Gepubliceerd op
Blog

Vakantie: het ga jullie goed!

Log in om te bewaren.

leraar TomLeraar Karel-Willem Delrue blogt dit schooljaar voor Klasse. Net voor de examens heeft hij voor zijn leerlingen nog 2 vurige wensen.
 
 

Ik schrik wanneer begin mei ik mijn digitale schoolagenda doorblader. Er rest ons nog maar 1 volle lesweek in de aanloop naar de laatste proefwerkperiode van het schooljaar. De overige weken worden verbrokkeld door feestdagen, brugdagen en activiteiten. Ook de leerlingen voelen het aan het prikken van hun duimen. Ze worden er onrustig van. Het einde van het schooljaar nadert.
 

Leerlingen leren opgroeien

“We gaan u volgend jaar toch nog hebben?” vragen sommigen hardop. Ik laat het niet zien, maar die vraag doet me veel deugd. Anderen hopen vermoedelijk in stilte op een andere leraar. Als ik zelf mag kiezen, schuif ik mee op met mijn klassen. Ik mag mezelf gelukkig prijzen met zo’n publiek en het is een machtig onderdeel van mijn job om deze jongens en meisjes te zien opgroeien.

Ze zijn de mannen en de vrouwen aan het worden die ze de rest van hun leven zullen zijn. Het is niet niets om daar een rol in te kunnen spelen. Of ik voor elke leerling een steen heb verlegd – zoals Bram Vermeulen het zo mooi verwoordt – durf ik te betwijfelen, maar ik mag hopen dat ik hen na al die lesuren samen niet met lege handen moet wegsturen.
 

Wat je meedraagt van je leraren

Hoe zullen ze later terugdenken aan meneer Delrue? Dienen grijzen met al zijn boeken? Dienen met zijn moeilijke vragen altijd? Wat draag ik zelf nog mee van mijn leraren van toen? Van de leerinhouden bitter weinig, moet ik toegeven. Vraag me niet om het proefwerk fysica of wiskunde dat de leerlingen voorgeschoteld krijgen af te leggen. Ik zou geen goede indruk nalaten.

Maar de liefde voor taal en literatuur, de passie voor het vak en een soort minzame rebellie als permanente geesteshouding, die nemen ze mij niet meer af. En ook het poppetje dat ik in het laatste jaar van mijn titularis kreeg, heb ik nog. “Het ga je goed”, stond erop. En wij mochten allemaal onze naam op haar etui schrijven.
 

De laatste examens

“De vakantie zal er rap zijn nu”, hoor ik om mij heen. Nog wat verbrokkelde weken en dan de laatste examens. De tijd vliegt inderdaad. Ik herinner me nog levendig hoe ik naar huis fietste na een proefwerk, de televisie aanzette en Marc Wilmots zag scoren tegen Brazilië. Dat is ondertussen 16 jaar geleden. Sommige van mijn leerlingen waren toen nog niet geboren!

Ook in 2018 zal het WK voetbal die lange studienamiddagen verstoren, vrees ik. En daar komt tegenwoordig ook de afleiding van hun kleine schermpjes bij. Als ze die maar lang genoeg opzij kunnen leggen en zich op hun leerinhouden kunnen concentreren, dan komt het voor die laatste examens wel goed. Mijn wens voor het einde van het schooljaar? Voor al mijn leerlingen een goed rapport en de Belgen wereldkampioen!

Karel-Willem Delrue

Karel-Willem blogt een schooljaar lang voor Klasse vanuit het Bernarduscollege, Oudenaarde. Bovendien brengt hij wekelijks op zijn blog Meneer Delrue kleine verhalen die hij oppikt in zijn klas en school.

Het beste van Klasse in je mailbox?

  • Al 51.000 leraren zijn abonnee
  • 1 keer per week en helemaal gratis
  • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...