Gepubliceerd op
Help elkaar

Hoe ontspan je je als leraar?

Als leraar ben je altijd bezig met school. Hersenen in overdrive, continu op zoek naar iets nieuws, iets inspirerends, iets wat mijn leerlingen kan prikkelen. Help! Ik heb dringend tips nodig om mijn hoofd even stil te krijgen.

Saar - starter

Tips van collega’s via Facebook

Plannen

Max: “Ik heb dit jaar 7 springuren. Dat is veel en ik was daar eerst niet tevreden mee. Nu verplicht ik mezelf om te werken tijdens die uren. Zo neem ik zo weinig mogelijk werk mee naar huis. Als ik vergelijk met vorig jaar, dan pak ik het nu veel beter aan.”

Steffie: “Ook ik heb enorm veel last van hersenen in overdrive. Daarom heb ik een digitaal todolijstje gemaakt. Ik zet er al mijn ideeën op volgens prioriteit. Zo kan ik daar in de vakanties aan werken. Verder doe ik op zondag niets voor school. Zondag is mijn vrije dag.

Yoni: “Plan momenten in je agenda waarop je niets doet voor school. Als je dat een hele dag moeilijk vindt, leg dan 2 à 3 uren vast voor schoolwerk. Zo is je schuldgevoel ook van de baan.”
 

Hobby’s

Kiki: “Wandelen, fietsen, lopen … Bewegen helpt mij om rust te vinden.”

Sharissa: “Ik ben zelf superperfectionistisch en probeer elke dag 10 minuten yoga te doen om te ontspannen. Een yogamat, sportieve kledij, een rustige omgeving en YouTube: meer heb je niet nodig. Bovendien helpt yoga ook tegen spanningshoofdpijn.”

Sarah: “Mijn vriend zegt dat ik rustig word als ik kook. Dat klopt. De avonden dat hij kookt – om mij te ontlasten – kan ik moeilijk stoppen met werken.”
 

Ervaring

Stéphanie: “Ik kan het werk niet loslaten, anders voel ik me heel schuldig. Het lijkt ook alsof er áltijd nog iets te doen is. Toch heb ik na een paar jaar in dezelfde klas het gevoel dat ik opbouw.”

Bram: “Ik ben er zelf onderdoor gegaan: burn-out. Maar ik heb er veel uit geleerd. Vergeet dat je álles perfect moet doen. Aan iedereen die last heeft van de stress: keep up the good work, en aanvaard voor jezelf dat het eens op 70 procent kan. Blijf liefdevol aandacht besteden aan de leerlingen voor je, dat is de essentie.”
 


Reageer!

Hoe vind jij rust? Reageer onderaan en deel je tips!

Jouw Lerarenkaart 2022 thuis?*

  • 4 kwaliteitsmagazines met inspiratie van leraren en experts
  • Fraai ondersteunend materiaal (kalender, poster, kaartjes ...)
  • Je Lerarenkaart 2022 valt in je brievenbus met het decembernummer
*Betaal vóór 2 november en krijg je Lerarenkaart 2022 thuis (enkel voor rechthebbenden)