Gepubliceerd op
Doe het zelf

Vrijdag MagDag: 5 x inspiratie voor iets nieuws

Log in om te bewaren.

Zo’n 4000 leraren in bijna 1000 scholen probeerden iets nieuws uit op Vrijdag MagDag. Klasse plukt er 5 ideeën uit voor jou. Kriebelt het al om ook te experimenteren?

Papa's geven les aan kleuters over het gevaar van de dode hoek.

1. Mama’s en opa’s maken mee school

De 8 leraren van Gemeentelijke Basisschool Wevelgem sloten zich een hele dag op in de lerarenkamer om hun schoolfeest voor te bereiden. 28 ouders en grootouders namen terwijl de school over.

Papa Pieterjan kwam met zijn vrachtwagen naar school voor een les over verkeersveiligheid. Oma Marijke gaf een yogales, mama’s Lies en Melanie leerden de beginselen van gebarentaal aan. “Onze ouders kregen vandaag een heel andere kijk op de school. De binnenkant van de klas zien ouders zelden. Laat staan dat ze zich kunnen voorstellen hoe het is om er les te geven.”

Wil je meer dan een oudercontact? Ontdek alles over ouderbetrokkenheid in dit Klasse-dossier.
 

Leeslounge voor leerlingen op school

2. Zo maak je leerlingen verslaafd aan lezen

Leraar Wim Torrekens van Lyceum Martha Somers in Laken richtte op Vrijdag MagDag een pop-up leeslounge in op school met spullen van De Kringwinkel. Een experiment om zijn leerlingen met 25 nationaliteiten aan het lezen te krijgen.

“Een gezellig hoekje en boeken die ze zelf mochten kiezen in de bib, dat werkt! Amin wil bijvoorbeeld ‘Kruistocht in spijkerbroek’ al helemaal uitlezen. Ik ga deze ervaring zeker met mijn collega’s Nederlands delen en hoop dat de leeslounge in ons nieuwe schoolgebouw een vast plekje krijgt. Experimenteren is leuk en hoeft niet altijd groots te zijn.”

Verdiep je in het Klasse-dossier over leesplezier en ontdek hoe je leerlingen zin geeft in lezen.
 

Digitale tools in elke les

3. Overwin koudwatervrees voor apps in de klas

Juf Nathalie van De Kringeling in Hever ontdekte op Vrijdag MagDag de meerwaarde van digitale tools in de les. Ze ging in haar derde leerjaar aan de slag met een Kahoot-klasquiz over breuken en leerde het bijvoeglijk naamwoord aan met QR-codes. Bang dat het zou mislopen?

“Dit was voor mij echt een experiment. Bij andere snufjes had ik al eens technische problemen, ja. Maar dan improviseer ik gewoon. Op onze school word je niet afgerekend op wat er mislukt. Het belangrijkste: ik zie dat de leerlingen in een positieve flow zitten en zich goed voelen.”

Meer mediawijsheid in kleuter-, lagere of secundaire school?
 

Bewegend leren

4. Bewegend leren: de nieuwe breintrend in onderwijs

Vocabulary jogging, memory race, Twister in het Engels … Maaike Van Meenen, leraar Engels in het GO! Atheneum Boom, testte het effect van bewegend leren uit met een les Engels in de sportzaal.

Onderzoek zegt dat je tijdens het bewegen sneller informatie in je hersenen opslaat. Het werd effectief een geslaagde en enthousiaste les. Niet evident op een vrijdagmiddag. Je hebt als leraar altijd wel een excuus om niet te experimenteren: geen tijd voor extra voorbereidingen, of het idee dat het toch niet gaat lukken. Vóór de les kwam een leerling naar me toe: “Mevrouw, ik ben er klaar voor!” Dat zeiden ze nog nooit. Hier word ik happy van.”

Benieuwd hoe meester Bert wiskunde in de turnzaal geeft?
 

Katrien Desmet van Dominiek Savio Instituut vzw verkent de latere werkplek van haar leerlingen

5. Elke leraar op bedrijfsstage

Leraar Huishoudkunde Katrien Desmet van Secundair Onderwijs Dominiek Savio in Gits draaide een halve dag mee in de keuken van een sociaal restaurant.

“Zo kan ik mijn leerlingen beter oriënteren. Ik wil weten waar ze later terecht kunnen als ze voor verzorging of voeding kiezen, welke talenten nodig zijn om in die sector te werken. Ik heb van alles gedaan dat ik kan gebruiken in mijn lessen: aperitiefglaasjes vlot leren omdraaien bijvoorbeeld, dat wil ik ook mijn leerlingen met een motorische beperking bijbrengen. En nu ik weet dat koken ook met 1 hand kan, ben ik gerustgesteld dat mijn leerlingen écht een kans maken later.”

Wist je dat ook jij op bedrijfsstage kan, mits je toestemming krijgt van je directeur?
 

Ben jij klaar voor een crisis op school?

  • 6 echte verhalen van directeurs
  • tips die jou en je team sterker maken
  • wacht niet met lezen tot het gebeurt