Klasse voor ouders

Meer woorden leren met apps

Kleuters leren meer moeilijke woorden door de bewegende tekeningen in voorlees-apps dan van klasssieke prentenboeken. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse pedagoog Daisy Smeets.

Lees je je kind geregeld een geïllustreerd verhaal voor? Zo help je het zijn woordenschat te ontwikkelen, omdat de taal in prentenboeken gevarieerder is dan spreektaal. Vind je niet altijd de tijd voor een voorleeskwartiertje? Dan is een digitaal prentenboek op de computer, tablet of smartphone een leuk én leerrijk alternatief. Kleuters zouden er zelfs méér woorden van leren dan van klassieke prentenboeken. Dat zegt pedagoog Daisy  Smeets. Zij onderzocht hoe prentenboeken-apps ervoor zorgen dat de woordenschat van vier- en vijfjarigen vergroot.

Tekst gekoppeld aan beeld

De illustraties in zogenaamde ‘levende boeken’ zijn vervangen door bewegende beelden. De camera zoomt in op details in de afbeelding waar de tekst op dat moment over vertelt. Zo wordt de gesproken tekst aan een bepaald deel van het beeld gekoppeld, wat de moeilijke taal begrijpelijk maakt.   

Extra uitleg helpt

Er bestaan ook interactieve prentenboeken-apps: als het kind een deel van de tekening aanraakt of aanklikt, volgt muziek, geluid of extra uitleg: ‘Hier is beer verlegen, hij krijg een rood hoofd’. “Kinderen leren meer moeilijke woorden als de computer deze extra uitleg geeft, zoals ze ook meer leren als een ouder of leraar tijdens voorlezen moeilijke woorden toelicht”, zegt Smeets. De manier waarop dat gebeurt is belangrijk. Leereffecten zijn klein als de extra uitleg direct volgt op een muisklik of aanraking van een detail, maar groot als kinderen een meerkeuzevraag beantwoorden door het plaatje te kiezen dat het best past bij een woord (‘Waar is beer verlegen?).

2013 is uitgeroepen is tot Jaar van het Voorlezen. Op www.voorlezen.be vind je voorleestips, boekentips en een agenda met activiteiten rond voorlezen.

Vind je dit artikel interessant?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Klasse voor ouders en vind op donderdag verrassende tests, handige opvoedhulpmiddeltjes en leuke doe-dingen in je mailbox.

Één Reactie op “Meer woorden leren met apps”

  1. Als je een boekje voorleest, kan je ook aanwijzen en dingen laten zoeken, stilstaan bij wat je ziet en nieuwe woorden toelichten waar nodig. Het is maar hoe je ermee bezig bent. Je moet de tekst van zo’n boekjes niet letterlijk volgen he 😉

Schrijf een reactie

Je reactie kan alleen gepubliceerd worden als je je naam en e-mailadres invult. Je reactie verschijnt meteen online, maar kan verwijderd of aangepast worden als de redactie vindt dat je reactie niet voldoet aan de algemene voorwaarden. Zorg dat je reactie relevant is voor het onderwerp van het bericht waarop je reageert. Gebruik geen ongepaste of beledigende taal en maak geen reclame.