Gepubliceerd op
Blog

Vaak onzichtbaar, altijd onmisbaar

secretariaatsmedewerker van Klasse, Ann NevensAnn Nevens is secretariaatsmedewerker bij Klasse en woonde de slotshow bij van ‘Leraar van het Jaar’. Ze besluit: “Ondersteuners en vrijwilligers zijn onmisbaar op school. Ze bieden niet alleen hulp, maar ook houvast én warmte.”
 


 
“Mijn portemonnee is vorige week gestolen, en daarin zat mijn Lerarenkaart.” De leraar die ik in mei vorig schooljaar aan de lijn heb, is de wanhoop nabij. “Want volgende maand is het grote vakantie, en dan heb ik mijn Lerarenkaart nodig voor de museumbezoekjes en andere activiteiten die ik van plan ben.” Ik stel haar gerust: Klasse stuurt zo snel mogelijk een nieuwe Lerarenkaart op. Ze moet gewoon even een kopie van het proces-verbaal bezorgen. Zo kan ze straks zorgeloos de vakantie in.

Problemen van de Vlaamse leraar met hun Lerarenkaart of abonnement op Klasse Magazine oplossen, te elfder ure nog een vergaderzaal – met broodjes, graag – zoeken voor mijn soms vergeetachtige collega’s, een kaartje laten rondgaan voor een zieke collega, bezoekers hartelijk onthalen … Ik voel me, samen met mijn  secretariaatscollega’s, dikwijls een octopus op de redactie. ‘Het hart van Klasse’, noemen ze ons vaak.

Net zulke duizendpoten zijn de vele mensen op school die níet lesgeven. Helpende handen die zelden op de voorgrond staan, maar wél onmisbaar zijn: niet alleen de administratief medewerker die elke leerling een luisterend oor biedt, maar ook de ouder die de ouderraad nieuw leven inblaast, de leerlingenbegeleider voor wie een zorgbabbel nooit te veel is, de poetsvrouw die de klassen netjes houdt, de ICT’er die de beamer aan de praat krijgt, de opa die kapotte lampen vervangt …


Ondersteuners bieden houvast en structuur. Zodat leraren kunnen werken en leerlingen zich goed voelen.

Ann Nevens - secretariaatsmedewerker bij Klasse

Klasse haalt met ‘Leraar van het Jaar 2108’ deze helden uit de schaduw. Want niet alleen leraren verdienen waardering voor hun enthousiaste inzet. Dat blijkt ook uit de liefst 11.000 nominaties die de mailbox van Klasse lieten ontploffen. Vol superlatieven en straffe verhalen, met als rode draad: ondersteuners bieden houvast en structuur. Zodat leraren en directeurs hun werk kunnen doen. En leerlingen zich goed voelen en kunnen leren. Samen vormen zij een superteam dat werkt aan uitstekend onderwijs. En zorgen zij voor een hartelijke sfeer op school, vol warmte, plezier en verbondenheid.

“Ping!” Een volgende mail in de inbox. De juf die haar Lerarenkaart kwijt was. Om me te bedanken dat we haar zo vlug een nieuw exemplaar konden bezorgen. En dat ze nu opgelucht haar bagage aan het pakken is. Voor de vakantie. Dik verdiend.

Dit artikel heeft als onderwerp Dit artikel is interessant voor een

Nog geen abonnement op Klasse Magazine?

  • Krijg 4 dikke magazines voor maar € 10.
  • In december ontdek je hoe je conflicten kan aanpakken binnen je team.
  • Je Lerarenkaart 2019 valt gewoon in je brievenbus.

*Betaal vóór 25 oktober.
Rechthebbende abonnees krijgen dan zeker hun Lerarenkaart thuisbezorgd.