Gepubliceerd op
Klastips

Hou je klaslucht gezond: 5 tips

De klas ruikt muf, ramen zijn beslagen en leerlingen dommelen weg. Waarom? Te veel CO2, te warm en te vochtig. Hou de lucht in je klas gezond met deze 5 tips.

 1. Ventileer je klas continu

  Af en toe een raam opengooien is goed, maar niet voldoende. 20 minuten nadat je het raam hebt gesloten, is de luchtkwaliteit weer even slecht als ervoor. Zet daarom continu de ventilatieroosters open of zet enkele ramen (of de deur) op een kleine openingsstand (kiepstand). Zo is er constante toevoer van verse en afvoer van slechte lucht. Om tocht te vermijden, kan je ervoor zorgen dat ventilatieopeningen hoger zitten dan 1m80.

  Als je school over een mechanisch ventilatiesysteem beschikt, hoef je natuurlijk het raam niet continu op kiepstand te zetten. Belangrijk is wel dat het systeem dan goed is afgesteld en wordt onderhouden. Anders krijg je net een nog slechter binnenklimaat.

 2. Verlucht je klas af en toe extra

  Zet enkele ramen gedurende korte tijd wijd open, ongeveer een kwartier, bv. tijdens de speeltijd. Doe dat zeker na activiteiten die extra vervuiling in de lucht brengen, zoals knutselen (stiften, lijm, verf!), dansen of bewegingsspelletjes, schoonmaken … En verlucht ook het computerlokaal extra. Gaat het raam van je lokaal niet open? Zet dan de deur open, zo verlucht je lokaal ook wat.

  Als je school over een mechanisch ventilatiesysteem beschikt, kan je de ramen soms niet (extra) open zetten. Je kan dan wél af en toe het ventilatiesysteem korte tijd (15 min.) op een hogere stand laten draaien om echt te verluchten.

 3. Vergeet de toiletten niet

  Ventileer en verlucht de toiletten voldoende. Spuitbussen en luchtverfrissers verversen de lucht niet, maar brengen andere schadelijke stoffen in de lucht.

 4. Maak schoolafspraken

  Spreek af met je collega’s en leerlingen wanneer klassen verlucht worden. Zo wordt ventileren geen opdracht maar een goede gewoonte.

 5. Vertrouw op je neus

  Neem je een muffe geur waar? Verlucht dan minstens tijdens de pauze en vóór en na de les.

 

Waarom moet je je klas goed verluchten?

 • Slechte lucht is slecht voor de gezondheid. Leerlingen krijgen hoofdpijn, geïrriteerde ogen, neus- of keelpijn en allergische reacties.
 • Hoe minder verse lucht, des te meer bio-aërosolen. Dat zijn kleine druppeltjes bacteriën en virussen die door de lucht zweven. Zij verspreiden griep en verkoudheden. Leerlingen en leraren worden minder ziek wanneer ze werken in een goed verlucht lokaal.
 • Leerlingen presteren slechter wanneer er te veel CO2 in het lokaal hangt. Verlucht je het lokaal, dan concentreren leerlingen zich gemakkelijker, presteren ze beter en zijn ze rustiger.

Educatieve pakketten met tips en aanbevelingen? Lekker Fris (basisonderwijs) en Air@School (secundair onderwijs)

Het beste van Klasse in je mailbox?

 • Al 51.000 leraren zijn abonnee
 • 1 keer per week en helemaal gratis
 • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...