Klasse voor ouders

Opvang op school fiscaal aftrekbaar

{copyright}

Je belastingsbrief ligt klaar om in te vullen. Wat met kinderopvang op school?

Als je voor de opvang van je kinderen jonger dan 12 betaalt, moet de school je daarvan een fiscaal attest bezorgen. Alle betaalde opvang buiten de normale lesuren is fiscaal aftrekbaar.

Welke kosten voor kinderopvang op school kan je fiscaal aftrekken?

 • De opvang voor de aanvang van de lessen (voorschoolse opvang).
 • De opvang tijdens de middagpauze. Opgelet, de bijdrage voor de warme maaltijden die je kind eventueel krijgt, zijn niet aftrekbaar.
 • De opvang na de normale lesuren (naschoolse opvang). De opvang kan ook studie zijn waar de kinderen hun huiswerk maken.

Wanneer zijn kosten van kinderopvang niet fiscaal aftrekbaar?

 • Uitgaven voor bijles.
 • De uitgaven voor bosklassen, sneeuwklassen, openluchtklassen, zeeklassen en andere schoolreizen.
 • Lidgelden van verenigingen.

Andere soorten kinderopvang die ook fiscaal aftrekbaar zijn:

 • De kinderopvang tijdens alle vakanties (zoals bijvoorbeeld vakantiekampen georganiseerd door de jeugdbewegingen, de speelpleinwerking georganiseerd door de gemeenten, diverse stages inzake sport, wetenschap, cultuur, taal, enz.).
 • De kinderopvang tijdens schoolvrije dagen.
 • De kinderopvang tijdens weekends.
 • De opvang van kinderen in internaten.
 • De opvang van kinderen die nog niet naar school gaan.

Lees hier nog meer over de fiscale aftrekbaarheid van kosten voor kinderopvang.

Vind je dit artikel interessant?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Klasse voor ouders en vind op donderdag verrassende tests, handige opvoedhulpmiddeltjes en leuke doe-dingen in je mailbox.

10 Reacties op “Opvang op school fiscaal aftrekbaar”

 1. En wat als de opvang wordt ingericht door de oudervereniging en deze geen fiscaal attest WIL afleveren?

 2. Dan kan je misschien een klacht indienen bij de commissie zorgvuldig bestuur: zie http://www.ond.vlaanderen.be/zorgvuldigbestuur/contact.htm

 3. De school van mijn zoon rekent maandelijks een “refterbijdrage” aan voor de middagopvang. Bij mijn dochter worden ze ‘s middags verplicht om een drankje van school te kopen. In deze prijs, die 3x zo hoog is als in haar vorige school, is het bedrag voor toezicht verrekend. Beide scholen vermijden het gebruik van het woord “opvang” en hoeven zo geen attest uit te reiken, maar wij hebben er in feite wel voor betaald.

 4. Deze informatie teruggevonden met bovenstaande link. Als aan onderstaande criteria werd beantwoord heb je in principe dus geen attest van de school nodig.

  “Welke bewijsstukken moet u ter beschikking houden van de administratie zodat kan worden vastgesteld dat alle voorwaarden voor de aftrek van de uitgaven voor de opvang van kinderen zijn vervuld ?

  De bewijsstukken moeten de vaststelling mogelijk maken van :

  de echtheid en het bedrag van de uitgaven ;
  de volledige identiteit of benaming van de personen, scholen, instellingen en openbare besturen waaraan de uitgaven voor de opvang van kinderen worden betaald ;
  de naleving van de voorwaarden met betrekking tot de aftrek van de . uitgaven voor de opvang van kinderen.
  De administratie heeft een attest opgesteld dat de erkennende, subsidiƫrende of controlerende instanties en de opvangvoorzieningen (aan wie de uitgaven mogen worden betaald) kunnen invullen. Wanneer dit attest correct door voormelde instanties en opvangvoorzieningen is ingevuld, geldt dit attest als bewijsstuk.

  In de praktijk zullen vele opvangvoorzieningen dergelijk attest uitreiken. Het attest is echter geen verplicht document.

  Indien u geen attest heeft ontvangen of indien op het attest onjuiste of onvolledige gegevens staan vermeld, houdt u zelf de bovenvermelde bewijsstukken (zoals bijvoorbeeld, betalingsbewijzen, bevestiging van inschrijving, enz.) ter beschikking.”

 5. Mijn dochters van 4 en 6jaar oud moeten tijdens de middagpauze een drankje kopen. Nu op het schoolreglement staat dat er opvang is tijdens de middagpauze,maar toen ik naar de directie stapte om het attest die ik op de site van de FODF vond te laten invullen,zei ze kortaf; nee wij doen daar niet aan mee! Waarom niet vraag ik me af,want in de vorige kleuterschool kreeg ik dat wel,ik betaal er toch voor? 0,70cent per kind per dag! Kan dit zomaar?

 6. Scholen mogen wel kosten aanrekenen voor de middagopvang, maar niet via het aankopen van een verplicht drankje (of dessertje). Dat mag de school niet verplichten. In het schoolreglement moeten beide zaken ook duidelijk gescheiden worden.
  Als je betaalt voor middagopvang, moet je verplicht een fiscaal attest krijgen.

 7. Mijn ex-vriend maakt af en toe gebruik van de naschoolse kinderopvang, ikzelf niet. Wij hebben een gemeenschappelijke rekening en mijn dochter staat bij mij ten laste.Ze is 9 dagen bij mij en 5 dagen bij hem. Is het de bedoeling dat
  ik hiervoor mee betaal ? Kan hij dit dan fiscaal aftrekken ?

 8. Mijn 3 dochters moeten tijdens de middag ook een drankje kopen,voor 0,70cent. op de vorige school kreeg ik wel een attest om bij mijn belastingbrief toetevoegen. dus ik dacht dat deze school dat ook doet,toen ik er achter vroeg,zei de directrice: nee dat heb ik nog nooit gehoord,je kinderen blijven inetten,dit is geen opvang voor hun!!! Heb de vorige school gebeld en is gevraagd of dit klopt,nee zeiden ze,ze zijn verplicht om het te geven. dan naar FODF gebeld en daar gevraagd en ja ze moeten het geven indien je betaald voor middagpauze om 12u.
  Jammer genoeg wil de school het attest niet geven.

 9. Betaal je voor de middagpauze of voor een drankje?

 10. Voor een drankje zeggen ze

Schrijf een reactie

Je reactie kan alleen gepubliceerd worden als je je naam en e-mailadres invult. Je reactie verschijnt meteen online, maar kan verwijderd of aangepast worden als de redactie vindt dat je reactie niet voldoet aan de algemene voorwaarden. Zorg dat je reactie relevant is voor het onderwerp van het bericht waarop je reageert. Gebruik geen ongepaste of beledigende taal en maak geen reclame.