Klasse voor ouders

“Naar de les in mijn kamer”

“De eerste keer toen ik bij Ilias (11) thuiskwam, begon hij meteen moppen te vertellen”, vertelt juf Anelore. Bij hem werd vorig jaar leukemie vastgesteld. Om niet achterop te raken, volgt hij les via de computer. Zo zit hij virtueel toch in de klas. Daarnaast geeft juf Anelore hem elke dag een uur onderwijs aan huis.

Ilias waait met een brede glimlach de woonkamer binnen. “Ik moest nog gel in mijn haar doen”, grapt hij. “Vanmiddag mag hij voor één keertje ‘spijbelen’”, zegt zijn mama. Want Ilias kan dan misschien niet naar school gaan, toch gaat hij elke dag ‘naar de les’. Via de webcam op de laptop in zijn kamer. Hij zit in het vijfde leerjaar bij juf Melanie. “Zij betrekt hem bij alles.”
Na schooltijd komt een andere juf langs, Anelore: “Ik spreek af met juf Melanie: welke oefeningen maak ik af, welke lessen herhaal ik? Maar als Ilias aangeeft dat het niet lukt, doen we wat anders. Knutselen bijvoorbeeld.” Het klikt tussen de twee. “De les vliegt voorbij”, zegt hij. “Ze is meer dan een juf. Vaak blijft ze nog even om te babbelen met mama, of mee te eten. En ze stuurt me berichtjes als ik in het ziekenhuis ben.”

Chiller

Mama maant haar zoon aan om niet zo te hangen aan tafel. “Ik ben wel een chiller, hé mama.” Het doet haar stiekem deugd dat haar zoon zo op zijn gemak is. “Juf Anelore zorgt voor een ontspannen sfeer in huis. Daardoor is onze Ilias ook zo spontaan. Hij wil het ook graag goed doen en niet achterop geraken. Ik vind het belangrijk dat hij zo veel mogelijk in het schoolse ritme blijft.” Ook tussen haar en de juf zit het goed. “We durven ons gedacht zeggen. Niets is haar te veel.” Juf Anelore haalt haar schouders op: “Voor mij is het geen last. Ik haal er veel voldoening uit. Ongelooflijk wat een sterke band ik met Ilias heb.”

Geeuwen

“Heel straf ook hoe ‘normaal’ alles in Ilias’ gezin blijft verlopen”, vervolgt ze. “Alle drie de kinderen krijgen even veel aandacht, en over zijn ziekte is altijd open gepraat. Beide zusjes worden betrokken. Zo geeft juf Melanie elke dag aan de oudste de tas van Ilias mee.” Mama knikt. “We hebben gewoon pech. Maar we zijn positief en willen zo snel mogelijk de draad weer oppikken.” “En als mijn oogjes toch wat nat worden, zeg ik gewoon dat ik gegeeuwd heb!”, lacht Ilias. Hij mist vooral zijn vrienden. Hij kan ze heel af en toe ontmoeten, maar hij chat wel vaak met ze. Hij hoopt in de loop van dit schooljaar sterk genoeg te zijn om terug naar de klas te gaan. Of hij juf Anelore dan toch niet een beetje zal missen? “Ah nee, want dan zie ik haar elke dag op school!” Wijsneus.

Klasse voor Ouders beloont elke week een leraar, directeur, oudervereniging, andere ouder … met bloemen. Voor dit artikel gingen we op zoek naar een Tijdelijk Onderwijs Aan Huis-juf. Ken jij iemand die een boeket verdient, omdat hij of zij zo veel voor je kind betekent? Vertel het viaredactie.ouders@klasse.be of Klasse voor Ouders – Koning Albert II-laan 15 – 1210 Brussel.

Vind je dit artikel interessant?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Klasse voor ouders en vind op donderdag verrassende tests, handige opvoedhulpmiddeltjes en leuke doe-dingen in je mailbox.

Één Reactie op ““Naar de les in mijn kamer””

  1. Ook wij hebben 2 jaren terug ook een soortgelijke situatie meegemaakt thuis. Onze dochter zat net in ‘t middelbaar toen zij ook ziek werd.Zij heeft uiteindelijk via Bednet thuis les gekregen en ook de leerkrachten op school kwamen elke week langs voor enkele uren thuisonderwijs. Onze dochter is na Pasen pas naar school beginnen gaan. Het gaat goed met haar nu. Om geen contact te verliezen met de klasgenoten mochten telkens er speeltijd was, enkele leerlingen in de klas blijven om met haar te babbelen. De school heeft ons toen enorm gesteund en daar zijn we heel dankbaar voor. Onze dochter heeft dankzij de steun van haar geweldige titularis (die elke week langskwam, ook in ‘t ziekenhuis), haar leerkrachten, vrienden en vriendinnen en de directie van het college dat schooljaar heel mooi beëindigd.Ook de mensen van bednet waren geweldig. Wij willen ze allen hiervoor extra bedanken!

Schrijf een reactie

Je reactie kan alleen gepubliceerd worden als je je naam en e-mailadres invult. Je reactie verschijnt meteen online, maar kan verwijderd of aangepast worden als de redactie vindt dat je reactie niet voldoet aan de algemene voorwaarden. Zorg dat je reactie relevant is voor het onderwerp van het bericht waarop je reageert. Gebruik geen ongepaste of beledigende taal en maak geen reclame.