Vlaanderen
Klasse.be

Tips

8 tips voor een aantrekkelijke boekenhoek

  • 8 januari 2020
  • 4 minuten lezen

Je boekenhoek zit vol leuke en interessante boeken, maar nog niet vol leerlingen? Deze 8 tips helpen je om er een aantrekkelijke en aangename plek van te maken. Slim en eenvoudig.

Boekbuddies voor de boekenhoek

1. Leesvriendje voor elke leerling

Zet in de leeshoek een mand met knuffels. Kinderen die dat willen, kunnen er een bij zich nemen tijdens een stil leesmoment. Of geef je je leerlingen liever een persoonlijk leesvriendje? Laat ze er dan eentje meenemen van thuis. Het leesvriendje kan ook een steun zijn voor kinderen die luidop moeten lezen in de klas.


QR-codes naar voorleesfilmpjes

2. QR-codes voor digitale boeken

Hang een poster in de boekenhoek vol boekencovers en een bijbehorende QR-code of maak QR-code-kaartjes. Wanneer je leerlingen de QR-code scannen met een tablet, begint het verhaal op YouTube. Daar vind je ook video’s van kinderauteurs die voorlezen uit eigen werk. Sommige kinderen hebben dat opstapje nodig om over te schakelen op zelf lezen.


gepersonaliseerde bladwijzers

3. Gepersonaliseerde bladwijzers

Neem een foto van je leerlingen als ze aan een sportrek hangen. Laat hen het silhouet uitknippen en lamineer het. Hang per leerling een paar gepersonaliseerde bladwijzers omhoog in je boekenhoek. Ze stoppen hun bladwijzer in het boek dat ze uitgekozen hebben. Zo weet iedereen meteen van wie dat rondzwervende boek is.


boek in gepimpte totebag of stoelzak

4. Altijd een boek binnen handbereik

Zet alle boeken die de leerlingen in de openbare bibliotheek uitkozen in de boekenhoek of op een centrale plek zodat iedereen ze kan lezen. Het boek dat leerlingen op dat moment lezen, bewaren ze in een gepimpte totebag aan een haakje aan hun bank of in een stoelzak. Zo hebben ze hun boek altijd binnen handbereik als ze 5 minuten de tijd hebben om te lezen.


toffe boekenrekjes

5. Boeken in de kijker

Stal de boeken die je onder de aandacht van je leerlingen wil brengen mooi uit. Op een houtpallet als je veel plaats hebt of plaatsbesparend op een wandrekje. Werk rond een thema en verander regelmatig het aanbod.


Leesslinger

6. Kleurrijke vlaggenlijn

Laat je leerlingen per gelezen boek een vlaggetje invullen: met hun naam, de titel en auteur van het boek en wat ze ervan vonden. Het is niet de bedoeling dat kinderen elkaar beconcurreren in aantal vlaggetjes. Hoe meer boeken, hoe langer de leesslinger! Download de vlaggetjes gratis.


Sorteer je boeken volgens de boekengenres van CANON Cultuurcel met de leeskaart

7. Sorteer je boeken per genre

Sorteer je boeken volgens de boekengenres van CANON Cultuurcel: strip, doeboek, leesboek, prentenboek, gedichtenbundel, informatief boek, tijdschrift en krant. Zo vinden de leerlingen snel de boeken terug waar ze het meest van houden. Als het boek uit is, vullen ze de leeskaart van dat genre in: het onderste deel van de kaart stoppen ze in het boek, met het bovenste deel van de kaart kunnen ze het boek aanraden aan een klasgenootje.


Posters van boekcovers en poster met 'Rechten van de lezer'

8. Posters promoten boeken

Uitgeverijen maken vaak mooie posters bij hun nieuwe boeken. Vraag ernaar. Of je leerlingen kunnen ook zelf posters maken om ‘reclame te maken‘ voor het boek dat ze net gelezen hebben. Hang ze omhoog in de boekenhoek en wissel regelmatig af. Hang er meteen de poster met de ‘Rechten van de lezer’ bij. Wat dacht je van ‘het recht om in een boek te duiken’ of ‘het recht om een boek niet uit te lezen’?


Op zoek naar inspirerende lees- en lestips?

In de brochure ‘Beste Boekenjuf/meester’ van CANON Cultuurcel vind je praktijkvoorbeelden, les- en leestips over lezen en leesplezier en leeskaarten. Je kan ze gratis downloaden of bestellen.

Leen Leemans

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter