Gepubliceerd op
Klastips

Actualiteit in de klas: tips van Karrewiet

Wat vertel je aan kinderen en wat niet? Hoe stel je je leerlingen gerust? En hoe wek je hun interesse voor nieuws dat ze op het eerste gezicht niet interesseert? In deze video vertelt Katrien Van Der Slyken, eindredacteur van jongerenjournaal Karrewiet, hoe haar redactie het aanpakt.

Geen taboes

Ga vragen over nieuws en actualiteit niet uit de weg. Kinderen krijgen via andere kanalen ook informatie binnen. Soms slaat hun fantasie dan op hol. Een goed klasgesprek kan geruststellen. Laat je leerlingen al hun vragen stellen en hun eigen mening geven.

Wees eerlijk

Neem je leerlingen serieus en zeg altijd de waarheid, ook als het om erge feiten gaat. Dat wil niet zeggen dat je in detail hoeft te gaan. Vertel bijvoorbeeld eerlijk hoeveel doden er zijn, maar zonder details over hoe ze gestorven zijn.

Stel kinderen gerust en geef hoop

Toon de reacties van politieke leiders of andere bekende figuren, die de gebeurtenissen veroordelen en hun medeleven betonen. Daarmee laat je zien dat extreem geweld uitzonderlijk is, en dat de meeste volwassenen het afkeuren. Vertel ook over de hulpverleners en de mensen die gered zijn. Zo breng je een hoopgevende boodschap.


Geen enkel onderwerp is taboe.

Katrien Van Der Slyken - eindredacteur Karrewiet

Durf toe te geven dat je iets niet weet

Als kinderen vragen stellen waarop je het antwoord (nog) niet weet, geef dat dan eerlijk toe. Vaak weet je bijvoorbeeld nog niet waarom een dader iets gedaan heeft. Je kan wel zeggen dat de politie dat nog onderzoekt. Ook dat stelt hen gerust.

Saai nieuws? Giet het in een reeks leuke weetjes

Wil je het hebben over belangrijk nieuws, maar vinden je leerlingen je onderwerp saai? Ga op zoek naar enkele leuke weetjes. Vertel over Angela Merkel bijvoorbeeld niet alleen dat ze bondskanselier is, maar ook dat ze graag taarten bakt. Zo onthouden je leerlingen het achterliggende nieuwsfeit veel gemakkelijker.
 

Wil jij je les verrijken met geluids- en videofragmenten over de actualiteit? Surf naar Archief voor Onderwijs.

Het beste van Klasse in je mailbox?

  • Al 51.000 leraren zijn abonnee
  • 1 keer per week en helemaal gratis
  • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...