Vlaanderen
Klasse.be

Help elkaar

Moet ik bijdragen aan cadeautjes voor collega’s?

  • 19 september 2017
  • 1 minuut lezen

Heel wat startende leraren en leraren met opdrachten in meerdere scholen staan voor dit dilemma. Hoe gaat jouw lerarenkorps daarmee om? Of hoe zou je het zelf oplossen? Help elkaar. Reageer onderaan dit artikel.

Ik geef les in 2 scholen. De ene school, waar ik 14 uren werk, vraagt 5 euro bijdrage aan de ‘pot’ die wordt gebruikt om cadeautjes te kopen bij geboortes, pensioneringen, huwelijken … van collega’s. Dat vind ik een redelijk bedrag. De andere school, waar ik ‘maar’ 8 uren werk, vraagt 13 euro. Kan ik weigeren te betalen of is dat not done?

Juf Alexandra

Anne Siccard

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


J

Juf S.

19 september 2017

Ik ben zowiezo geen fan van verplichtingen.
Laat iedereen vrijwillig al dan niet bijdragen hiervoor.
Vrijheid Blijheid toch ?

Reageren
C

Cindy Notermans

20 september 2017

Wij dragen allemaal 1 euro per aangesteld uur bij aan de pot.
Dit vind ik een heel eerlijk systeem. Als de pot ongeveer leeg is, vullen we bij.
Soms is dat maar eens in de 2 jaar.

Reageren
N

Nadine

20 september 2017

Bij ons hanteren we de regel 1€ per aangesteld uur.
Zo betaal je dus maximum 24€ voor een schooljaar
en sta je maar voor 2u in onze school is de bijdrage
2€.
Redelijk fair .... toch?
P.S.
adm/zorg/ict breuken worden aangepast :-)

Reageren
k

karolien

20 september 2017

In onze school leggen de collega's €1 per aangesteld uur maar ze zijn hier niet toe verplicht. Het is een eigen keuze die ze maken. Pas wanneer het potje leeg is, wordt er opnieuw uitgelegd. Begin vorig schooljaar hebben we dit nog eens gedaan, dit schooljaar gaat dat zeker nog niet nodig zijn aangezien er nog voldoende is!

Reageren
B

Bert

21 september 2017

In onze school wordt een onderscheid gemaakt tussen de verschillende gelegenheden. Voor geboortes, personeelsleden die met pensioen gaan,... wordt een bijdrage gevraagd naargelang de gelegenheid en prestatieregeling. vb. geboorte, € 12 voor fulltime personeelslid. € 6 voor personeelsleden die halftijds werken of minder. Maar niemand wordt verplicht een bijdrage te doen. De personeelsleden die naar een avondfeest gaan van een collega of deelnemen aan het personeelsfeest , traktatie van collega, receptie,... betalen allen hetzelfde afgesproken bedrag, onafgezien het aantal uren dat men presteert. We veronderstellen dat je geen half glas drinkt of een half bord eet.... Uiteraard kan men niemand verplichten. Tot heden kan iedereen zich daar in vinden.

Reageren
N

Nancy

22 september 2017

Bij ons op de school is het voor iedereen vrijblijvend, als er iets gedaan wordt dan wordt het bedrag wel afgesproken naargelang de gelegenheid en dan is het voor iedereen wel hetzelfde bedrag, maar er zijn geen verplichtingen.

Reageren
G

Gert

27 september 2017

Een verplichting mag dit nooit zijn, dan schiet het zijn doel voorbij. Ik leg alleen bij voor collega's die het verdienen en enkel als ik dit wil. Als het een verplichting wordt dan weiger ik dit, zelf heb ik echt geen behoefte aan cadeautjes van collega's enkel aan een fijne samenwerking.

Reageren
G

G.

5 oktober 2017

Voorstellen om in elke school de helft bij te dragen van het afgesproken bedrag? Zo gebeurt dat bij ons. Wie voltijds aangesteld is betaald de volle pot. Wie halftijds of maar voor enkele uren is aangesteld, is vrij om te bepalen of ze de helft willen bijdragen.

Reageren
w

wim

5 oktober 2017

Ik zit met hetzelfde dilemma. Ik vind het vanzelfsprekend om bij te dragen. Alleen kom ik als ict-coördinator op 3 scholen. En wordt dat eigenlijk best een dure aangelegenheid. Want het zijn maar kleine bedragen (2 euro voor een cadeau, 5 euro voor de koffie, 5 euro voor een cadeau, 5 euro voor de pot, ...) Maar op het einde ben je uiteindelijk best wel wat centen kwijt.

Reageren
C

Christel

5 oktober 2017

Wie op meerdere scholen werkt, betaalt de helft bij ons op school. Dit bedrag wordt voornamelijk voor geboortes gebruikt. Voor huwelijksfeesten geeft iedereen zelf wat die wil.

Reageren
D

Danly

5 oktober 2017

ik ben nu gepensioneerd leerkracht N.C.Zedenleer Lager onderwijs. Ik had in mijn totale carrière 42 scholen. Dus heb ervaring over deze materie. Ik betaalde overal in mee (indien gevraagd) maar, ... als ik uitzonderlijk eens 2 scholen had betaalde ik in elk de helft mee. Had ik 3 scholen (meestal) dan betaalde ik 1/3 in elk. Nooit géén negatieve reacties hierover gehad.

Reageren
P

Peter CLaeys

5 oktober 2017

Is het nodig om cadeautjes te kopen ? Waar eindigt dit ? Misschien wil ik voor sommige collega's wel niets kopen omdat ik ze niet graag heb.

Reageren
J

Joon

5 oktober 2017

Ook bij ons is de regel geldig van €1 per gepresteerd uur en is de pot leeg, wordt er terug gestort. Voor elke gelegenheid bv. geboorte, huwelijk, ... is een vast bedrag afgesproken. En worden we uitgenodigd op een feestje, leggen we met de deelnemers nog een vast bedrag erbij (door iedereen evenveel, voltijds of deeltijds).

Reageren
M

Marina beullens

5 oktober 2017

Ik betaal de helft in elke school en het zijn er 2

Reageren
C

Conny De Meulemeester

5 oktober 2017

Gewone verjaardagen is geen vaste gewoonte. Iedereen geeft een kaartje, of geschenkje naargelang je relatie met de collega, want wij zijn een hele grote school. Op onze afdeling leggen we 5 euro uit als iemand een nieuwe voordeur krijgt (30 , 40 , 50 jaar ...)
Vroeger was er een sociale kas, waar iedereen evenveel voor betaalde, maar dat werd stopgezet.
Nu geeft iedereen bij een geboorte, wat hij zelf wil, weer naargelang je relatie met de collega. Soms wordt met enkelen geld samen gelegd voor een geschenk.
Zoals iemand hier vermeldde : soms loopt het totaalbedrag ferm op als je alles optelt.
Vorig jaar had ik meer dan 100 euro gespendeerd ! Collega's kwamen langs om chocolade,koekjes, enz te verkopen voor hun meerdaagse activiteit met de kinderen ..., een benefietavond tvv van onze school (60 euro modeshow met eten via een serviceclub) , benefietavond voor de lln van het internaat, lotjes voor de tombola..."trop" is soms "trop"

Reageren
A

An

5 oktober 2017

Bij ons ook een bijdrage per aangesteld uur. Een vrijwillige collega houdt alles netjes bij in een excelbestand. Bijdrage voor geboorte, huwelijk, ... wordt ook omgerekend ifv deze uurverdeling. En wie de school verlaat en nog een restbedrag heeft in deze pot krijgt dit netjes terugbetaald. Werkt prima en niemand die er op deze manier problemen mer heeft.

Reageren
K

Kristien

5 oktober 2017

1€ per lesuur lijkt me een prima idee - met bv een maximum van 20€ per jaar - vooral voor collega's met een andere prestatieregeling (secretariaatsmedewerkers, opvoeders, paramedici...) . Nooit eerder aan dit systeem gedacht maar ik neem het zeker mee naar mijn school waar de afspraak rond personeelskas ook wel soms een discussiepunt is...

Reageren
V

Van Hool Lydia

6 oktober 2017

ik werk al meer dan 25 jaar in 2 scholen en leg nog enkel bij als ik zin heb - ik heb al zo veel leerkrachten zien komen en gaan dat ik me zeker als administratief medewerker niet verplicht voel om voor iedereen altijd bij te leggen.

Reageren
P

Petra

6 oktober 2017

De regel bij ons is .... de school betaalt sowieso een mooi cadeau voor speciale gelegenheden. Elke gelegenheid heeft een eigen bedrag en is voor iedereen gelijk. De koffie (koffiemachine) , thee, sipwell water, koekjes, ... betaald ook de directeur/school zelf. Dit is welbevinden. (ons team = 46 lkrn)
Men gaat enkel rond voor geld om iets extra of ludieks te geven en iedereen beslist zelf hoeveel dit voor hem/haar waard is.

Reageren
L

Les

8 oktober 2017

Zo eerlijk dat de meeste scholen werken! Bij ons wordt een vast bedrag gegeven bij geboorte, huwelijk. En 1 persoon regelt dit allemaal. Maar doordat ons team kleiner wordt, betalen we steeds meer per persoon. Er is veel wissel van jonger personeel die je niet echt kent, maar die wel hun geschenk krijgen. Goed te weten dat het anders kan.

Reageren
D

Dina

14 oktober 2017

Bij ons op school hebben we een rekening aangemaakt, die door 2 leerkrachten beheerd wordt. Er is bepaald hoeveel er betaald wordt voor geboorte, huwelijk, etc...
Wat betreft de bijdrage wordt dit berekend op het aantal uren dat er lesgegeven wordt. Werk je halftijds, dan is het bedrag gedeeld door 2, aangezien de andere halftijds eveneens de helft bijdraagt.

Reageren
j

juf

14 oktober 2017

Ik vind dat de school hiervoor een budget moet klaarhebben.

Een geboorte of huwelijk brengt bij ons een fles wijn op.
Een pensionering levert een wisselende prijs af: bongo, biermand, leesboek, cinema-doosje, ... afhankelijk van de persoonlijkheid van de collega.

De wijnflessen worden eens per jaar 'in het groot' aangekocht bij Colruyt.

Ik vind dit de beste regeling, zelf kon ik het niet bedenken ;-)

Reageren
E

Ellen

27 januari 2021

Ik doe nooit mee, want laten we eens consuminderen! Waarom zou ik meebetalen aan een kraampakket? Ik heb zelf niet eens kinderen en kan continu voor anderen in de buidel tasten. Ben ermee gestopt. Inderdaad Vrijheid Blijheid, niet iedereen is van de cadeaus. Ik hoef zelf ook niks.

Reageren
M

Maureen vermeersch

26 augustus 2021

Bij ons wordt een bijdrage van 5 euro gevraagd, maar vrijblijvend. Ik geef dit met plezier voor bijvoorbeeld pensionering of communie kindjes. Mijn dochter kreeg zo voor haar eerste communie een heel mooi gevulde enveloppe en het idee dat alle collega's van mama aan haar gedacht hadden, maakte haar echt blij! Fijne collega's, daar doe he toch met graagte wat voor??

Reageren

Laat een reactie achter