Gepubliceerd op
Specialist

Wat doet stress met een kind?

Wat gebeurt er met een kind dat onder druk staat? Auteur van ‘Stresskids’ Wendy Peerlings legt uit.

Wat doet stress met een kind?

Peerlings: “Stress knoeit met je hersenmassa waardoor vlot redeneren niet meer mogelijk is. Alle energie en aandacht gaat dan naar dat ene stukje van je brein dat voor ‘overleven’ zorgt. De stukken die voor het ‘leren’ zorgen, werken niet meer goed samen, waardoor je kind informatie verliest of verkrampt. Haal die druk eraf en je zal merken dat een kind op een meer ontspannen en leukere manier wel laat zien wat het in zich heeft.”

Vanwaar komt die druk?

Peerlings: “Kinderen leggen de lat erg hoog voor zichzelf. Ze willen bijvoorbeeld niet onder het klasgemiddelde zitten. Ouders willen graag dat al hun kinderen perfect zijn. En dan is er de maatschappij die veel belang hecht aan hoge diploma’s. Het is tegenwoordig een schande om te zeggen dat je kind sterk is in een technisch vak. Ook hobbyclubs leggen druk. Probeer maar eens een puur recreatieve voetbalclub te vinden. Overal moet je presteren, of je zit op de bank. Zonder hoge cijfers, geen compliment. Voor sommige kinderen wordt het echt te veel.”

Heeft elk kind last van spanning, onderpresteren en stress?

Peerlings: “Nee, maar het kan er wel gevoelig voor zijn. Kinderen met leerstoornissen (dyslexie, dyscalculie etc…) bijvoorbeeld tonen vaak signalen van spanning. Maar ook andere kinderen lopen op de toppen van hun tenen waardoor ‘er niet uitkomt wat erin zit.’ Een kind voor wie lezen of rekenen zijn zwakke plek is, zal zijn probleem kunnen milderen door de stressklachten aan te pakken. Een kind dat tijd krijgt om zijn eigen leerritme te volgen, zal minder snel stress hebben omdat we het niet forceren om iets te doen waarvoor het nog niet klaar is.”

Wat doe je als leraar om stress-klachten te voorkomen?

Peerlings: “Praat zo positief mogelijk tegen kinderen. Zeg in plaats van ‘Je hebt drie fouten’ ‘Je hebt er zeven goed’. Laat kinderen in zichzelf geloven. Vergeet niet: elk kind kan heel veel. En er is niet één kind dat alles kan. Zorg dus voor realistische verwachtingen op korte termijn. Later is nog ver weg en er kan nog o zo veel veranderen.”

Klasse Magazine = cadeau aan jezelf *

  • 4 kwaliteitsnummers met inspiratie van leraren en experts.
  • Fraai ondersteunend materiaal (kalender, poster, ...)
  • Je Lerarenkaart 2021 valt gewoon in je brievenbus.
*Betaal vóór 3 november en krijg je Lerarenkaart 2021 thuisbezorgd.