Gepubliceerd op
Zo doen zij het

Tandenpoetsen op school

In Canadese basisscholen poetsen de leerlingen elke dag hun tanden na het middagmaal. “Wat daar werkt, moet ook hier kunnen’, vindt directeur Felix Aelvoet van basisschool De Wante in Schorisse.

Bassins in de klas

Tandenpoetsen met maar 1 wastafel in de toiletruimte van de school, lukt dat? Basisschool De Wante in Schorisse testte het uit. Directeur Felix Aelvoet: “Ik maakte me vooraf vooral zorgen over de infrastructuur. Zou tanden poetsen zorgen voor lange wachtrijen en vertwijfelde leraren die te veel lesminuten missen?”

{copyright}
 

“Mijn leraren kwamen zelf met oplossingen: bassins in de klas. Tandenpoetsen is zelfs een sociaal gebeuren. Kinderen zijn met plezier bezig met hun gezondheid. Later plukken ze daarvan de vruchten. Daarom denk ik er sterk aan om er een permanente regel van te maken. Het kost weinig moeite, schaadt de lestijd nauwelijks en heeft een groot effect op de kinderen. Wat houdt de basisscholen tegen?”

Tanden poetsen op school
 

Vooraf wil ik wel weten wat de leraren en de ouders ervan vinden en – als zij erachter staan – samen met de ouderraad bekijken of we het poetsmateriaal zelf kunnen aanbieden. Nu brengt iedereen zijn eigen flashy kleur en voorkeurssmaak mee en pendelt de tandenborstel elke dag tussen school en thuis. Dat kan praktischer en hygiënischer, door grote tubes tandpasta in te slaan en een tweede tandenborstel die op school blijft.”

_MG_6094_2_0004_Layer 4
 


Kinderen zijn met plezier bezig met hun gezondheid

Felix Aelvoet - directeur basisschool De Wante, Schorisse
_MG_6094_2_0006_Layer 2
 

Gezondheidsbeleid

We zetten al in op gezondheid met vers fruit en gezonde dranken. Daarom wil ik binnenkort de populaire chocomelkdrankjes aanpakken. Ouders beseffen vaak niet hoeveel suikerklontjes daarin zitten. Tandenpoetsen past perfect in het gezondheidsbeleid op school. Maar dan moet het ook goed gebeuren. Misschien kan ik elk jaar een expert tandhygiëne uitnodigen op school, met tips voor leerlingen, leraren en ouders.”

_MG_6094_2_0003_Layer 5
 

De kinderen beheersen de poetstechniek nog niet allemaal. Sommige leerlingen spoelen nauwelijks of poetsen met ogen toe en met de arm een beetje in de hoogte. Eerder stijlvol en goed voor het imago van coole kerel, dan effectief. Dat zou ik mijn kinderen zelf anders aanleren. En ik zou minder zuinig zijn met water tijdens het spoelen. Die chemische tandpasta kan toch maar beter allemaal uit je mond.”

{copyright}
 

 

  TEST JE SCHOOL MET KLASSE

  Klasse zoekt scholen die een buitenlandse schoolregel of gewoonte willen uittesten. Of scholen die met een van volgende regels al ervaring hebben. Contacteer Klasse op redactie@klasse.be en Klasse komt op reportage.

 • geen C-attesten tot 16 jaar
 • ontbijten op school
 • ouders of bedrijfsleiders inzetten als mentoren
 • leerlingen beslissen mee tijdens sollicitatiegesprekken van nieuwe leraren
 • alle weekdagen dezelfde lesdagen, bv. tot half 3
 • disruption day (of week): leerlingen en leraren van een bepaalde richting komen niet naar school, maar zoeken naar alternatieven om les te krijgen in de buurt of via sociale media.

Nog geen abonnement op Klasse Magazine?

 • Krijg 4 dikke magazines voor maar € 10.
 • In december ontdek je hoe je conflicten kan aanpakken binnen je team.
 • Je Lerarenkaart 2019 valt gewoon in je brievenbus.

*Betaal vóór 25 oktober.
Rechthebbende abonnees krijgen dan zeker hun Lerarenkaart thuisbezorgd.