Vlaanderen
Klasse.be

Blog

Een schooldag zonder smartphone moet lukken

  • 31 januari 2018
  • 3 minuten lezen
leraar Laura

Smartphones op school? “Liever niet”, vindt Laura, leraar Nederlands in Vilvoorde. “Mijn leerlingen zoeken al zo vaak het parallelle universum op, dus moet een schooldag zonder smartphone perfect mogelijk zijn.”


Vandaag nog verzuchtte ik dat ik me te oud voelde voor mijn job. Ter verduidelijking: ik word, geheel buiten mijn wil om, bijna 31 en heb zelf een smartphone die ik soms door het raam wil keilen als ik weer eens besef dat ik hem te vaak in mijn handen heb.

Maar dus, die verzuchting. Die kwam nadat ik enkele van mijn pubers, op uitstap in Isotopolis – op Gedichtendag nota bene, filmpjes zag maken. Wanneer ik hun vroeg waarom, bleek het bij de ene een snapchat te zijn voor de mama en de oma (huh?) en de andere had zich puberaal ambitieus ontpopt tot regelrechte vlogger. Wie op zo’n filmpje zit te wachten, is me voorlopig een raadsel.

De meeste leerlingen hebben intussen wel door dat een uur nablijven niet opweegt tegen het lezen van dat ene bericht

Laura
leraar Nederlands

Diezelfde middag schuif ik gezellig mee aan tafel met mijn tieners en meteen liggen de telefoons klaar naast de boterhammen. ‘Als ik jullie moeder was, het zou niet waar zijn!‘ Gelukkig ben ik hun moeder niet, maar wel hun strenge leerkracht die hun alsnog verbiedt om de smartphone aan tafel te gebruiken. Dat ik thuis soms zelf met dat ding aan het ontbijt zit, verzwijg ik wijselijk. Ze zouden toch niet geloven dat ik er de krant op lees.

Gelukkig hebben wij op school een streng beleid. Op geen enkel moment is een smartphone toegestaan. Met als gevolg dat er geregeld nablijvers in de strafstudie vertoeven. Bij sommige leerlingen gaat het om hardnekkig recidivisme, maar de meeste hebben intussen wel door dat een uur nablijven niet opweegt tegen het lezen van dat ene bericht. Of ze zijn gewoon nog behendiger dan anders in het clandestiene gebruik, dat kan ook.

In sommige lessen mogen de leerlingen ook wel eens hun telefoon gebruiken om iets op te zoeken of een foto te nemen van een fijne activiteit, zoals tijdens de Poëzieweek. En we knijpen op uitstap een oogje toe tijdens vrije momenten. Té rigoureus zijn is allicht niet nodig, meegaan met de tijd wel. Al moet je die tijd af en toe eens stoppen en ze laten stilstaan bij de gevolgen van overmatig gsm-gebruik.

Als de lerarenkamer al niet aan de lokroep van de smartphone kan weerstaan, wat mag je dan verwachten van onze bijna dwangmatig snapchattende en whatsappende leerlingen?

Laura
leraar Nederlands

Liever geen smartphones op school dus. Tenzij sporadisch om op vraag van de leraar iets op te zoeken in de les. Leerlingen die hun gsm mogen gebruiken tijdens de speeltijd of de leswissels zonderen zich hoe dan ook een beetje af. Sociaal contact brokkelt af, al leiden ze wel het meest sociale leven online.

Bovendien verdwijnen ze sowieso buiten de schooluren al veel te lang in dat parallelle universum, dus een schooldag zonder moet overbrugbaar zijn. In de lerarenkamer is er voorlopig nog geen consensus, temeer omdat dat een plek is waar wij zelf naarstig onze smartphone ter hand nemen. En zeg nu zelf, als de lerarenkamer al niet aan de lokroep kan weerstaan, wat mag je dan verwachten van onze bijna dwangmatig snapchattende en whatsappende leerlingen?


Laura Buelinckx schrijft (o.a.) over ervaringen op school en in de klas op haar eigen website.

Bart De Wilde

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter