Gepubliceerd op
Zo doen zij het

5 dingen die je moet weten als je digitaliseert

Saskia Van Uffelen, CEO van Ericsson België-Luxemburg, begeleidde secundaire school Sint-Jozef Sint-Pieter in Blankenberge, beter bekend als ‘de iPadschool’, bij hun ICT-project. “We kwamen weerstanden tegen, maar daar leer je veel uit”, aldus Van Uffelen. Zij onthoudt deze 5 aandachtspunten rond digitalisering.

foto van Saskia Van Uffelen
 1. Betrek je team

  “De directie had een duidelijke visie uitgewerkt en de leraren daarin al in een vroeg stadium betrokken. Door goed te communiceren, sprongen de leraren enthousiast mee op de kar. Lesmateriaal was er niet, en dus zijn ze dat zelf beginnen te maken. Intussen hebben de Vlaamse uitgeverijen wel grote stappen voorwaarts gezet.”

 2. Go slow

  “Digitalisering hoeft geen big bang te zijn, doorgevoerd in één zomervakantie. De overgang van papier naar digitaal kan geleidelijk verlopen. In Blankenberge werd een deel van de leerstof gemengd papier-digitaal, een ander deel volledig digitaal. Dat laatste is achteraf nog wat bijgestuurd, omdat het in de realiteit niet werkte, of omdat er niet genoeg uitgewerkt lesmateriaal was.”

 3. Vergeet ouders en leerlingen niet

  “Je hebt een heel sterk communicatieplan nodig naar ouders en andere stakeholders: leerlingen en overheid. Alleen dan kan je iedereen overtuigen. Dat onderschatte de school. Ze dacht: als de leraren het willen en we zijn er klaar voor, dan zal het wel lukken. Niet dus.”

 4. Digitaal is goedkoper

  “Onderschat het financiële aspect niet. De school is erin geslaagd om de rekening voor de ouders aanzienlijk te doen dalen. Omdat er bijvoorbeeld geen kopieën meer gemaakt moesten worden en minder papier aangekocht is. In tijden van crisis is dat een belangrijk aspect.”

 5. Digitaal = meer differentiatie

  “Er zijn veel meer mogelijkheden om individueel met de leerlingen te werken. Zonder handboek zetten de leraren veel meer in op differentiatie. Ze serveren hun leerlingen aangepaste online oefeningen.”

Het beste van Klasse in je mailbox?

 • Al 51.000 leraren zijn abonnee
 • 1 keer per week en helemaal gratis
 • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...