Klastips Gepubliceerd op

Hou je klaslucht gezond: 5 tips

5 reacties

Log in om te bewaren.

Delen

De klas ruikt muf, ramen zijn beslagen en leerlingen dommelen weg. Waarom? Te veel CO2, te warm en te vochtig. Hou de lucht in je klas gezond met deze 5 tips.

Meisje achter aangedampt raam
 1. 10 centimeter, 10 minuten

  Draai de verwarming uit en zet het raam 10 minuten lang minstens 10 centimeter open. Het ideale moment: de speeltijd. Zo ververs je alle lucht, terwijl de temperatuur redelijk constant blijft. In minder dan 10 minuten is de temperatuur daarna weer op peil.

  Gaat het raam van je lokaal niet open? Zet dan de deur open, zo verlucht je lokaal ook. Waarschijnlijk is er in dat geval ook een ventilatiesysteem geïnstalleerd. Als de klaslucht slecht blijft, check dan of het systeem juist ingesteld is en goed onderhouden.

 2. Verlucht extra in de knutsel- en computerklas

  Verlucht het lokaal extra, wanneer pc’s en printers aanstaan, want het ventilatiesysteem verspreidt gemakkelijk opvliegend stof. Ook tijdens de knutselles ververs je best de lucht. Stiften, lijmen en verven verspreiden vluchtige organische stoffen (VOS), zoals formaldehyde. Die stof verdampt, wanneer je lijm gebruikt en kan je luchtwegen irriteren.

 3. Vergeet de toiletten niet

  Ventileer en verlucht de toiletten voldoende. Spuitbussen en luchtverfrissers verversen de lucht niet, maar brengen andere schadelijke stoffen in de lucht. Onderhoud het ventilatiesysteem. Is het slecht afgesteld, dan krijg je een nog slechter binnenklimaat.

 4. Maak schoolafspraken

  Spreek af met je collega’s en leerlingen wanneer klassen verlucht worden. Zo wordt ventileren geen opdracht maar een goede gewoonte.

 5. Vertrouw op je neus

  Ruik je dat het ventilatiesysteem niet goed werkt? Verlucht dan minstens tijdens de pauze en vóór en na de les.

 

Waarom moet je je klas goed verluchten?

 • Slechte lucht is slecht voor de gezondheid. Leerlingen krijgen hoofdpijn, geïrriteerde ogen, neus- of keelpijn en allergische reacties.
 • Hoe minder verse lucht, des te meer bio-aërosolen. Dat zijn kleine druppeltjes bacteriën en virussen die door de lucht zweven. Zij verspreiden griep en verkoudheden. Leerlingen en leraren worden minder ziek wanneer ze werken in een goed verlucht lokaal.
 • Leerlingen presteren slechter wanneer er te veel CO2 in het lokaal hangt. Verlucht je het lokaal, dan concentreren leerlingen zich gemakkelijker, presteren ze beter en zijn ze rustiger.