Klasse voor ouders

“Ik wil niet naar school”

"Kan je bang zijn van de school, net zoals je bang kan zijn van de lift? Ik moet mijn zoon van 12 elke dag naar school sleuren, zeker nu hij niet meer dicht bij huis kan gaan. Zijn resultaten zijn nochtans goed, de leraren tevreden en hij wordt bij mijn weten ook niet gepest. Wie kan helpen?" (Stijn O.)

Angst voor spinnen of water is bekend. Toch kan je ook bang zijn van school. 1 kind op 100 zou er last van hebben. Begeleiders noemen het ‘schoolweigering’. Het legt een kind volledig lam. Soms blokkeert het en geraakt het zelf niet meer uit de knoop. Dan schakel je best hulpverlening in. Gino Ameye is psycholoog en heeft ervaring met ‘schoolweigeraars’:" Een diagnose stellen is niet eenvoudig omdat er veel factoren meespelen. Hoe staat het kind in de wereld? Heeft het last van faalangst? Heeft het vrienden? Hoe gaan ouders om met hun zoon of dochter? Vinden school en ouders elkaar? Soms is een scheiding of een overlijden meebepalend."

Signalen
"Duidelijke signalen geven deze kinderen niet. Daardoor merk je ze vaak laat op. Een kind met schoolangst laat de jeugdbeweging of sportclub links liggen. Soms reageert het zijn angst thuis af met agressie. Maar de klas op stelten zetten of lastig doen op school? Nee, dat niet. Sommige ‘schoolweigeraars’ gaan nooit mee op schoolreis. Hoe langer die leerlingen afwezig blijven, hoe moeilijker de weg terug naar school. En bovendien lopen ze veel leerachterstand op. De school, de ouders, het CLB, de hulpverleners: iedereen moet nauw samenwerken als een kind angst heeft voor de schoolpoort."

Vind je dit artikel interessant?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Klasse voor ouders en vind op donderdag verrassende tests, handige opvoedhulpmiddeltjes en leuke doe-dingen in je mailbox.

Schrijf een reactie

Je reactie kan alleen gepubliceerd worden als je je naam en e-mailadres invult. Je reactie verschijnt meteen online, maar kan verwijderd of aangepast worden als de redactie vindt dat je reactie niet voldoet aan de algemene voorwaarden. Zorg dat je reactie relevant is voor het onderwerp van het bericht waarop je reageert. Gebruik geen ongepaste of beledigende taal en maak geen reclame.