Vlaanderen
Klasse.be

Schooltips

Positief contact met elke leerling: directeur deelt kaartjes uit

  • 11 juni 2018
  • 1 minuut lezen

Wie jarig is in basisschool Zavelput, mag bij directeur An – ‘juf An’ voor de leerlingen – langsgaan voor een dikke knuffel en een verjaardagskaartje. “Sommige kinderen kijken echt uit naar dat momentje persoonlijke, positieve aandacht.”

Andere kant

“Ik wil zelf ook de kinderen in een andere context kennen”, vertelt directeur An Lefever van GO! basisschool Zavelput in Sint-Agatha-Berchem. Dat doet ze onder meer door elke jarige leerling persoonlijk een kaartje te geven en tijd te maken voor een warm gesprekje.

“Vroeger kwamen ze enkel naar mijn kantoor als ze gestraft waren en ze zich moesten verantwoorden. Nu mogen ze ook voor leuke dingen naar mij komen. Vaak brengen ze zelfs een stukje taart voor me mee, al maak ik duidelijk dat dat zeker niet hoeft.”

2 à 3 minuutjes

An tikte 13 jaar geleden een hele doos met verjaardagskaartjes op de kop, en die gaat nog altijd mee. “De leerlingen komen naar mijn kantoor en mogen zelf een kaartje kiezen. Sommige gaan elk jaar voor dezelfde, andere willen net van elke soort één in hun verzameling. Een aantal kinderen houden die kaartjes jaren bij.”

“Het vraagt maar 2 à 3 minuutjes van je tijd om je leerlingen op die manier eens in de bloemetjes te zetten. Echt de moeite waard, zeker als je ziet hoe sommige kinderen naar dat momentje persoonlijke, positieve aandacht uitkijken.”

Kato Debeuckelaere

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


h

herwig de coninck

13 juni 2018

Prima! doen wij ook in het volwassenenonderwijs naar het personeel, maar dan digitaal. Ieder krijgt op zijn/haar verjaardag een feestmail van het directieteam. Waarderend omgaan zit ook in kleine dingen!

Reageren
B

Bert De Smet

8 januari 2020

Mooi initiatief van basisschool De Zavelput. Ook in de stedelijke basisscholen van Roeselare mogen de jarigen een persoonlijk kaartje afhalen bij de directeurs (sommige directies halen daarbij zelfs hun beste zangtalent boven, incl. ikzelf). Daarnaast laten we ook geen eigen traktaties meer toe bij leerlingenverjaardagen. Leerlingen krijgen wel de keuze uit enkele standaardboxen om hun klasgenoten te trakteren. Op die manier proberen we het verjaardagstraktaat voor iedereen gelijkwaardig te maken.

Reageren

Laat een reactie achter