Vlaanderen
Klasse.be

Specialist

5 dingen die je moet weten over introverte en extraverte leerlingen

  • 27 september 2017
  • 4 minuten lezen

“Introvert of extravert, het is geen stempel”, steekt coach Katja Soors van wal. “Het zijn persoonlijkheidskenmerken die je met wat begrip en inzicht kan verzilveren. Ook in de klas.”

1. Alles draait rond energie en prikkels

“Bij introvert en extravert kijk je naar energie en prikkels. Introverte personen halen energie uit zichzelf, extraverten tanken energie uit interactie met anderen. Een extravert persoon zoekt bovendien bewust naar prikkels, anders is hij snel verveeld en gaat hij zich onrustig gedragen. Introverte mensen zijn gevoelig voor externe prikkels en geraken dus sneller overprikkeld. Dan keren ze vaak in zichzelf.

Let wel, iemand is nooit 100 procent extravert of introvert. Je neigt in meer of mindere mate naar een van beiden. En als jijzelf, je ouders of je leraren niet bewust bezig zijn met deze kenmerken, is het logisch dat er moeilijke situaties ontstaan. Denk maar aan leerlingen die toeklappen tijdens een spreekbeurt. Of zogenaamde druktemakers tijdens individueel werk.”


2. Je kan introverte en extraverte leerlingen herkennen

“In alledaagse dingen merk je of een leerling eerder introvert of extravert is. Staat hij te springen om iets te demonstreren in de klas? Smeekt hij om een rol in het kersttoneel of duikt hij meteen weg bij de vraag? Hoe gedraagt hij zich tijdens een spreekoefening? Blijft hij wat langer in de klas hangen als het speeltijd is?

Maar er zijn ook verschillen in leerstijl. Een extraverte leerling redeneert bijvoorbeeld luidop. Hij moet zijn gedachten verwoorden en zelfs in interactie gaan om het antwoord scherper te krijgen. Hij floept er dus alles uit en lijkt je vaak te onderbreken tijdens een klassikaal leermoment, terwijl zo’n aanpak voor een introverte leerling wel werkt. Die luistert, blijft in zijn hoofd en deelt zijn antwoord pas als dat op punt staat.”

coach Katja Soors over introverte en extraverte leerlingen
Katja Soors: “Ga op zoek naar de eigenheid van elke leerling, en maak duidelijk dat die oké is”

3. Balans is het sleutelwoord

“Als leraar kan je mee waken over de energiebalans van je leerlingen. Laat hen genoeg binnen hun eigen comfortzone werken via de keuze van opdrachten en werkvormen, je klasindeling en je eigen lerarenstijl. Wacht bijvoorbeeld enkele seconden nadat je een vraag hebt gesteld. Zo krijgen introverte leerlingen de kans om even na te denken over hun antwoord. Of bedenk of een individuele opdracht wel zinvol is voor je extraverte leerlingen. Met z’n tweeën of in groep bereiken zij misschien wel meer. Denk ook eens na of je ergens een rustig hoekje kan creëren in de klas. Introverte leerlingen kunnen zich daar dan afzonderen.

Natuurlijk betekent dit niet dat je geen spreekopdracht mag geven aan introverten. Maar in de voorbereiding kan je al heel wat stress wegnemen. Laat je leerlingen bijvoorbeeld zelf een onderwerp kiezen. Geef ze de kans om eerst in duo’s te oefenen met iemand bij wie ze zich comfortabel voelen. En misschien kan je voor en na de spreekoefening wel een rustmoment inbouwen? Zo kunnen ze weer even energie bijtanken.”


4. Spot ook de talenten

“Introverte leerlingen lijken stiller en zijn eerder afwachtend, maar hun innerlijke rijkdom is gigantisch. Ze verwerken indrukken en ordenen gedachten voor ze die delen. Verder hebben ze een grote focus en kunnen ze goed luisteren. Bij een probleem zien ze het grotere plaatje en bedenken ze alvast een plan B.

Extraverte leerlingen houden van afwisseling en gaan graag over tot actie. Vaak zijn ze de gangmakers van een groep. Ze voelen zich goed op de voorgrond: mensen ontvangen, iets presenteren, op het podium staa … Dat talent kan je onder meer uitspelen tijdens presentaties of optredens.

Blijf wel steeds alert: deze eigenschappen zijn niet zwart-wit. Je leerlingen gaan zich extraverter of introverter gedragen, afhankelijk van de situatie en het gezelschap waarin ze verkeren. Als een introvert zich veilig voelt, kan hij zeker een dijk van een spreekbeurt geven.”


5. Coach introverten in een extraverte maatschappij

“Onze maatschappij lijkt extraverte kenmerken meer te waarderen. Kijk maar naar vacatures: teamplayers, ad rem, assertie … Ouders en leraren proberen ook vaak kinderen en jongeren – goed bedoeld – in die richting te stimuleren: ‘Ga maar bij de jeugdbeweging’ of ‘Jij kan die rol in het schooltoneel best aan’. Dat maakt het voor introverten niet evident om zich goed te voelen over zichzelf. Terwijl ongeveer 30 tot 50 procent eerder introvert is!

Leraren moeten kinderen en jongeren helpen uitgroeien tot zelfbewuste personen. Dat klinkt als een enorme taak, besef ik. Maar zelfs een klein duwtje kan veel in beweging brengen. Ga dus in de klas op zoek naar de eigenheid van elke leerling, en maak duidelijk dat die oké is. Het is een verademing om te beseffen hoe je in elkaar zit: ‘Dit zijn mijn talenten, daar krijg ik energie van, hierdoor moet ik langer recupereren, zo kan ik beter worden in de zaken waarbij ik me minder comfortabel voe …’ Die kennis maakt iemand een sterk persoon.”

Tinne Deboes

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


k

kristien

27 september 2017

De inhoud van dit artikel zou je even goed kunnen toepassen op de lerarengroep.....

Reageren
N

Nicole

28 september 2017

Absoluut!!!!!

Reageren
A

Aida

27 september 2017

Misschien eens de MBTI-'test' doen met de leerlingen of de leerkracht het zelf eens laten invullen. Er wordt dan zoveel duidelijk en het helpt om elkaar beter te begrijpen.

Reageren
a

anoniem

2 februari 2018

ik ben introvert en ben vaak aangewezen over dat ik meer interactie moest tonen in de klas, vaker vinger opsteken en meer in groepjes werken terwijl ik dat he-le-maal niks vind

Reageren
S

Stefanie

14 september 2018

Interessant boek hieromtrent: "Stil" - Susan Cain

Reageren

Laat een reactie achter