Gepubliceerd op
Specialist

Moet ik altijd een beloning geven?

Log in om te bewaren.

Veel ouders geven een beloning om hun kind te motiveren. “Belonen is goed”, zegt orthopedagoog Ilse Dewitte. “Als je er maar op tijd mee stopt.”
 

10 tips voor belonen

 1. Meestal volstaan duidelijke afspraken en positieve aanmoedigingen om je kind gedragingen aan te leren. Probeer het eerst zo, schakel dan pas over op een beloningssysteem.
 2. Zeg niet: “Je krijgt een beloning als je een hele dag flink bent.” Zeg wel: “Ik wil dat je elke morgen om 8 uur aangekleed en gewassen aan tafel zit.” Bepaal duidelijk welk gedrag je wil zien. Kies 1 gedrag, geen 10 dingen tegelijk.
 3. Gebruik een beloningssysteem om gedrag aan te leren, niet om fout gedrag af te leren.
 4. Omschrijf het gewenste gedrag als een uitdaging. Bijvoorbeeld: “Volgens mij is het niet mogelijk dat al je speelgoed vanavond opgeruimd is. Of denk jij van wel?”
 5. Een beloning hoeft zeker niet materieel te zijn. Beloon je kind met iets wat het graag doet, en niet met wat het wil uit de winkel.
 6. Kies een visueel systeem zodat je kind het makkelijk kan opvolgen. Is je kind bijvoorbeeld zot van voetbal, teken dan een voetbalveld en laat het sparen voor 22 spelers.
 7. Werk met kleinere tussentijdse beloningen. Lees een boekje voor of maak een fijne wandeling. Geef de topbeloning wanneer je kind het nieuwe gedrag lang genoeg (maximaal 3 weken) heeft volgehouden.
 8. Geef beloningen nooit vooraf. Eerst het gewenste gedrag, dan de beloning.
 9. Een goed beloningssysteem volhouden is lastig. Maak tijd om het op te volgen. Bespreek je het beloningssysteem ook met je leraar? Misschien is er ruimte om het ook in de klas toe te passen.
 10. Een beloningssysteem is altijd tijdelijk. Stop ermee wanneer het nieuwe gedrag gewoonte wordt. Voer het maximaal 3 weken in.

 


Meer over straffen en belonen vind je op groeimee.be

Dit artikel heeft als onderwerp Dit artikel is interessant voor een

Abonneer je nú op Klasse Magazine*

 • 4 dikke magazines voor maar € 10
 • Extra in september: een zot zalig fietszadelhoesje
 • En ontdek in ons dossier verschillende manieren om je klas in de hand te houden
Ik word abonnee

*Betaal vóór 1 september
en start je schooljaar sterk!