en doeltreffende herhaling”, zegt de jury over hun radiospot.

Voor de categorie Animatie ging de eerste prijs naar Nina Mertz (MAD faculty). Volgens de jury heeft “haar animatiefilm een duidelijke boodschap, overtuigend gebracht, met een uitstekende slogan: ‘een opleiding in de media… it has your name written all over it’. Haar werk is creatief in alle eenvoud. Het is flashy genoeg om een jong publiek aan te spreken.”

De winnaars krijgen  de kans om praktijkervaring op te doen in de mediasector en zo hun talent alvast verder te ontwikkelen. De winnende campagnespots zullen via zo veel mogelijk platformen ingezet worden om leerlingen van buitenlandse origine aan te zetten om te kiezen voor een mediagerichte opleiding.

]]>
http://www.klasse.be/leraren/25916/campagnes-voor-meer-diversiteit-in-de-media-bekroond/feed/ 0
Laatstejaars recenseren voor cultuursite vrt http://www.klasse.be/leraren/25914/laatstejaars-recenseren-voor-cultuursite-van-de-vrt/ http://www.klasse.be/leraren/25914/laatstejaars-recenseren-voor-cultuursite-van-de-vrt/#comments Thu, 16 Feb 2012 14:10:30 +0000 http://www.klasse.be/leraren/?p=25914 Hoe maak je leerlingen warm om naar een theatervoorstelling te gaan en er een verslag over te schrijven? Om van dit verplichte nummertje een boeiende opdracht te maken, vroeg Piet Creten, leraar Nederlands aan het Paridaensinstituut in Leuven, aan Cobra.be om de beste recensies op de cultuurwebsite te publiceren.

“Leerlingen vonden de theaterstukken die ik vroeger voorstelde vaak heel saai”, zegt Creten. “En dat frustreerde mij, want ik baseerde me op positieve recensies van stukken. Bleek dat de leerlingen een andere kijk hadden op die zogezegd goede stukken. Ik stuurde een mailtje naar de mensen van Cobra.be. Of ze het zagen zitten om iets te doen met recensies van onze leerlingen. Enkele weken later mailden ze een voorstel tot samenwerking.”

“Wij zijn helemaal geen professionele recensenten, maar wat we schrijven is daarom niet minder relevant”, zegt Soetkin (17). We bekijken de stukken in de eerste plaats als jongere. Als ik het decor niet mooi vind, dan zeg ik dat gewoon zo.” “We gaan een stuk nooit helemaal met de grond gelijk maken”, stelt Yanthe (17). “We gaan iets genuanceerder te werk dan professionele recensenten.”

“Mijn motivatie voor dit soort opdrachten is veel groter omdat er nu ook een echt publiek voor is” zegt Laura (17). Mensen lezen dit echt. Het blijft niet beperkt tot de leraar Nederlands alleen. Ik maak er nu meer werk van, en ik haal er veel meer voldoening uit. Ik wil wel iets gaan doen met schrijven in de toekomst.”

“De leerlingen mogen vrijwillig publiceren, niemand is verplicht. Hopelijk ontdekken we met dit project hier en daar een leerling die gebeten geraakt door de schrijfmicrobe, en zich daarin verder verdiept,” aldus Creten.

Maak kennis met de ‘Klas van Piet’ op Cobra.be.

]]>
http://www.klasse.be/leraren/25914/laatstejaars-recenseren-voor-cultuursite-van-de-vrt/feed/ 0