Blog Gepubliceerd op

“Ik ben fier dat ik leraar ben”

1 reactie

Log in om te bewaren.

Delen

leraar Tom
“Het mooiste van je job als leraar? Dat je kinderen kansen voor de toekomst geeft.” VRT-journalist Brigitte Vermeersch stond een maand lang voor de OKAN-klas. Naar aanleiding van de Dag van de Leraar, kruipt ze opnieuw in de pen. “Leraar? Een job om trots op te zijn.”

“Ik ben vandaag een beetje triest”, zeg ik. De leerlingen schrikken op. Onze juf, triest? Ik vertel hen dat het mijn laatste week is op school. De woorden snijden door mijn hart. Het wordt muisstil in de klas. En ik voel me zo schuldig. Een maand lang heb ik Nederlands gegeven aan deze jongeren. En in die maand is er een hechte band ontstaan.

Want als leraar voel ik mij verantwoordelijk voor mijn klas. Ik wil hen nieuwe dingen leren, mijn passie voor taal met hen delen, hen zien vooruitgaan. Ik wil dat ze zich goed en veilig voelen in de klas en helemaal zichzelf kunnen zijn. Ik geef in die maand het beste van mezelf, maar ik krijg zo veel terug.


Ik geef het beste van mijzelf als leraar, en krijg zo veel terug van mijn leerlingen

Brigitte Vermeersch - VRT-journalist

Zo ben ik ontroerd als Mahdi, 13 jaar oud, heel enthousiast vraagt of hij mijn materiaaldoos mag dragen. Fier als een gieter loopt hij over de speelplaats naar de lerarenkamer, blij dat hij zijn juf kan helpen. Maar ik ben ook ontdaan als Fatimah midden in de les plots in tranen uitbarst. Ze kent onvoldoende Nederlands om mij uit te leggen waarom ze zo’n verdriet heeft. Maar Ruweida, een klasgenoot, spreekt Arabisch en een beetje Engels, en biedt spontaan haar hulp aan.

Want ik geef niet alleen les in de klas, ik ben ook bemiddelaar, psycholoog, opvoeder, vertrouwensfiguur. Gelukkig sta ik er niet alleen voor. In de lerarenkamer kaart ik aan dat ik naar een nieuwe manier zoek om Nederlands te geven. Mijn collega Tanja stelt voor om samen met de leerlingen maskers te maken. “Maar ik kan niet knutselen”, repliceer ik spontaan. Tanja overtuigt mij: ze zet al het materiaal voor mij klaar, legt het uit en en wenst mij succes.


Als leraar ben je bemiddelaar, psycholoog, opvoeder, vertrouwensfiguur

Brigitte Vermeersch - VRT-journalist

En wat een succes is het! Leraar, een saaie job zonder groeikansen? Integendeel. Ik leer mijn leerlingen op een heel andere manier kennen. Ik zie wie de leiding neemt om het werk te organiseren. Ik zie wie het aandurft om stil te blijven liggen, terwijl de medeleerlingen het natte plaaster op zijn gezicht boetseren. Ik zie wie er handig de maskers van het gezicht haalt en te drogen legt. En ikzelf heb gedurfd om het helemaal anders te doen.

Maar het mooiste is: ik mag die kinderen bijstaan bij hun eerste stappen in het Vlaamse onderwijs en nieuwe kansen voor de toekomst geven. Want daar doe je het als leraar voor. En daarom mogen we zo fier zijn op die job.

Brigitte