Gepubliceerd op
Opvoedtips

Met de fiets naar school? Zo kan het veilig én haalbaar

Log in om te bewaren.

Is meefietsen met je kind naar school moeilijk te combineren met je woon-werkverkeer? Ben je bang dat er iets gebeurt in het drukke verkeer als je je kind alleen laat fietsen? “Toch is het goed je kind te stimuleren om met de fiets naar school te gaan”, zegt Bea Vanelslander, communicatiemedewerker bij de Fietsersbond.

jongen zit op zijn fiets en gespt helm vast

5 redenen om fietsen te stimuleren bij je kind

 • Het is goed voor hun fysieke en mentale gezondheid.
 • Hen pas later laten fietsen betekent ook dat ze minder ervaren fietsers zijn als puber en volwassene en dat ze als chauffeur minder goed op zwakke weggebruikers letten.
 • Kinderen vinden fietsen vaak ook gewoon leuk.
 • Het is beter voor het milieu.
 • Als er meer fietsers zijn, zijn ze zichtbaarder en andere weggebruikers gaan dan automatisch met hen rekening houden.

 


 

6 tips als je wil kiezen voor de fiets

 1. Geef het voorbeeld

  Neem zelf zo veel mogelijk de fiets voor je verplaatsingen. Je geeft het goede voorbeeld aan je kinderen en moedigt daarmee ook anderen aan.

 2. Organiseer een fietspool

  Vraag hulp aan de school en/of de ouderraad om (dagelijks of wekelijks) fietspools te organiseren, zodat kinderen met de fiets in groep naar school kunnen. Je brengt je kind dan naar de startplaats in je buurt in plaats van helemaal naar school. Dat is handiger, veiliger en socialer.

 3. Ga veel fietsen met je kind

  Geef onderweg aanwijzingen en achteraf wat meer uitleg over bepaalde situaties. Verkeerservaring is cruciaal en kinderen leren dat alleen in de praktijk, met begeleiding van ouders of andere volwassenen.

 4. Fris je verkeerskennis op

  Voorrang van rechts, opletten voor dode hoek, veilig linksaf slaan … Veilig fietsen betekent je plaats innemen in het straatbeeld en goed anticiperen – zowel op anderen als op je eigen manoeuvres, die je het best op tijd kenbaar maakt.

 5. Zoek een veilige route

  Het hoeft niet altijd de kortste weg te zijn. Zoek een veilige en aangename fietsroute naar school en oefen ze samen op rustige en drukke momenten. Vraag eens na bij je school of gemeente of ze een schoolroutekaart heeft en zo niet, of die kan opgemaakt worden.

 6. Ga voor een autoluwe schoolomgeving

  Engageer je in de ouderraad, een verkeerswerkgroep of in de lokale Fietsersbondafdeling en ijver samen voor betere fietsinfrastructuur en minder gemotoriseerd verkeer in de schoolomgeving en op de route naar school. Als ouder vind je ook bij de gemeente vaak een luisterend oor.

 7. Bestel de gratis brochure ‘Zet je kinderen veilig op weg’ van de Fietsersbond. Ze staat vol spelletjes en tips om je kind te leren fietsen.

Hoeveel kinderen fietsen naar school?

In 2000 ging nog 40% van de leerlingen met de fiets naar school. 15 jaar later is dat nog maar 25%. Niet de auto, maar de bus krijgt meer en meer de voorkeur. Het woon-werkverkeer zorgt daarnaast voor grote drukte: maar liefst 67% daarvan gebeurt met de auto.

Bron: Onderzoek Verplaatsingsgedrag Vlaanderen (2013-2014) van het departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid.

Dit artikel heeft als onderwerp Dit artikel is interessant voor een

Het beste van Klasse in je mailbox?

 • Al 51.000 leraren zijn abonnee
 • 1 keer per week en helemaal gratis
 • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...