Gepubliceerd op
Zo doen zij het

5 directeurs met een duidelijk schoolbeleid

Log in om te bewaren.

Ouders meer betrokken krijgen. Je team zin geven in levenslang leren. Of betere kansen bieden aan taalzwakke leerlingen. Welk beleidsthema scherp jij volgend jaar aan? 5 directeurs delen hun tips en ervaringen.
 

 1. Kansenongelijkheid aanpakken?

 2. Directeur Esmeralda over Kansarmoede

  “Organiseer je school anders”

  “Ik was niet voorbestemd voor hogere studies. Maar mijn leraren en opvoeders haalden me uit de kansarmoede. Dat vind ik ook de rol van onze school: kansen bieden.” Dat vertelt Esmeralda Verton van basisschool De Toverberg in Sint-Amandsberg, zelf een ex-schipperskind. Ze gooide het jaarklassensysteem overboord en ging voor trapklassen.

  Lees het verhaal

   

 3. Werken aan resultaten én welbevinden?

 4. leerlingen uit het Vakcollege Het Hef

  “Leer je leerlingen beter kennen”

  “Op straat moeten mijn leerlingen een grote mond opzetten. Maar door die straatcultuur staan ze op school meteen 0-3 achter”, vertelt Selma Klinkhamer van het Vakcollege De Hef in Rotterdam. Toen haar leraren de straatcultuur en de groepsdynamiek leerden kennen, begonnen de tieners ook op school te scoren.

  Lees het verhaal

   

 5. Leraren zin geven in professionalisering?

 6. Directeur Joost Dendooven

  “Laat ze leren van elkaar”

  Hoe leer je leraren ICT zo inzetten dat de leerlingen er leerwinst door boeken? “Niet door hen verplicht op nascholing te sturen”, zegt Joost Dendooven van basisschool Mozaïek in Brugge. “Wel door hen stapsgewijs op weg te helpen en hen te laten leren van elkaar.”

  Lees het verhaal
   

 7. Je eenzaamheid als directeur doorbreken?

 8.  

  Directrice Debbie Dekien

  “Deel ervaringen met elkaar”

  De directeurs basisonderwijs van de scholengemeenschap Vlaamse Ardennen komen maandelijks samen om lief en leed te delen. “Want als je je terugplooit op je eigen school, zit je eenzaam op een eiland”, zegt coördinator Lieve Janssens.

  Lees het verhaal
   

 9. Meer ouders betrekken?

 10. Directrice Debbie Dekien

  “Leg een schoolmoestuin aan”

  Stef Colens van basisschool Heilige Familie in Schaarbeek investeerde in een moestuin op het dak van zijn nieuwbouwschool. Van de oogst eten elke dag 160 ‘warme eters’ een vegetarische maaltijd. Bovendien krijgt Stef zo ook diverse ouders op zijn dak. Letterlijk. “Ook een hooggeschoolde middenklasser zit graag met zijn pollen in de aarde.”

  Lees het verhaal

Dit artikel heeft als onderwerp Dit artikel is interessant voor een

Het beste van Klasse in je mailbox?

 • Al 51.000 leraren zijn abonnee
 • 1 keer per week en helemaal gratis
 • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...