Gepubliceerd op
Blog

Haast je langzaam

Hans Vanderspikken, hoofdredacteur KlasseJe eerste schoolweken raasden voorbij, met 1001 taken omdat je elke leerling optimaal wil begeleiden. Hoofdredacteur Hans Vanderspikken wenst jou en je leerlingen tijdens het drukke schooljaar voldoende Kairos-tijd. Momenten van rust en reflectie zijn nodig voor creativiteit, voor goed onderwijs en om gezond te blijven.
 

Ga even zitten en luister naar jezelf. Tien minuten. We zijn amper enkele weken ver in het schooljaar en op welke supersonische trein zit je nu al? Klaslokalen opgesmukt, werkblaadjes vormgegeven, eerste telefoons van ouders beantwoord, namen van leerlingen ingestudeerd, vakgroepwerking opgestart, leerplannen binnenstebuiten gedraaid, nieuwe werkvormen uitgetest, zorgmaatregelen uitgewerkt … Je staat op scherp en geeft gas. Net als je collega’s. Met één duidelijk doel: élke leerling optimaal en maximaal te doen groeien zodat hij de beste versie van zichzelf kan worden.

Bij al dat ‘rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan,’ wens ik je dit schooljaar ook wat traagheid toe. Niet dat we ons helemaal niet meer moeten haasten, want kinderen worden snel groot en uitdagingen als kansenongelijkheid, schooluitval en het watervalsysteem schreeuwen om oplossingen. Maar zoek het juiste evenwicht tussen dringend en bedachtzaam. Festina lente. Haast je langzaam. De tijd raast immers zo snel voorbij dat we al te vaak geen moment meer vinden voor diepgaande reflectie over onszelf en de wereld. In onze prestatiemaatschappij moet alles nuttig en meetbaar zijn. Voor de digitaal multitaskende mens – ook ik pleit schuldig – kan het vaak niet snel genoeg gaan.

Net als Herman Van Veen in 1979, roept ook filosofe Joke Hermsen in haar boek ‘Kairos’ op tot verstilling en verdieping. De Griekse god Kairos is de kleinzoon van Chronos. Terwijl Chronos de objectief meetbare kloktijd verpersoonlijkt, staat Kairos voor de tijd die we ervaren als we niet door die klok opgejaagd worden. Die momenten van opperste concentratie waarbij je de tijd vergeet, van genieten van kunst of van mijmeren en mediteren die tot nieuwe inzichten leiden. Die belangrijke Kairos-tijd, waarvoor stilte en rust nodig zijn, zijn we vandaag te veel uit het oog verloren. Mensen snakken naar rust en vertraging, maar hollen zichzelf voorbij in een maatschappij die voortdurend om groei, versnelling en verandering vraagt.

Zeker op school zou er wel tijd moeten zijn voor Kairos, zowel voor jou als je leerlingen. School komt niet voor niets van het Griekse ‘scholè’, dat ‘rust’ betekent. Voor Plato was ‘scholè’ de belangrijkste voorwaarde voor het denken en de creativiteit. Maar vandaag vertoont één op de drie leerlingen stressverschijnselen en kampen steeds meer tieners met burn-outsymptomen. En 40% van het onderwijzend personeel signaleert werkstressklachten. Tijd nemen voor reflectie, aandacht voor welbevinden en zorg voor de ziel op school is zeker niet soft, maar een voorwaarde voor goed onderwijs en om gezond te blijven, als persoon én als maatschappij.

Klasse wenst jou en je leerlingen dit schooljaar veel Kairos-tijd.

Klasse Magazine = cadeau aan jezelf *

  • 4 kwaliteitsnummers met inspiratie van leraren en experts.
  • Fraai ondersteunend materiaal (kalender, poster, ...)
  • Je Lerarenkaart 2021 valt gewoon in je brievenbus.
*Betaal vóór 3 november en krijg je Lerarenkaart 2021 thuisbezorgd.