De nieuwsbrief van www.klasse.be/ouders [EMAIL] uitschrijven
Word fan van Klasse voor Ouders op Facebook
Ouders.XTR
cover van Klasse voor Ouders 19 augustus 2011

In deze nieuwsbrief:
1. De truc: kaften in kleur
2. Twee maanden zomervakantie te lang?
3. Checklist voor 1 september
4. School moet kosten verplicht meedelen
5. Naar het eerste leerjaar
6. Begin nu al met het slaapritueel
7. Wat staat er op jouw boodschappenlijst?
Voel jij de 1-septemberkoorts al? Voor je kind is het reuzespannend maar misschien ook stressvol. En voor jou? Ook dit jaar maakt deze nieuwsbrief het je gemakkelijker met tips en trucs, links, printbare hulplijstjes, weetjes, nieuws… Welkom!

De truc: kaften in kleur

Je kind vergeet soms boeken die het nodig heeft voor huiswerk? Mama Lies heeft een trucje. Taalboeken kaft ze in het groen, rekenboeken in het blauw... Zo krijgt elk vak een vaste kleur. In de agenda gebruikt dochter Hanne dezelfde kleur markeerstift per vak. ‘Rekenen: maak oefening 4.1’ markeert ze blauw. Zo weet ze dat alle blauwe boeken mee naar huis moeten. Kijk mee op TV.Klasse. Hoe je boeken kaft? Volg dit stappenplan.

Twee maanden zomervakantie te lang?

Sommige ouders zullen opgelucht zijn als de zomervakantie er weer op zit. Voor anderen kan het niet lang genoeg duren. “Waarom niet zes weken zomervakantie en telkens twee weken herfst- en krokusvakantie?” stelt mama Cynthia voor via Facebook. Is twee maanden zomervakantie te lang? Reageer op de poll.

Checklist voor 1 september

1 september! Reuzespannend maar ook bijzonder stressvol. Je moet aan alles tegelijk denken, je wil nog snel inkopen doen, de fietsweg naar school nog eens oefenen, naamlabels in de kleren en de turnzak naaien… Deze checklist gaat na of jij er klaar voor bent. Je kent toch de naam van de juf of meester al? En hoe laat de school 's ochtends begint?

School moet kosten verplicht meedelen

“Elk jaar kom ik voor prijzige verrassingen te staan. Kan ik nu al vragen aan de school welke kosten ik dit jaar zal moeten betalen?” vraagt papa Johan. Ja. De school moet voor verschillende categorieën op voorhand de kosten bepalen. Per categorie moet ze een raming maken van het maximale bedrag. Als er grote wijzigingen zijn moet ze de lijst aanpassen. Je vindt deze bijdrageregeling bij het schoolreglement.

Naar het eerste leerjaar

Over twee weken maken duizenden kinderen de overstap naar het eerste leerjaar. De grote school. Dat is stilzitten, werken, zwijgen. “Je maakt je kind bang met die opmerkingen”, zegt therapeut Marc Litière. “Veel kleuters horen alleen nog: ‘Nu is’t gedaan met spelen!’ Zeg liever: ‘Je mag spelen, en je zal vanalles leren. En ja, je mag daar ook fouten maken.’” Bekijk hoe je je kind positief kan stimuleren op TV.Klasse.

Begin nu al met het slaapritueel

Ook het gevoel dat je vermoeider bent na de vakantie dan ervoor? Je kind heeft dat ook. De vakantie heeft hun slaappatroon in de war gestuurd. Op 1 september zitten er velen moe in de schoolbanken. Maak de overgang minder groot door nu al met de gewone slaaprituelen te starten. De rest van de week een kwartiertje vroeger in bed? Volgende week een halfuurtje vroeger?

Wat staat er op jouw boodschappenlijst?

Opgewekte radiospots, kleurrijke reclamefolders... De warenhuizen schreeuwen al weken om nieuwe schoolaankopen. Laat je niet verleiden tot dure gadgets. Basisscholen krijgen geld om materiaal te kopen. Een boekentas en pennenzak koop je zelf. Kleurpotloden, verf, lijm, geodriehoek, passer en rekenmachine mag je gerust schrappen. Dat moet de school voorzien. Wat koopt de school nog allemaal?
Stuur deze e-brief door naar je collega, vriendin of (schoon)broer. Inschrijven kan gratis op www.klasse.be/ouders/e-brief/

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar [EMAIL]. Klik hier om je uit te schrijven of stuur een e-mail naar nieuwsbrief.ouders@klasse.be met 'uitschrijven' in het onderwerp.
logo Vlaamse overheid© Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming
Wat is Klasse | Publicaties | Reageer | Disclaimer