Gepubliceerd op
Zo doen zij het

Hoe krijg je een klas pubers aan het lezen?

Hoe krijg je vijfdejaars secundair die hun neus ophalen voor taal tóch aan het lezen? Met een goed boek, een lesuur rust en een glaasje chocolademelk. Meer heb je niet nodig om een leesfeest te organiseren. Kijk binnen in de klas van leraar Nederlands Anaïs.

Anaïs: “Taal interesseert mijn tso-leerlingen uit het vijfde secundair nauwelijks. Ze zijn vooral gepassioneerd door techniek en praktijkvakken. In de lagere school lazen ze wel boeken of genoten ze van voorleesmomenten. Maar nu raken ze amper een boek aan. Daarom zocht ik naar een manier om ze opnieuw te laten genieten van literatuur.”
 

Leesfeestjes

“In de krant las ik over slow reading. Dat zou het leesplezier aanwakkeren, daarom paste ik het toe bij mijn leerlingen. Bij ‘slow reading’ is het belangrijk dat leerlingen rustig lezen, zonder druk, en dat ze goed nadenken over wat ze lezen. Ik wil ook dat ze alles begrijpen. Als ze een woord niet snappen, komen ze bij mij voor wat uitleg.”


Als ze een uurtje genieten van een boek, is dat al meer dan genoeg.

Anaïs Isebaert - leraar Nederlands, VTI Menen

“Ik organiseer tijdens de les Nederlands geregeld leesfeestjes. Een leesuur waarin de leerlingen 50 minuten in volledige rust een boek lezen. Om het aangenamer te maken, verwen ik ze met chocomelk en koekjes.”
 

Manga mag ook

“De leerlingen mogen zelf kiezen wat ze lezen. Literatuur bestaat immers in alle genres, maten en gewichten. Een graphic novel of een manga lezen mag dus ook. Sommige leerlingen moeten eerst nog uitzoeken welk genre ze graag lezen. Daarom breng ik zelf ook boeken mee die inspelen op hun interesses. Zo ontdekte ik dat veel jongens graag over geweld en oorlog lezen.”

“Of mijn leerlingen buiten de klasmuren nu sneller een boek gaan lezen, weet ik niet. Maar ik zie ze echt genieten van het leesmoment in de klas. En ik ben er zeker van dat wanneer je één keer geniet van een boek, je dat later nog zal doen.”
 

Hoe pak je slow reading aan?

 • Sluit je leerlingen af van smartphones, tablets of andere elektronica
 • Laat alle literaire genres toe. Graphic novel of manga kunnen perfect
 • Lees samen in stilte met een drankje
 • Laat je leerlingen minstens een half uurtje ononderbroken lezen
 • Zorg ervoor dat je leerlingen traag lezen en alles begrijpen
 • Het beste van Klasse in je mailbox?

  • Al 58.000 leraren zijn abonnee
  • 1 keer per week en helemaal gratis
  • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...