Gepubliceerd op
Zo doen zij het

Meer leesplezier in de klas met voorleeshond Spencer

Elke maandag en woensdag komt Sandrine Verstraete naar basisschool Gibo Mariaburg in Brasschaat, samen met haar voorleeshond. “Spencer is speciaal getraind om te helpen bij het voorlezen. Hij geeft de kinderen meer zelfvertrouwen en meer plezier in het lezen.”

Leerlingen durven meer

Sandrine Verstraete, zorgverlener: “Kinderen zijn soms bang om luidop voor te lezen, omdat ze nog niet genoeg zelfvertrouwen hebben. De voorleeshond in de klas verlaagt die drempel. Want de hond luistert, hij oordeelt niet. Dat is het verschil met een leraar of ouders. Die gaan wel eens te snel een woord verbeteren of voorzeggen.”

Ann Leyssens, directeur basisschool Gibo Mariaburg: “Je kan niet meten of hun leesvaardigheid er echt op vooruit gaat dankzij de hond. Maar veel belangrijker is dat de leerlingen plezier beleven aan lezen. We zien hoeveel voldoening ze eruit halen en hoeveel enthousiaster ze zijn om te gaan lezen.”

Sandrine Verstraete: “Een leeshond zal nooit een leraar vervangen. Natuurlijk moet je fouten van kinderen verbeteren, maar daarvoor heb je momenten genoeg op school.”


Vroeger vond ik lezen niet zo tof, maar met de hond vind ik het wel wat leuker

Scott - 2de leerjaar

Therapiehond

Sandrine Verstraete: “Ik ben eerst langs geweest in alle klassen om kennis te maken. Leerlingen die bang zijn voor honden houden in het begin afstand. Maar na een tijdje komen ze dichterbij zitten en aaien ze Spencer zelfs. Zeker als ze zien hoe rustig hij blijft en hoe de andere kinderen met hem omgaan.”

Sandrine Verstraete: “Je kan niet zomaar elke hond inzetten als voorleeshond. Spencer is opgeleid als therapiehond. Al sinds hij een pup was, heeft hij geleerd om rustig te zijn. De kinderen kunnen heel ver met hem gaan, maar ik let er wel op dat het voor hem niet te veel wordt. Als Spencer zijn dagje niet heeft, dan zeg ik de voorleessessie af.”

Klasse Magazine = cadeau aan jezelf *

  • 4 kwaliteitsnummers met inspiratie van leraren en experts.
  • Fraai ondersteunend materiaal (kalender, poster, ...)
  • Je Lerarenkaart 2021 valt gewoon in je brievenbus.
*Betaal vóór 3 november en krijg je Lerarenkaart 2021 thuisbezorgd.