Gepubliceerd op
Specialist

Dirk Geldof: Vlaamse klas wordt superdivers

2 op de 3 jongeren in Antwerpen en Brussel hebben allochtone roots. “Als school moet je álle leerlingen in je klas aanspreken en hen voorbereiden op een superdiverse samenleving en arbeidsmarkt”, zegt socioloog Dirk Geldhof. “Maar daar is nog werk aan.”

Superdiversiteit is realiteit

Dirk Geldhof: “Vandaag moeten we niet meer discussiëren of we een multiculturele samenleving willen of niet. De multiculturele samenleving is een realiteit. Ook in Vlaanderen. In de grote steden bestaat de meerderheid van de bewoners uit een brede laag aan minderheden.”

Dirk Geldhof: “Stel dat je de grenzen rond Antwerpen zou sluiten en er geen enkele vorm van migratie meer mogelijk zou zijn, dan nog wordt de stad diverser. De tieners van vandaag zullen over 10 jaar zelf ouder zijn. Scholen worden, net als kinderopvang, als eerste met die realiteit geconfronteerd. Bereid daarom toekomstige leraren beter voor op de diversiteit vandaag en de toename ervan morgen.”


Wij verwachten van onze leerlingen dat ze hun jas, hun hoofddoek, hun moedertaal en een stuk van hun identiteit aan de kapstok achterlaten

Dirk Geldhof - socioloog

Dirk Geldhof: “Antwoorden bieden op de diversiteit in je klas, op school en bij de ouders is geen verhaal van rozengeur en maneschijn. Niet zelden bots je op weerstanden, conflicten, mislukkingen en onbegrip. Een beetje insiderkennis kan zulke situaties ontmijnen. Het is dus essentieel om dergelijke kennis in je schoolteam te hebben.”

Dirk Geldhof is socioloog. Hij is docent aan de Faculteit Ontwerpwetenschappen Universiteit Antwerpen, lector aan de opleiding Sociaal Werk Karel de Grote-Hogeschool Antwerpen en lector/onderzoeker aan het Hoger Instituut Gezinswetenschappen Odisee, Brussel. Hij is auteur van ‘Superdiversiteit. Hoe migratie onze samenleving verandert’.

Klasse Magazine = cadeau aan jezelf *

  • 4 kwaliteitsnummers met inspiratie van leraren en experts.
  • Fraai ondersteunend materiaal (kalender, poster, ...)
  • Je Lerarenkaart 2020 valt gewoon in je brievenbus.
*Betaal vóór 30 oktober en krijg je Lerarenkaart 2020 thuisbezorgd.