Klasse voor ouders

Luizen uitroeien! Zo doe je het!

Hoe weet je of je kind luizen heeft? Gebruik de nat-kam-test (PDF). Herhaal de test één keer per week.

Wat heb je nodig?

Kam • Tandenstoker • Luizenkam • Crèmespoeling, conditioner of balsem • Kom lauw water • 2 handdoeken • Witte servetten of keukenrol

Hoe ga je te werk?

 1. Je kind zit voorovergebogen over de wasbak of het bad. Maak het haar zeer nat met lauw water.
 2. Wrijf het haar in met heel veel conditioner. Niet uitspoelen.
 3. Kam de knopen uit het haar met de gewone kam.
 4. Kam dan met de luizenkam. Kam van achter naar voor, dus van de nek naar het voorhoofd. Start aan het oor en schuif na elke kambeweging op tot je aan het andere oor komt.
  Let op: Druk je kam goed tegen de hoofdhuid, want luizen nestelen zich zo dicht mogelijk bij de huid.
 5. Veeg na elke kambeweging de kam af aan wit keukenpapier en kijk of je luizen ziet. Ze vallen op door de witte achtergrond. Een luis is 2 tot 4 mm groot en grijs-wit tot bruin van kleur.
 6. Zitten er luizen tussen de tandjes van de kam, verwijder ze dan met een tandenstoker.
 7. Laat je kind nu rechtop zitten. Herhaal het kammen met de luizenkam, maar nu in de andere richting: van voor naar achter, dus van het voorhoofd naar de nek.
  Start weer bij het ene oor en schuif na elke kambeweging op naar het andere oor. Veeg telkens af aan het keukenpapier en kijk of je luizen ziet.
 8. Als je klaar bent met kammen, spoel dan het haar uit en droog het met een handdoek.

Heb je luizen gevonden?

 • Herhaal dan het kammen om de 3 dagen. Tot je geen enkele luis meer vindt.
 • Controleer ook alle huisgenoten op luizen.
 • Leg de kammen en haarborstels na gebruik in heet water van 60°C, gedurende vijf minuten.
 • Was alle kussenslopen en handdoeken die je kind gebruikt telkens op 60°. Herhaal dat om de drie dagen, gedurende 2 weken.
 • Luizen sterven als ze meer dan twee dagen niet op een hoofd zitten. Leg daarom dekbedovertrekken, knuffels, mutsen en sjaals 48 u apart. Of steek ze een nacht in de diepvries, want ook dat overleven luizen niet.
 • Zijn de luizen na 14 dagen nog niet weg? Vraag dan raad aan je huisarts of apotheker

Download de handleiding

Nederlands | Arabisch | Duits | Engels | Frans | Kroatisch | Pools | Russisch | Spaans | Turks

Vind je dit artikel interessant?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Klasse voor ouders en vind op donderdag verrassende tests, handige opvoedhulpmiddeltjes en leuke doe-dingen in je mailbox.

Meer in het dossier 'Luizen'

77 Reacties op “Luizen uitroeien! Zo doe je het!”

 1. Een luizenkam kan je snel schoonmaken door die voor het kammen door een verbandgaasje te steken en dat gaasje na het kammen te verwijderen. De draadjes van het gaasje wissen de ruimte tussen de tanden schoon.
  De kam op het filmpje vind ik een slecht model, er is te veel ruimte tussen de tanden, en de tanden zijn te kort voor lang en dik haar.

 2. Als je wilt dat je kids geen luizen overkrijgen is er één oplossing!! Na elke wasbeurt, de haren overvloedig masseren met een halve liter azijn gemengd met 1/2 liter water. Daarna uitspoelen. Gegarandeerd dat je geen luizen meer tegenkomt. Het haar gaat er nog van glanzen ook. Natuurlijk, goedkoop en huidvriendelijk!!

 3. Op de lagere school van mijn kindjes komt de woensdag na elke vakantie het Kriebelteam langs: een aantal ouders die alle kindjes controleren op luisen/neten. Alle kinderen krijgen een brief mee met het resultaat en behandelingsmethode. Er worden telkens wat minde luizen gevonden, maar luizenvrij krijg je geen enkele school!

 4. Luizen voorkomen kan door je kind te behandelen met theetreaolie in het haar masseren,je mag ook enkele druppeltjes in de kraag van de jas druppelen,in de muts en ook de fietshelm .je kunt dit produkt kopen in de natuur winkel het is afkomstig uit Australië en er zit eucalyptis in,ook kan je eventueel lavendelolie gebruiken ,want luizen kunnen niet tegen lavendel,ik heb dit namelijk allemaal opgezocht in de periode als mijn dochters nog kleuters waren en een keertje besmet geweest zijn met luizen.Nadien altijd lavendel of theeteaolie in huis gehad om nieuwe besmetting te voorkomen.In de bijsluiter van theetreaolie staat het er zelfs in dat het luizen kan voorkomen ,je mag het zelfs op je huis dier doen om een vlooien besmetting te voorkomen gewoon een natuurlijk en onschadelijk produkt.

 5. mijn dochter was SUPERGEVOELIG voor luizen, ALLE produkten en methoden uitgeprobeerd ZONDER resultaat

  sinds haar gekleurd en kort kapsel heeft ze er dit jaar nog geen, hopelijk blijft dit zo

 6. De directrice van onze lagere school had gekleurde haren maar kreeg toch regelmatig luizen op bezoek. Ik denk niet dat dit helpt.

 7. mijn stiefkinderen komen vaak bij ons met luizen, dus mijn kinderen hebben ze ook heel vaak. wat is de snelste en beste manier om hier mee om te gaan

 8. Controleren bij aankomst en meteen uitkammen? Als ze maar om de zoveel tijd bij jou zijn, is het misschien toch beter om een speciale shampoo te gebruiken en ervoor te zorgen dat die na een week nog eens wordt gebruikt. Zelf regelmatig kammen, lukt dan waarschijnlijk niet.

 9. als iedereen alle luizen uit zijn haar verwijdert, dan is deze diersoort na een maand uitgestorven.

 10. hoe krijg ik neten uit de haren?de nat kam methode lukt niet echt:(

 11. Als er veel neten in het haar zitten, moet je gewoon regelmatig blijven kammen, met een fijne luizenkam en goed aansluitend op de hoofdhuid, tot zeker tien dagen na de eerste kambeurt, want tot zo lang kunnen die neten uitkomen.

  Door regelmatig te kammen, vang je de kleine luisjes weg zodra ze uitgekomen zijn.

  Normaal gezien helpt goed ‘wassen’ met conditionner ook om neten los te weken. Water met azijn zou ook helpen, en ook bij de apotheker kan je producten vinden die neten helpen losweken van het haar.

 12. Kan u mij een metalen luizenkam- merk noemen die geen ronde tanden heeft, maar zoals u vermeld ruitvormige of rechthoekige??????????

 13. Hallo,

  Mijn dochter is ondertussen 11, ze is al altijd heel gevoelig geweest voor het krijgen van luizen. Ik heb steeds alles gedaan: wassen, spullen in de diepvries, in de droogkast en kammen, kammen, kammen,…. Wanneer echter niet alle ouders van de kinderen in de klas dit doen is het een hopeloze zaak en zit je soms maanden aan één stuk met luizen.
  Ik was vroeger blijkbaar ook heel gevoelig, mijn moeder heeft toen gewoon mijn haar heel kort geknipt, ik vertik om dit bij mijn dochter te doen.

 14. Ons hele gezin, behalve mijn man, had last van luizen. We hebben het middel loxazol gebruikt, en gelijk 30 euro armer! En wat blijkt, het helpt ook nog helemaal niks! De luizen kwamen er gewoon levend uit, en bleven maar komen de dagen erna, gek werd ik ervan! Op internet tips gezocht, en kwam mayonaise, azijn en olijfolie tegen. Daar heb ik een mengseltje van gemaakt, en héél dik ingesmeerd, vervolgens allemaal een badmutsje/haarverfmutsje op en 2 à 3 uur laten intrekken. Het voelt en ruikt héél vies, maar is toch ook heel gezond voor het haar, dus kan zeker geen kwaas en vele malen beter dan die chemische rommeltjes! Mijn zoontje had na een half uurtje al een klein luisje(dood) in zijn nek zitten. Bij controle na het douchen, geen luis meer gevonden, waarschijnlijk allemaal weggespoeld tijdens het wassen! En ons haar zat de volgend dag ook nog eens super mooi glanzend, wat wil je nog meer?!

  Voor mij nóóit meer medische middeltjes tegen luizen, maar gewoon puur natuur! En naatuurlijk blijven kammen en controleren!

 15. Over teatree-olie gesproken, het is waar dat je dat gebruiken kunt bij huisdieren. Alleen is het giftig voor katten.
  Bij evt. allergie voor teatree is Manuka olie goed inzetbaar.

 16. wat ook goed werkt voor lang haar eerst met de azijn methode te wassen en dan oxidatie middel om het haar te verven ‘ s avonds erin(werkt goed mijn haar komt net niet op mijn heupen). je kunt een fles van drie kwart liter voor 5 euro kopen als je goed zoekt en je hebt maar een paar mililiter per keer nodig. je kunt het er de volgende ochtend uitspoelen en de geur is weg maar het effect blijft. heb ik een maand geleden gedaan. ook voor tiener meiden zal het niet erg zijn, je haar gaat niet stinken en wordt niet vet of droog. zorg wel dat je het hele haar doet en niet alleen het hoofdhaar. xxx lilian 15

 17. Na alles wat geadviseerd wordt gedaan te hebben van tea tree tot azijn en erger. Werkt alleen cocosolie in het haar maar vooral de hoofdhuid heel dik invetten.Elke dag kammen en vet houden. Eitjes vallen als zandkorrels op het gezicht en de nek.Knotje of staart tijdens deze luis periode. Ik doe het nu elke week 2 dagen een vette knot en bij de eerste jeuk is het na 2 dagen over.

 18. zelf gebruiken wij babyolie, maar elke olie is goed, de haren goed nat maken met olie, tot de hoofdhuid,gaan slapen met deze natte ‘olie’haren. smorgens; uitspoelen en wassen en indien je niet buiten moet, de haren terug met olie doordrenken. probeer je haren 48 uur nat te houden met olie. na deze 48 uren ben je volledig luisvrij. Hier is iedereen smorgens al luisvrij maar we herhalen elke avond het gebeuren om eventuele hardnekkige neten weg te krijgen.

 19. http://www.luizenvanger.be/

  Dit is een opzetstuk voor op je stofzuiger, met een kammetje en een potje waarin de luizen worden opgevangen. Doet geen pijn, beschadigd de hoofdhuid en het haar niet en is voor kinderen veel leuker.

 20. Geen reclame a.u.b. voor toestellen die geld kosten en nutteloos zijn. Onderzoek toont aan dat natkammen nog steeds de meest efficiënte methode is en dat elektrische luizenkammen en stofzuigers niet helpen.

 21. Ik heb al reeds eerder iets geplaatst over cocos olie. En natuurlijk 14 dagen kammen en je huis rein houden. Maar de DROOGKAP is echt effectief. Eronder zitten enkele dagen en alles is dood.

 22. Tea tree mag ook op dieren? nee hoor je kat of hond kan sterven! Zelfs in de DA drogist kreeg ik dat antwoord maar het is giftig. En helpt absoluut niet om hoofdluis te voorkomen.

 23. Het is zoals Nele hierboven zegt : iedereen moet het doen he , mij zoon had er ook ,maanden aan een stuk opnieuw , ik deed ook alles zoals beertjes in zak , diepvries , alle dagen kammen, behandelen, kussens , zetels , ,,, noem maar op , maar 1 iemand in de klas niet en die bracht steeds de luizen bij hem ! Jij kan als mama/papa alles doen, maar iedereen moet het wel doen anders blijf je er mee zitten , ik denk dat dit onderwerp nog meer aan de man/ vrouw mag komen !

 24. Hallo iedereen

  Zelf zijn we een paar keren met luizen geconfronteerd geweest. Momenteel zitten we ook met die last. Wij passen elke dag de kam-methode toe aangezien we niet gek zijn van die agressieve insectice-luizenshampoos en sprays.

  Ik las wel dat er een product is zonder insecticide: Resultz. Dit hebben we ooit eens gebruikt en was effectief. Het is ook leuker voor een kind dat de behandeling maar 10 minuten duurt en geen half uur (zoals bij sommige shampoos).

  In Nederland bestaat ‘Licener’, zonder chemische bestanddelen wat de beestjes en neetjes zou verstikken al na 10 minuten.

  Zelf gebruik ik Henna,een natuurlijk haarkleurmiddel. Ik kleur mijn haren hiermee en dan laat ik het zo’n half uurtje op mijn haren. Dit heeft ook al es geholpen. Ik denk dat die luizen en neten dan ook gewoon verstikken in de smurrie (net modder) of er in plakken. Achteraf kam ik mijn haren dan ook nog eens met de luizenkam.

  Dat blijf ik herhalen zolang nodig is en de zekerheid er is dat er geen neten/luizen meer zijn.

  Die beestjes zijn lastig, zeker als je ook nog een baby van 3 maandjes hebt!

 25. Inderdaad , bij de apotheek ook natuurlijke producten te verkrijgen , al eens nodig gehad en het werkt !

 26. Mijn kinderen hebben ook vaak last gehad.We hadden alle middeltjes getest maar niets helptte. Toen heb ik een mengsel van mayonaise, olijfolie en azijn gemaakt en het een uur laten intrekken. Daarna goed uitgekamt met een luizenkam, dat heb ik elke dag zo’n 2 weken gedaan en ze zijn er van verlost. Nu zit hun haar altijd op een dot, vlecht, staart,… En ze hebben er al een jaar geen last meer van :)

 27. Hier heb ik mijn hele schoolcariere luizen gehad. heel de klas lachte mij uit.
  misschien kan men daar ook eens aan denken: “niet alle mama’s zijn even slim om die beesten uit te roeien.”

 28. @Sarah: brrrr, dat klinkt vies.Maar als het helpt, waarom ook niet 😉

 29. @ Sarah; tweemaal per week uitkammen na het aanbrengen en eventueel even laten inwerken van een handvol conditioner geeft hetzelfde resultaat en is stukken minder vies dan dat mayonaisemengsel dat je hier voorstelt :)

 30. Ik zit in een samengesteld gezin, ik heb één zoon van 6j van men ex, mijn huidige man heeft twee zoontjes van 5j en 8j van zijn ex en samen hebben we twee dochtertjes van 2j en 6maand! Het is nu al 4j lang dat zijn twwe zoontjes met luizen komen, ik heb echter alles geprobeerd maar het blijft duren! De kindjes kunnen er niet aan doen want zij worden ook maar één keer per week gewassen bij hun mama. Op school weten ze dit ook al 4j en doen er niks aan, ik ben ten einde raad…

 31. Je moet dan ook nog weten dat mijn zoontje het nog maar 1 keer heeft gehad in die vier jaar, men dochter krioelt soms ook en daar word ik dan echt gek van hé…

 32. Hier vorige schooljaar super veel last van gehad ! Tijdens de vakantie 1x (kampen he ) Mijn shampoo was uit en moest nieuwe halen , mijn apotheek deed de uitleg over de verschillende producten . Ik besliste de natuurlijke producten te kopen : huidvriendelijk , ruikt niet en was makkelijk om te behandelen , enige minpunt : heel wat duurder . Maar : ik was er super tevreden over : het was de eerste maal dat wanneer ik de luisjes uitkamde ze echt niet meer levend waren !!! ( en heb er al veel uitgekamd ! ) De gewone luizenshampoo’s werken niet meer , dat had ik al gehoord maar nu het verschil kunnen ervaren. Momenteel nog geen luizen (oef) maar ik blijf elke week , soms 2x per week controleren en hopen dat ze geen meer vangen !
  @saar en andere mama’s : veel succes en volhouden ! En idd : heel frustrerend dat niet iedereen behandelt zoals velen wel doen !

 33. @Saar: 1X wassen is ok.
  ik vind dat men niet moet overdrijven met al dat gewas!!!
  Ik heb ervaren dat de luizen komen vaak uit het Oostblok komen.

 34. Er wordt veel vertelt hoe men de luizen uit het hoofd moeten verwjderen maar over de lakens, handdoeken op 60 graden te wassen en de knuffelbeertjes te verwijderen wordt er niet gesproken.

 35. Tegen dat de twee stiefzoontjes vertrekken zitten er geen meer in maar telkens als ze van bij hun mama terug naar ons komen krioelt het weer. De mama weet dit en doet er niks aan! Ik vind dat erg, de kindjes zijn liever bij hun stiefmoeder dan bij hun eigen moeder…

 36. @saar : de luisjes die jij uitkamt zijn idd weg , maar je hebt nog altijd de neetjes , die heb je niet altijd allemaal mee , dus na een dag of 6 tot 8 kunnen daaruit terug luisjes komen , dus ik denk dat het dit is wat je tegenkomt : jij kamt alles eruit , maar de mama doet dit niet , dus tegen dat de kids terug bij u zijn heb je weer volop luizen ! Ik zou ook niet direct weten wat ik moet / of kan doen ; Blijven behandelen , eau de cologne zou ook goed zijn voor “tegen ” , jammer , heb dan zo te doen met de kids he , ik kan niet begrijpen hoe iemand dat niet ambetant vind voor zijn of haar kind , het kind heeft de ganse dag jeuk en veel last daarvan toch ? Succes

 37. @Sophie, Je moet dan ook weten dat ik hun haar iedere week op 3mm scheer en iedere week heb ik echt wel een berg was door die luizen alleen… Ik vind dit ook ambetant voor de kindjes en op begin begreep ik ook niet dat er zulke mensen bestaan maar na al die jaren hoor ik dit meer en meer voorvallen…

 38. Dag,
  Ik ben iemand uit een kriebelteam, die al een 6-tal jaar in 2 scholengroepen kriebelt. Kort op de bal spelen, om de ‘haard’ op te sporen en snel te behandelen, dit is de boodschap. Ik vind het een verantwoordelijkheid van een school om vanaf kleutertijd de kinderen mee te betrekken in de strijd tegen luizen. Iedereen kan ze betrappen, al zijn er kinderen die er erg gevoelig door zijn. Ik zeg dit ook aan de groep, dat dit te maken kan hebben bv. met de samenstelling van het bloed, de één heeft misschien zoeter bloed, dan de andere. Maar als we kriebeltjes ervaren, moeten we dit direct aan de mama zeggen. Dan is het de moment om na te kijken. Bij die mama die het niet lukt, stel ik voor dat via CLB die mama uitgelegd wordt, wat het belang is, en zonodig dat ze geholpen kan worden. Ik weet dat op vraag van het CLB aan huis iemand kan komen om het gezin daarbij te helpen op een discrete wijze, vanuit een CKG, maar die weg kent het CLB wel. Dat is ook geen schande.
  Als ik een slachtoffertje heb met heel veel luisjes, dan probeer ik direct met een luizenkammetje van de school 5 minuten de levende luizen eruit te vangen, maar dat is niet genoeg. Dus vragen we of de school de ouders opbelt, om te vragen of zij ‘s avonds het kind willen behandelen. Persoonlijk hebben we soms de toestemming gekregen om het kind onder de middagspeeltijd zelf te behandelen, zodat dit weerhield dater nog luisjes oversprongen. Andere keren deden we onder de middag met de toestemming een natkammethode van zeker 20 ‘ en drogen we het haar dan.
  We laten dit zo min mogelijk opvallen voor de groep, maar uit ondervinding weten we dat door duidelijkheid de kinderen elkaar het minst pesten in ‘t geniep. Daarom bespreken we de situatie in de klas meestal met de leerlingen nadien…. dat iemand slachtoffer is geworden van luisjes, maar dat we ze pas gevonden hebben, en direct een halt toegeroepen hebben en behandeld of dat dit kind ‘s avonds zal verder behandeld worden.
  We vragen nog enige waakzaamheid voor zichzelf, en ervaren dat de groep dit ook goed doet, en niet met de vinger wijst. Als er iemand een reactie op geeft, vragen we dit aan de juf te melden.
  Als laatste : een school kan wel degelijk luizenvrij zijn, ook luizenvrij worden op redelijk korte termijn. Dat dit een inspanning vergt, is zeker.
  Maar we doen het van harte met ons team, voor onze school en de kinderen.
  Soms zou ik graag spreekbeurten geven in de scholen, ….
  Ik ga nog wel eens een proef op de som nemen, want volgens mij kan een luis zeker 14 dagen overleven als ze niet is gedood, ik ga het uitproberen op een tissuutje, want ik heb zo een vermoeden.
  Als je luizen hebt, doe het goed, en ik denk dat je dan niet elke week van ‘t jaar luizenstress hoeft te hebben.
  Strikt de behandeltijd en manier respecteren, en zo vlug mogelijk de neten eruit blijven kammen met de natkammethode en conditioner. Een druppeltje thea three of lavendelessence, ja, dat hebben de luisjes niet graag, maar als er één in je haar verzeilt, zal ze toch haar eitjes leggen, mayonnaise geprobeerd, is goedkoper, maar toch een heel vettig boeltje, conditioner doet hetzelfde werk. Azijn, 1/2 op 1/2 water… is toch een straf produkt op zichzelf, heeft niet mijn voorkeur voor meerdere keren, want daar kan de huid ernstig op reageren ook . Wat ik toegeef dat bij andere produkten ook kan….
  Geef vooral de moed niet op, er is werk aan de winkel, veel energie voor de mama, van inderdaad knuffels en lakens wassen, maar vergeet ook geen laken in de feauteuil te leggen bij luizenplaag, want in die stof van autozetels in stof en huiszetels in stof, daar kan een luis zich ook verschuilen.
  Aan de juffen zou ik zeggen : U werkt heel goed mee door de jassen apart te laten hangen, ook in de turnles, …. in één school hadden ze zo een plaag dat nu bijna aan elke kapstok een luizenzak hangt, die de ouders vrijwillig kochten tijdens een intense plaag. Chapeau !
  Hierdoor zijn veel kinderen reeds meer beschermd. Maar de beste aanpak is wel die door een school, waar luizencontrole mee in een systeem draait. Als ze de schoolpoort verlaten naar het secundair onderwijs, is het de bedoeling dat de kinderen zelfstandig ermee kunnen omgaan, en zo voor hun kinderen op hun beurt.

 39. Als laatste toch nog een chapeau aan al die mama’s die er heel veel tijd insteken en het telkens maar weer opvangen, wat een heel zware last is, en heel tijdrovend….
  Jullie doen het heel goed, al ben je een schakel in een cirkel, maar laat je niet ontmoedigen.
  Wij kunnen reeds teren op een mentaliteit waar er een kriebelteam na elke tussentijdse vakantie op bezoek mag komen. Het duurt 1 dag om met 3 personen een school te controleren, dit terloops. Maar bij ons loop dit zeer goed. Per naam of nummer komen de kinderen bij ons in de gang, en wij noteren + of -.
  Bij + neemt de school dan het van ons over. Dan worden wij gevraagd of wij dit of dat nog willen doen, en zelfs mogen wij ook voorstellen doen wat wij nog kunnen doen, voor de school.
  Maar wij blijven in positie onder de bevoegdheid van de school.

 40. Beste, ik had luizen en ik had ALLES geprobeerd maar niks lukte! je moet gewoon een ELEKTRISCHE luizenkam kopen bij mij waren ze toen binnen 1 week weg!!! je kan dat gewoon in de apotheek kopen. Veel groetjes xxxxxxx C.

 41. Heeeey! ik heb wat tips tegen luizen voor jullie! 1: een electriche luizenkam zoals lolly al zij :p 2: dit is wel extreemer maar je haar kleuren luizen houden niet van die geur en 3: lavendelshampoo daar houden luizen ook niet van! en als je een jongen bent kan je je haar misschien afsheren als dat toch mooi bij jou is :p veeeele groetjes en heb een leuke luisvrij leven !!! x 😉

 42. hallo, Wat Sarah zij kan kloppen :mayonaise, azijn en olijfolie tegen. Daar heb ik een mengseltje van gemaakt, en héél dik ingesmeerd, vervolgens allemaal een badmutsje/haarverfmutsje op en 2 à 3 uur laten intrekken

 43. Hoi, Wat is de kostprijsvan zo’n electrische luizenkam ? Ja, de jeugdbewegingen zijn terug gestart. Als die ook in de gaten houden dat de jassen niet op één hoop moeten liggen, alsook aan de kapstok in de turnles …, dan zijn we ook een stap verder.
  Ik wil ook bijleren nog. Bedankt voor de tips !

 44. Ik heb een halfbloed kindje. Door de krullen zijn de haren bijna niet te kammen. Haren kort houden en zo veel mogelijk kammen zorgen er nog niet voor dat de luizen weg gaan. Heeft iemand nog een goede tip voor jonge kinderen (2 jaar) met kroeshaar?

 45. @Wanhopig: Dat lijkt me lastig verhaal die meer voorkomt dan we denken. U zou het haar kunnen kleuren in haar eigen haarkleur …
  is mss niet gezond maar houdt wel de vieze beestjes weg …

 46. Elke dag twee maal per dag met azijn spoelen, dan nog is het haar drogen met de haardroger op de hoogste stand. De eitjes gaan al zeker dood van de haardroger als ze al niet sterven van de azijn, om zeker zijn dat alles weg is nog een keer met de luizenkam controleren, ik lees veel dat je het textiel in een zak moet stoppen gedurende 6 dagen omdat de eitjes zolang nog kunnen uitkomen maar eitjes kunnen toch alleen maar uitkomen als de temperatuur goed is dus aan de hoofdhuid anders kunnen ze zich toch niet verder ontwikkelen? Ik las ook op wikipedia dat het beddengoed wassen vroeger werd aanbevolen maar nu niet meer en dat ze ook zijn afgestapt van in de school de jassen in zo een luizenzak te steken omdat luizen enkel overgaan door direct contact met haar en de beestjes springen ook niet.

 47. @Eva: die luizenzak gaan ze niet meer doen omdat het stigmatiserend werkt. ze hebben liever een luizenklas, dan dat ze de mensen op hun verantwoordelijkheid wijzen …

 48. Mijn dochter en ik zijn al maanden, getroffen door de luizen. Daar krijgen wij absoluut de kriebels van. We hebben zoveel geprobeerd, dat we radeloos worden. We gaan zeker de Mayonaise, Azijn en Olijfolie proberen.

 49. Moeder had twee oorlogen overleefd en wist heel goed hoe je luizen moest aanpakken. Allerhande moderne middeltjes bestonden nog niet. Ze smeerde uw hoofd in met petroleum en bond een handdoek om je hoofd. Zo moest je een kwartier blijven zitten, je hoofd werd dan grondig gewassen. Na tien dagen moet je de behandeling herhalen. De luizen komen dan uit het ei en kunnen zich nog niet voortplanten. De nieuwe generatie gaat om zeep en je bent luizenvrij.

 50. Luizen gaan meestal over via rechtstreeks contact. Wat van een hoofd los raakt, heeft weinig overlevingskansen.
  De makkelijkste manier om luizen kwijt te raken, vond ik de natkammethode: haar eerst wassen met shampoo, vervolgens een handvol conditioner in het haar masseren, ontwarren met een grove kam en systematisch uitkammen met een goede luizenkam (= een kam met lange, dicht opeenstaande, metalen tanden, niet zo’n plastic kammetje met tanden die amper door het haar heen gaan). Vervolgens heet drogen – ik las ergens dat luizen een temperatuur van 40°C niet overleven. Baat het niet …

 51. Er is voor zover ik weet in de Gentse scholen ook een vergelijkende studie gedaan naar de werkzaamheid van diverse methodes en de natkammethode kwam daar als beste uit. Speciale producten om luizen te doden, bleken efficiënt maar vaak verkeerd gebruikt – dit zorgt voor hervallen en resistente luizen. Elektrische luizenkammen gaven het slechtste resultaat.

 52. Toen mijn kinderen verdacht veel in hun haar krabden, kwamen we tot de ontdekking dat ze vol luizen zaten. Toen hebben we het hele gezin de behandeling met petroleum gegeven met heel goed resultaat. De school reageerde toen zeer eigenaardig. Volgens hen, kon de besmetting niet
  van in hun school komen.
  Langs een omweg heb ik toen gehoord dat er een echte luizenplaag heerste.
  Dit deed voor mij de deur dicht. Het volgende schooljaar zaten mijn kinderen op een andere school.
  Daar was het onderwerp bespreekbaar en mijn kinderen hebben nooit geen luizen meer gehad.

 53. Petroleum is giftig (veiligheidsinformatieblad: schadelijk bij inslikken, veroorzaakt huidirritatie, kan dodelijk zijn als de stof in de luchtwegen terecht komt, kan genetische afwijkingen en kanker veroorzaken, en wie ermee werkt moet zich verwijderd houden van warmte, vonken, open vuur, beschermende kledij dragen, huidcontact vermijden). Een behandeling met petroleum kan ernstige brandwonden veroorzaken bij kinderen. Ik zou dat niemand durven aanraden. Er bestaan echt wel veiliger producten om luizen kwijt te raken.

 54. Wat ik vertelde over die behandeling met petroleum, is intussen zo’n goeie veertig jaar geleden. We zijn nog allemaal in leven en voor het ogenblik nog gezond. Mijn kinderen hebben nu
  zelf gezonde schatten van kinderen. Deze korte blootstelling aan petroleum zal wel geen verschil hebben gemaakt. Hebben de leveranciers van brandstoffen dan allemaal kanker en genetische afwijkingen ? Hebben die nooit eens huidcontact met hun producten ?
  Iets aan iemand aanraden zou ik nooit doen.
  Ieder doet wat men het beste vind.
  Ik vertel hier alleen maar de naakte feiten.

 55. Speciaal voor jongens en mannen bestaat er een methode om ogenblikkelijk luizenvrij te zijn.
  Scheer uw hoofd kaal. Het is in de mode en het haar komt stellig terug.

 56. ik heb op 2 jaar tijd 3 x luizen gekregen na bezoek bij de kapper en dit bij 2 verschillende kappers. Ik had eerst niet door van waar die luizen steeds maar kwamen wat mijn kinderen zijn al wat ouder. Telkens binnen de 2 weken vol luizen – afschuwelijk. Ik durf nu bijna niet meer naar de kapper

 57. @klm: o help … luizen in het kapsalon. misschien komt dit doordat de schorten van de ene klant naar de andere gaan …

 58. ik ben 14 en zit in de derde klas van de middelbare school, ik heb tot voor kort luizen gehad. ik heb veel methodes geprobeerd, het olie-azijn-mayo mengsel helpt inderdaad. maar ik ben er uiteindelijk echt afgekomen door ene luizenshampoo. nouja, ik denk dat ik eraf ben. er zitten nog wel witte spikkeltjes im mijn haar maar ik heb ook last van hoofdhuid schilvers. ik durf inmiddels ook niet meer naar de kapper. ik ben al heel lang niet meer geweest en mijn haar is heel lang. maar ik ben zo bang dat de kapper er wat van zegt (dat was de vorige keer ook zo toen ik het dus ontdekte) gelukkig heb ik ene super lieve ouders die me altijd helpen met de behandelingen. ik ga maar weer eens goed beginnen met kammen en dan toch maar weer een keer naar de kapper, met mijn moeder erbij.

 59. Sinds dit jaar is myn dochter byna niet meer luizenvry geweest. Maandelijks worden er luizen of neten gevonden. Ik behandel haar met Resulz en de natkammethode en hou dit telkens 2 weken vol. Als zy de luizenkam nog maar ziet zakt de moed in haar schoenen. De school heeft wel een kriebelteam en zy doen hun werk goed. Nu heb ik zo myn bedenkingen by de klas zelf. De kindjes hebben een verkleed koffer en spelen hier dagelijks mee. Volgens my krygt zy zo telkens weer ongewenste gasten. Wy zitten dan dagen aan een stuk te wassen, zowel de haren als de kleren en de lakens en toch kryg ik haar nooit langer dan een maand luizenvry. Radeloos en geërgerd wordt ik hiervan. Wy doen wat we moeten doen maar als er idd ouders zyn die dat niet doen bleven wy de pineut.

 60. Hallo, Waarom vind ik nergens iets terug over matrassen, autostoelen, stoffen zetels. Deze kunnen niet in een zak en ook niet in de vriezer. Hoelang duurt het voor hier de luizen dan dood zijn zonder behandeling???

 61. @kriebel: Daarom worden kindjes met luizen vaak geweerd als (groot)ouders met de wagen moeten rijden. Het leidt tot sociale uitsluiting …
  Ik vind dat de school zelf moet optreden bij hardnekkige luizenproblemen. Er is voldoende winst na een betalend schoolfeest om dit te kunnen dragen.

 62. Beste allemaalik heb het ook heel vaak aan de hand. Ik doe buiten het kammen en bestrijden met producten mijn dochter haar haren kammen onder het licht van de zonnebank!!!! Je ziet de neten en de luizen dan veel en veel beter. Daarna doe ik de droge haren nog eens met de stijltang op de hoogste stand! Dat verbrand alles. Maar toch nog blijf ik ook 14 dagen kammen. Gr vero succes voor iedereen in die vreselijke luizen periode.

 63. ik ben een moeder van 4 kids en de laatste tijd heeft de klas van mijn dochter de ene plaag na de andere. nu heb ik al 2 keer het in mijn huis gehad. de jongens behandelen ( ik heb er 3) is een eitje. maar mijn dochter heeft het haar tot bijna aan haar kont en ik eroverheen.. dus geen eitje om te kammen. nu hebben we het voor de derde keer in 2 maand tijd. en word er een beetje moedeloos van. is er iets wat echt werkt tegen luizen en neten zonder dat het veel kost? het begint me heel erg uit te putten omdat ik ook nog eens een chronische aandoening heb zodat ik snel moe en pijn heb..wie heeft voor mij de tip??

 64. @kriebel, ik heb gehoord 3 dagen en dan zijn ze dood

 65. wie vouwt lakens

 66. @ kriebel: luizen gaan dood zonder behandeling na 48 uur, langer kunnen ze niet zonder gastheer leven – spullen die je niet meteen kan/wil wassen twee dagen wegzetten zou dus voldoende moeten zijn. Neten kunnen in principe tot 10 dagen levensvatbaar blijven, als de temperatuur en de vochtigheidsgraad gunstig zijn. Maar zodra ze uitkomen, hebben ze wel een gastheer nodig om te overleven. Ze raken ook niet zo makkelijk los van het haar waaraan ze bevestigd zijn. De kans dat je door een ‘afgevallen neet’ via autostoelen en dergelijke besmet wordt, is dus redelijk klein. Borstels, mutsen, verkleedgerief en lichamelijk contact zijn gevaarlijker om beestjes door te geven.
  Als je dochter rap last heeft van luizen, zou ik in de eerste plaats overwegen om haar haar wat korter te laten knippen, zodat kammen minder lastig wordt. Haartjes vlechten en opsteken kan contact met het haar van andere kindjes helpen beperken. Onze jongste had rap last van luizen, maar met schouderlang haar was dat vrij vlot te kammen en gaf de natkammethode goede resultaten. Ik heb zelfs nooit meer gebruikt dan dat, heb nooit het hele huis gedesinfecteerd of me suf gewassen. Enkel borstels en handdoeken apart gehouden en beddengoed wat vaker ververst.

 67. Luizen heel eenvoudig om er vlug vanaf te raken
  Haren gewoon wassen en dan volgt het bijzonderste ;Droogblazen , zo heet mogelijk als je kan verdragen .Daar kunnen de beestjes nl. niet tegen .Na een of twee keer herhalen zijn alle eitjes en beestjes dood .
  Dus geen dure of bijtende producten nodig .
  Je kan nadien alles uitkammen op een wit blad
  papier en zie je het resultaat .

 68. Sinds oktober 2013 zijn mijn kinderen ook besmet met luizen. Ik heb onmiddellijk de nat-kammethode toegepast. 2X per week werden mijn kinderen gekamd gedurende een half uur tot een uur.
  We zijn nu medio juni en ik ben daar dus nog mee bezig. Het is gewoon een gevecht dat je niet kan winnen. Liters conditioner heb ik al gekocht, maar steeds opnieuw raken mijn kinderen besmet. Hopelijk geraak ik er tijdens de vakantie van af, en in dat geval weet ik ook ineens waar de besmetting vandaan kwam. Soms vraag ik mij al grappend af, want ja, uiteindelijk moet je de situatie wel relativeren, waarom men zo geen pipetje ontwikkelt dat je in hun nek moet druppelen, net zoals met katten en honden tegen vlooien. Zo moeilijk moet dat toch niet zijn?

 69. WG ik ook probeer niks helpt ik zit al 2 jaar met luizen een meisje van bij mij in de klas maar ze deed er niks aan nu ga ik naar een andere school maar ik wil natuurlijk daar niet aankomen met een luizenkop aankom aub help me ik heb al 2 keer geprobeerd met Azijn maar zonder resultaat mijn mama heeft al meer dan 200 € aan producties uitgegeven maar ook geen resultaat

 70. ik zit nu al een tijdje met luizen heb het zelf ontdekt door mijn haar te kammen en er een heleboel luisjes uitvielen alleen heb ik de moed niet om het aan mijn mama te vertellen vanwege mijn zus op school hadden we een luizenplaag door fietshelmen van de school te gebruiken en ik had veel jeuk dus dacht dat ik luizen had had toen aan mijn mama gevraagd voor shampoo te halen en ik gebruikte hem ook maar toen ik er klaar mee was vroeg mijn mama aan me en heb je luizen? en ik zei nee omdat ik me schaamde en schrik had nu is het probleem ik heb ook een grote zus en haar reactie was toen: ja ge moet is durven luizen te hebben en dan praat ik nooit meer tegen u enzo toen had ik er nog geen last van maar nu heb ik er verschrikkelijk veel last van als ik men haren was en kleed me om erna zitten mijn kleren vol met luizen als ik mijn haar afdroog met de handdoek zit hij ook al vol met luizen en ik kam mijn haar redelijk veel per dag met een gewone kam en steeds dat ik het doe komen er echt 10 luizen per keer uit kleine tot grote luizen dan spoel ik ze snel door zodat niemand het ziet mijn kamer ligt er rommelig bij met veel spullen en dat is onmogelijk het allemaal te wassen ik durf het niet tegen mijn mama te zeggen want ik heb schrik voor mijn zus haar reactie ik weet natuurlijk niet of zij het ook heeft of niet ze gaat verschrikkelijk boos op mij zijn en moet ik het dan ook aan al mijn vriendinnen vertellen? en aan heel mijn familie? ik heb er echt super veel zelfs als ik in mijn haaren krap komen er luisjes onder de nagels en nu is het ook weer aan het jeuken ik zit er al dagen aan te denken en heb al geweend ervoor
  wat is de beste manier om ze er zo snel mogelijk allemaal uit te krijgen dat werkt tegen neten en luizen?
  hoe vertel ik het mijn mama en mijn zus ik durf niet zomaar te zegggen dat ik veel jeuk heb of dat ik luizen heb?
  het is nu al 3:13 en ik kan nog steeds niet slapen omdat ik zo denk aan de luizen en ik ben doodmoe!
  en wat is de beste manier om luizen uit mijn spullen te krijgen?

 71. je bed af halen dan luchten dan met zijn twee alles kloppen

 72. klop ook de gordijnen

 73. Hey amai het is niet goed dat je het niet aan je mama en zus vertelt ook al gaan ze boos dat gaat voorbij mijn dochter heeft ook luizen zij had de moed om het te vertellen ik was in het begin boos maar als je luizen krijgt daar kan je niet aan doen raap je moed bij een 3n vertel het aan jouw mama zij kan je dan helpen grt cindy

 74. Goedemiddag.
  Ik heb een vraag.
  Mijn vriend die heeft omgangsregeling en hij heeft 3 dochters al 7 jaar last van luizen ook op school wij hebben hun hele tijd al gehandeld maar na 7 jaar is het genoeg ik heb ook een baby en is het Tot zo ver gekomen dat we hun nu moeten elke keer controleren anders nemen we hun niet mee maar nu behandeld de moeder hun en ze heeft hun allen de Luiz middel erop gedaan en verder niks niet haar gewassen en dat is mijn vraag is het gewaarlijk dat een kind 4 dagen loopt met Luiz middel op zijn haar???

  Ik begrijp het niet nu hebben we hun wel opgehaald en meteen gedoucht.

  Mvg

 75. Ik hoop dat de luizenproblematiek niet wordt opgeblazen om tijdens een vechtscheiding te gebruiken …

 76. Mijn dochter is 7 en wij proberen al 5 jaar de luizen te verwijderen met weinig succes, ze is 1 jaar luizenvrij geweest, ging naar verjaardagsfeestje en zat terug met luizen. . Ik kam iedere dag en heb elektrische kam, alle producten al geprobeerd, niets helpt. Op school zeiden ze dat je geen knuffels, lakens,… Moet wassen want een luis overleeft enkel op je haar/huid.
  Ik wacht nog steeds op een wondermiddel :(

Schrijf een reactie

Je reactie kan alleen gepubliceerd worden als je je naam en e-mailadres invult. Je reactie verschijnt meteen online, maar kan verwijderd of aangepast worden als de redactie vindt dat je reactie niet voldoet aan de algemene voorwaarden. Zorg dat je reactie relevant is voor het onderwerp van het bericht waarop je reageert. Gebruik geen ongepaste of beledigende taal en maak geen reclame.