Klasse voor ouders

Het schermtijdplan

Zit je kind te veel naar een beeldscherm te staren? Breng dan de beeldschermtijd in kaart en maak goeie afspraken. Misschien helpt dit schermtijdplan.

Vind je dit artikel interessant?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Klasse voor ouders en vind op donderdag verrassende tests, handige opvoedhulpmiddeltjes en leuke doe-dingen in je mailbox.

38 Reacties op “Het schermtijdplan”

 1. hallo

 2. kinderen ‘staren’ niet naar dat schjerm, ze kijken. onderken nu toch eens dat kinderen graag tv kijken en op de pc spelen !

 3. Alles vastleggen in schema’s zorgt dat het leven een sleur wordt. Ik als mama wil niet dat mijn kinderen de vreugde van spontaniteit wordt ontnomen door een ‘dwingend’ schema.
  schamatjes zijn goed op school, niet voor thuis

 4. Gewoon even iets zeggen als het de spuigaten uitloopt kan ook :-) Daar heb je inderdaad geen schema’s of plannen voor nodig. Straks nog een eetplan, een wasplan, een educatief verantwoorde spelletjesplan, een vriendjesplan, een muziekplan en een kies nu voor één keer wat je zelf wil doen plan… dan zijn we helemaal goed bezig.

 5. @ Gast: bedankt voor het begrip, ik denk er ook zo over :-)
  zelfs met kinderen met autisme kan het zonder plan !

 6. Een beetje planning met betrekking tot schermtijd lijkt me wel nuttig en zelfs noodzakelijk. Ben een beetje verbaasd dat eerste reacties nogal afwijzend zijn. Een tip voor ouders wiens kind op het -voor mij vermaledijde spel- “call of duty” speelt. Je kan steeds de volledig gecumuleerde speltijd checken, die wordt in het spel weergegeven…
  Dit laat voldoende vrijheid voor keuze van de timing (wel voorkeur wooensdagavond of week-end, huistaken gaan altijd vóór) en laat ook toe te benchmarken met andere ouders. vb. onze zoon heeft spel gelijktijdig gekocht met vriend 3 weken geleden, met nu 17 uur op de teller, terwijl zijn vriend al 65 uur heeft staan. Nuttig te weten als ouder, vind ik.
  Hoe ga je nu eenmaal meten wanneer het de spuigaten uitloopt? wees gerust, ze zullen wel altijd bezig zijn met “smartschool huiswerk” als je de kamer binneloopt…

 7. @Chris: wees blij dat je kind met het aangekochte spel speelt. één uitgave en uuuuuuuuuuren speelplezier. zie dat nu eens niet zo negatief, he tis speelgoed, hé, zeg!

 8. Het kan natuurlijk wel helpen om je kind ervan bewust te maken dat het effectief heel vaak ‘neerzit en kijkt’ – als oogopener dus. Maar om dat nu systematisch te gebruiken om de schermtijd te bewaken? Lijkt me gemaakt en aanleiding tot extra conflict, want als je tijdslimieten stelt op de minuut, wordt de controlelast ook groter? Ik heb geen zin tijd en ook geen zin om hele dagen met een klokje rond te lopen 😉

 9. Waarom laat je je zoon ‘Call of duty’ spelen als dat spel je helemaal niet bevalt? Bij zo’n spel is bij ons niet de vraag ‘hoe lang dat mag’ maar ‘of dat mag’. Indien wel, dan spelen ze daar zoveel op als ze willen, indien niet, dan komt dat niet op de pc.

 10. Ik ben het eens met Chris, zo aanvallend reageren op een poging om kinderen en ouders te helpen die dat nodig hebben.
  Ik vrees voor de “vrijheid”die we als ouders zo hoog in het vaandel houden, dat die net ons nekslag word als ouders. We hebben een taak als opvoeders en structuur geven aan kinderen is niks vreemds hoor. Ze zullen er baad bij hebben en ons dankbaar zijn.Niet alle kinderen hebben een schema nodig maar sommige wel en daar kan dit schema prima hulp bij bieden, denk ik. Ik ben in elk geval van mening dat kinderen wel degelijk regels en afspraken nodig hebben ook als het gaat over het “nieuwe” spelen nl digitaal bezig zijn. Als ze in de tuin zijn kijken we af en toe toch ook over de schouders hoe, wat of waar. Ook voor het sociaal contact binnen het gezin is het goed om regels en afspraken daarover te maken.

 11. Jammer dat vorige( meeste)reacties zo negatief zijn :-(((
  Ons dochtertje van 10 weet dat ze enkel op woensdag, zaterdag en zondag 1a 2 uur naar tv mag kijken. Ze vraagt er ook niet naar op andere dagen. 1uur per week ( zaterdag of zondag) mag ze haar mails checken en luistert ze naar muziek op you tube.Ze mag wel opzoekingen doen wanneer dit nodig is voor school. Haar Ds neemt ze enkel mee als we ergens op bezoek gaan of als er eens een vriendinnetje komt spelen. Ik schrik ervan als ik de reactie van mensen hoor en zie wanneer ze dit horen. Ze leest heel veel, en ik denk dat deze regels er wel mee te maken hebben. Als ze dan tv kijkt of op de pc zit, geniet ze er met volle teugen van. Dus ….. een planning zou voor veel mensen handig zijn. Maar vaak mogen de kinderen naar tv kijken omdat de ouders te moe zijn of nog werk hebben na hun dagtaak. Jammer ….

 12. als je een spel te gewelddadig vindt, waarom geef je het dan aan je kind???
  en als hij het zelf betaald heeft, is het een aanleiding om het even over de ‘zakgeldbesteding’ te hebben 😉

  @esmiralda:je kan ook samen gamen voor het sociale aspect 😉

 13. Zolang de schoolresultaten goed zijn, ze twee keer per week sporten en wat meehelpen in het huishouden, kan het me eerlijk gezegd niet schelen hoe vaak en hoe lang ze voor een scherm zitten te kijken. Chatten met vrienden, een documentaire bekijken, een programma volgen dat je vrienden ook volgen en daar dan over praten: dat heeft ook zijn nut. Als je je kind beperkt tot 1 uur per week mails controleren, dan mist het veel. Dan moet de rest van de klas net op dat moment ook online zijn om van tweerichtingsverkeer te kunnen spreken. Dan zijn vragen aan je kind al gedateerd. Ik zie dat ze hier in het middelbaar zoveel groepswerken krijgen waarover afgestemd moet worden, dat ze het zich niet zouden kunnen permitteren om slechts eenmaal per week hun mailbox te controleren. En wachten tot de volgende dag om op school vragen te stellen, is tijdverlies en een taak die af had kunnen zijn als ze even via de pc met elkaar konden communiceren.

 14. Als ze in het middelbaar zit zien we dan nog wel hé. Het is nog meer dan 2 jaar.

 15. Het valt me op hoeveel therapeuten en psychologen die ik ken , geen tv hebben thuis en de rest doseren juist omdat deze beeldschermen zo’n communicatiekillers zijn.
  Ik geef toe je kan ze niets verbieden elke leeftijdsgroep heeft zijn specifieke ‘beeldschermnoden’ maar doseren is belangrijk vind ik.
  En ja het vraagt moeite van ons om met onze kinderen in deze vrij gekomen tijd om te gaan.
  Zelfs onze kids gaan hier dan waarschijnlijk creatief leren mee omspringen. Op zich is het een mooi groeiproces en wordt het al dan niet naar tv kijken een keuze en geen automatisme.

 16. De therapeuten die ik ken zijn inderdaad vaak ook mensen die hun kinderen overdreven sturen en soms zelfs compleet kapot analyseren. Die vind ik niet altijd een richtlijn zijn.

 17. het gaat hier niet over wat de therapeuten doen,maar over de beeldschermtijd.
  Ik ben zelf geen therapeut maar vindt de tv wel een communicatiekiller.

 18. Dat vind ik niet. Daar wordt door onze kinderen thuis en met anderen, terwijl ze kijken en daarna serieus veel bij gecommuniceerd, ook over zaken waar ze anders misschien niet bij stil zouden staan. Ik vind de tv ook aanleiding geven tot gesprek, zelfs dwaze reality-soaps. Die worden met vriendjes besproken en doorgenomen en zo toetsen ze zonder het goed en wel te beseffen waarden en normen aan elkaar af. Vind ik een heel belangrijke zaak voor pubers.

 19. Hallo.Is het niet zoals met alles? Te is nooit goed behalve in tevreden? Als ouder ben ik erg blij met zo’n schermpjestijdplan. Ik heb drie kinderen en ze gaan alledrie anders om met schermpjes. Eén van hen zou het liefst de hele dag van tv naar Wii naar computer naar I-phone naar …. zappen. We hebben nu een ‘uur’ schermpjestijd ingesteld per dag. Maar dat durft al wel eens uitlopen. Wie weet kan het schema ons helpen!
  Iemand zei: dan kunnen we voor alles schema’s beginnen maken. Je hebt ze natuurlijk niet allemaal nodig voor elk kind hé?

 20. Mijn kinderen “vertoeven” ongeveer 1 uur per dag voor computer, playstation of nintendo….Maar ik heb wel een schermloze dag ingevoerd : op donderdag wordt er niet op computer en dergelijke gespeeld én geen tv gekeken! Nee, ik ook niet! We lezen dan boeken, spelen gezelschapspellen, bakken koekjes, taart….of praten wat! Best gezellig onze donderdagen!!!

 21. Zo’n afspraken groeien ook mee met je kinderen, toch? Ooit hadden we hier 1 uur schermtijd per dag en ‘het kindje van de dag’ mocht het programma kiezen: het lukte prima zo. Discussies waren verleden tijd. Toen begonnen ze de computer en de iPad te ontdekken, mocht de oudste langer opblijven en was ons plan niet meer controleerbaar/ houdbaar. Wij hebben nu drie schermloze dagen ingevoerd (maandag, dinsdag en donderdag) en verder geen beperkingen meer opgelegd. Ook dat werkt. Voor ons. Voorlopig.

 22. Ik heb één dochter en die heeft alles in huis :computer ,nitendo, wii , tv …
  Toch moet ik haar geen schermtijd opleggen .
  Ze maakt er geen misbruik van , ze sport veel , maakt vlot haar huiswerk en ‘s avonds vraagt ze zelf op tijd om te gaan slapen . Waarom zou ze dan haar lievelings programma’s één of meerdere dagen per week moeten missen door een schermvrije dag? Het tegendeel is er wel , als ze haar verveelt dat ik moet zeggen dat ze eens op de wii moet spelen.

 23. Een ‘gast’ zegt hierboven ergens dat die geen zin heeft in dat opvolgen en controleren van het pc- en tv-gedrag van hun kind.
  Da’s net waar het schoentje wringt: de gemakzucht van sommige ouders is tegenwoordig opvallend. Dit weerspiegelt zich op de kinderen. Ze mogen grotendeels doen en laten wat ze willen. En dat zie je ook op school. De inzet en verantwoordelijkheidszin voor taken en lessen lijkt ieder jaar steeds verder te verdwijnen. Velen krijgen nauwelijks hun woordjes Frans geleerd. En ik spreek over 10, 11 en 12 jarigen! En ja, ik ben leerkracht in de lagere school.

 24. Ik denk niet dat je dat niet in lijstjes gieten en afmeten van schermtijd moet extrapoleren naar overal hun goesting in mogen doen – want dat is absoluut niet het geval 😉

 25. Praten over prioriteiten lukt nl. even goed en zelfs beter dan alles met lijstjes af te dwingen. Dat is iets voor in fabrieken, dat afmeten van tijd en prestaties en in mijn ogen net iets voor luie ouders die de discussie niet op een normale manier durven aan te gaan.

 26. Boeiende discussie! Ik ben student Opleidings- en onderwijswetenschappen aan de universiteit Antwerpen en maak een masterproef waarin ik onderzoek of er een verband bestaat tussen de controle die ouders uitoefenen op het computergebruik van hun tieners(lln 1ste en 2de graad secundair onderwijs)en de tijd die die lln spenderen aan schooltaken. Mochten er leerkrachten of directies zijn die hieraan willen meewerken, dan mogen ze mij zeker contacteren. Ik zoek nog klassen die een week lang dagelijks 3 tijden willen bijhouden: computertijd voor schooltaken, tijd voor schooltaken zonder computer en computertijd voor onstpanning. De resultaten worden achteraf aan de school bezorgd. Reacties welkom op: patrick_student_oow@hotmail.be
  Bedankt!

 27. Ik denk dat je bij zo’n studie niet alleen een onderscheid moet maken tussen ouders die controle uitoefenen op de schermtijd en ouders die dat niet of minder doen, maar ook tussen ouders die op regelmatige basis nagaan wat hun kinderen (moeten) doen voor school en ouders die daar niet naar omkijken en in het algemeen weinig controle uitoefenen op hun kinderen. Ik denk dat dat laatste ondderscheid wel eens doorslaggevend zou kunnen zijn.

 28. Zo slecht is die schermplanner nu ook weer niet. Het geeft toch een goed beeld aan je kind hoeveel tijd het aan wat spendeert. Kan me niet inbeelden dat dit conflicten met je kind teweegbrengt. Zij nemen sneller iets aan dat voor hen tastbaar is. Het is duidelijk en ze hebben het zelf ingevuld en bijgehouden. Daarna kan je samen afspraken maken. Ben er zeker van dat er op deze manier veel minder gezeurd wordt door de kinderen over gezamenlijk gemaakte afspraken.

 29. maak afspraken (bv over geweldspellen, chatsessies) en je ziet wel. beschamen ze het vertrouwen, dan blijft de pc bv twee dagen uit.
  en die straf moet NIET op voorhand worden besproken, anders gaan ze afwegingen maken of hun ‘overtreding’ de straf waard is (ben zelf ook jong geweest !!)
  Het kan geen kwaad om je kinderen vertrouwen te geven.

 30. nazien of ze je vertoruwen waard zijn, doe ik aan de hand van toevallige controles. pc staat in leefkamer.

 31. @ Cindy: zo doen we dat hier ook. Ze krijgen de kans om zelf een evenwicht te zoeken, wij grijpen in naargelang dat nodig is. Ze weten dat dit beperkingen inhoudt, maar hoeveel, hangt af van de situatie. Je kan dat niet op voorhand in cijfers gieten.
  Uurregeligen zou je in principe tot op de minuut moeten bewaken om correct te zijn. Kinderen weten heel goed dat dit niet kan en overtreden rap de regels met zo’n lijstje – eigenlijk leer je hen eerder nagaan hoeveel rek er op het systeem zit dan te letten op wat de bedoeling is: niet overdrijven met naar dat schermpje kijken en hun ander werk niet verwaarlozen 😉

 32. moet je die met iets anders openen want lukt niet

 33. de kinderen staren niet naar het scherm hoor, ze spelen actief met een spel en KIJKEN naar dat scherm.
  dit artikel doet me denken aan mijn eigen kindertijd, toen was de tv de boosdoener, nu de pc …

 34. Mijn dochtertje heeft niet de neiging om veel tv te kijken of spelletjes te spelen. Mijn zoon daarentegen heeft die neiging wèl. Daarom (en ook al voor de praktisch gang van zaken): nooit tv of spelletjes ‘s morgens en ‘s avonds – als er tenminste nog tijd is voor tv en computerspelletjes – altijd eerst vragen of het mag. Verder geen draagbare spelletjes meenemen om de tijd te doden bij bv. familiebezoek of in de wachtzaal van de dokter. Ook geen dvd-speler in de auto. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen nog leren om momenten te hebben waarin ze niks te doen hebben (gewoon zitten en je gedachten laten dwalen) of waar uit beleefdheid en respect voor de mensen rond jou een computerspelletje spelen absoluut niet passend is.
  Ik probeer de belangrijkheid van tv-programma’s en computerspelletjes ook te relativeren. Zo is het bijvoorbeeld geen drama als er een aflevering van een (ellenlange) “serie” gemist wordt. Als het tijd is om te eten of te slapen wordt een spelletje onmiddellijk gestopt. Niks “level nog afmaken”. Dat leert hen dat een mislukt computerspelletje of een afgebroken level geen drama is. En het voorkomt dat spelletjes of tv-programma’s een pressiemiddel worden om de tijd te rekken.

 35. Ik vind dat mijn jongens met tijden erg veel voor “een scherm” zitten: televisie, WII, DS, computer, …
  Met welke spelletjes ze mogen spelen, wordt afgesproken. Wanneer ik vind dat ze weer veel te veel voor een schem zitten, maak ik samen met hen afspraken: hoeveel tijd mag er op welke dag van de week voor een scherm gezeten worden. We zorgen voor minstens 1 schermvrije dag in de week.
  Toen ze nog klein waren kregen ze kaartjes die ze konden inruilen voor een kwartier “schermtijd” De keukenwekker werd gebruikt om die tijd op te volgen. Op die manier leren ze ook om die schermtijd over de dag te spreiden. Heel vaak gebeurde het dat ze zelfs niet alle tijd opgebruikt hadden omdat ze iets anders gevonden hadden om mee te spelen. Nu ze groter zijn, zijn de kaartjes verdwenen, maar vaak zetten ze nog zelf de keukenwekker om zo hun tijd in’t oog te houden.
  Wat ik ook gemerkt heb, is dat er inderdaad uit momenten van verveling vaak erg creatieve ideeën komen!
  Ik geef ook toe dat die schermen af en toe een erg gemakkelijke kinderoppas zijn. Als ze daarvoor zitten, hoor je ze niet meer! Toch tracht ik dit zo weinig mogelijk toe te passen.

 36. Waarom heiliger dan de paus is een computerscherm de nieuwe duivel?

 37. Mijn oudste zoon (9) krijgt sinds vorig schooljaar les op een smartboard, de jongste (7) sinds dit jaar. Zeer handig en eigentijds, maar het betekent wel dat ze al 5u op een volle schooldag naar een scherm zitten te kijken. Dat heeft er ook toe geleid dat mijn oudste zoon en een aantal klasgenootjes vorig schooljaar na enkele maanden geregeld last hadden van hoofdpijn. Nu ook de jongste zoon een smartboard in de klas heeft en de schermpjes alom vertegenwoordigd zijn (tv, computer, iPad, Nintendo), hebben wij ook een schermtijdplan ingevoerd met onderscheid tussen hele schooldagen, woensdagen, weekends en vakantiedagen. Voorlopig gaan we er niet uiterst strikt mee om en moet er ook een beetje ruimte blijven voor flexibiliteit, maar het geeft een goede indicatie en zo weten de jongens ook duidelijker waar ze aan toe zijn.

 38. OOoh arme kinderen van Belgie die ‘moeten’ structuren hebben, slaven van maatschap en nu slaven thuis?

Schrijf een reactie

Je reactie kan alleen gepubliceerd worden als je je naam en e-mailadres invult. Je reactie verschijnt meteen online, maar kan verwijderd of aangepast worden als de redactie vindt dat je reactie niet voldoet aan de algemene voorwaarden. Zorg dat je reactie relevant is voor het onderwerp van het bericht waarop je reageert. Gebruik geen ongepaste of beledigende taal en maak geen reclame.