Gepubliceerd op
Mag dat?

Moet de school opvang organiseren op een stakingsdag?

Log in om te bewaren.

Onze school laat weten dat ze niet zeker is dat er tijdens de staking voldoende leraren aanwezig zullen zijn om opvang te garanderen. Daarom vraagt ze aan de ouders om bij voorkeur zelf voor opvang te zorgen. Kan dat?

Annelies - mama

Stakingsdagen waar het onderwijspersoneel aan deelneemt, zijn voor de leerlingen gewone schooldagen. Dat betekent dat de leerlingen (en niet-stakende personeelsleden) op school terecht moeten kunnen en dat de school voor gratis opvang van de leerlingen moet zorgen als de normale lessen niet kunnen doorgaan omdat er te weinig personeelsleden of leerlingen aanwezig zijn.

Als vóór de staking al blijkt dat toezicht niet mogelijk zal zijn wegens te weinig personeel, dan kan het schoolbestuur vooraf beslissen om de school te sluiten tijdens de staking. De school moet ouders op voorhand informeren of ze al dan niet open zal zijn tijdens de staking, en over hoe ze de opvang van de leerlingen zal organiseren.

In eenzelfde communicatie laten weten dat de school open is, maar er tegelijk op aandringen om kinderen thuis te houden, mag dus in principe niet. Doet een school dat toch, dan zijn leerlingen die niet aanwezig zijn, gewettigd afwezig.

Als de school sluit op een stakingsdag, zijn de leerlingen sowieso gewettigd afwezig. Ook leerlingen die de school niet kunnen bereiken wegens staking van het openbaar vervoer, zijn gewettigd afwezig (code R).

Zie ook: onderwijs.vlaanderen.be/nl/opvang-op-school-in-geval-van-staking

Dit artikel heeft als onderwerp Dit artikel is interessant voor een

Het beste van Klasse in je mailbox?

  • Al 51.000 leraren zijn abonnee
  • 1 keer per week en helemaal gratis
  • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...