Klasse voor ouders

Facebook vervangt de schoolpoort

“Niet elke ouder kan ’s avonds zijn kind zelf ophalen aan de schoolpoort”, vertelt mama Ellen. “Soms heb je dan het gevoel dat je van niets op de hoogte bent.” Om ouders toch samen te brengen, startte ze een Facebookgroep voor ouders.

“Eind vorig schooljaar wilden enkele ouders graag samen een cadeautje kopen voor de kleuterjuf van onze Jelle (4). Ik zou het geld verzamelen. Maar dat bleek allemaal niet zo gemakkelijk te regelen. Niet elke ouder staat elke dag aan de schoolpoort. Soms komt er een grootouder het kind ophalen of blijft het in de opvang. Ik begon iedereen berichtjes te sturen: ‘Wanneer sta jij aan de schoolpoort?’ ‘Wanneer kom jij het geld brengen?’ Het verliep erg chaotisch. Tot een andere mama ineens het idee had om een Facebookgroep op te richten voor de ouders van het eerste kleuterklasje. In het begin zaten er maar een paar ouders op, maar al snel volgde de rest. Zo konden we beter afspreken. Ondertussen heb ik nu zelf een nieuwe groep opgericht voor het tweede kleuterklasje bij juf Roos, waar Jelle sinds september zit.”

“De ouders die ik toevoeg zijn meteen enthousiast! Ouders die geen Facebook hebben, moedigen we aan. Als ze zien wat ze aan zo’n groep kunnen hebben, zijn ze dadelijk mee. We maken er vooral praktische afspraken. Wie kan rijden als de kleuters op stap gaan? Wie kan er onze kleuter meenemen naar school wanneer we eens extra vroeg op het werk moeten zijn? Wie heeft per ongeluk de drinkbeker van onze Jelle mee naar huis? Of we zetten foto’s online van verjaardagsfeestjes. En houden elkaar op de hoogte van briefjes die zijn meegegeven. Ik vind het echt een handig ding. Vroeger, toen wij nog op school zaten, stonden onze ouders elke avond nog minutenlang met elkaar te kletsen na schooltijd. Nu gebeurt dat veel minder. Facebook als nieuwe schoolpoort? Waarom niet! Er is nog een extra voordeel: ouders roddelen er veel minder. (lacht)”

Marijke, Manon, Johnny en Ellen zitten samen met de andere ouders van de klas op Facebook. Ze maken er vooral praktische afspraken.

Hoe start je een Facebookgroep?

  • Klik in de linkerkolom op ‘groep maken’.
  • Geef je groep een duidelijke naam.
  • Nodig andere ouders uit die al jouw Facebookvriend zijn.
  • Kies ‘geheim’: zo kunnen enkel de mensen die jij toevoegt de groep zien.

Vind je dit artikel interessant?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Klasse voor ouders en vind op donderdag verrassende tests, handige opvoedhulpmiddeltjes en leuke doe-dingen in je mailbox.

Meer in het dossier 'Internet'

4 Reacties op “Facebook vervangt de schoolpoort”

  1. Tof initiatief ! Wij zouden ook zoiets willen starten vanuit de oudervereniging, omdat we in het bijzonder onderwijs weinig ouders ontmoeten aan de schoolpoort. Maar – gezien onze doelgroep- hoe vermijd je dat zo’n pagina misbruikt wordt om alle mogelijke kritieken te spuwen, persoonlijke zaken aan te kaarten enz ?

  2. Vanuit de ouderraad in onze school brengen wij het idee van een “facebook-oudergroep” ook al enkele jaren naar voor. Wij zouden dit graag oprichten om zo nog beter/sneller te kunnen communiceren met ouders. Maar de school is hier helemaal tegen gekant. Zij hebben schrik van wat er dan allemaal gaat geschreven worden over de leerkrachten. Hoe voorkom je idd misbruik?

  3. Je kan zo een groep volledig geheim aanmaken zodat alleen de personen die de beheerder goedkeurt alle geplaatste info op die pagina kunnen kunnen zien.

  4. Facebook is niet echt om zomaar een groep te aanmaken.Dus ik vindt het vast niet prettig.

Schrijf een reactie

Je reactie kan alleen gepubliceerd worden als je je naam en e-mailadres invult. Je reactie verschijnt meteen online, maar kan verwijderd of aangepast worden als de redactie vindt dat je reactie niet voldoet aan de algemene voorwaarden. Zorg dat je reactie relevant is voor het onderwerp van het bericht waarop je reageert. Gebruik geen ongepaste of beledigende taal en maak geen reclame.