Gepubliceerd op
Doe het zelf

5 inspirerende documentaires over jongeren

Klasse-redacteur Tim Paternoster denkt in beelden. Op de redactie van Klasse en ’s avonds wanneer hij thuis documentaires verslindt. Deze 5 films over jongeren die opgroeien in problematische contexten raakten hem hard. Wat ze delen? De kwetsbaarheid en weerbaarheid van jongeren – sterker dan de labels. Kijkvoer voor leraren en leerlingen.
 

 1. Ninnoc

 2. “Wat is normaal? En waarom moet iedereen hetzelfde zijn?” Ninnoc is een vrolijke meid op school, maar achter haar glimlach schuilen er heel wat donkere gedachten. Deze kortfilm brengt Ninnocs eenzaamheid mooi en duidelijk in beeld. Je kruipt in het hoofd van een tiener die zich niet goed in haar vel voelt. De film won op IDFA 2015, een filmfestival voor documentaires in Amsterdam, de prijs voor beste jeugddocumentaire.

  Bekijk hier gratis de documentaire

   


   

 3. The Wolfpack

 4. Amerikaanse documentaire over zes broers die opgroeien in een klein appartement in NYC. Hun vader verbiedt hen om de buitenwereld te ontdekken. Jarenlang zien ze geen daglicht. Ze krijgen thuisonderwijs van hun moeder en leren de buitenwereld alleen kennen via films. Tot ze beslissen om het verbod van hun vader naast zich neer te leggen om de echte wereld te ontdekken. Fantastische documentaire over jongeren en hun problematische thuissituatie.

  Bekijk de trailer:

   


   

 5. Life Animated

 6. Owen was drie toen hij plots stopte met praten. Autisme was het verdict. Voor de ouders startte een bijna onmogelijke opdracht om met hem te communiceren. Tot Owens vader tegen hem begint te praten met een Disney-pop. Owen bloeit open en leert dankzij zijn grote passie, animatiefilms, met de wereld te communiceren. Een ijzersterk verhaal over passie.

  Bekijk de trailer:

   


   

 7. Flying Anne

 8. “Als ik kon kiezen om mijn Tourette weg te krijgen. Dan zou ik dat niet doen. Want dan ben ik mijzelf niet meer,” vertelt de elfjarige Anne in deze documentaire. Hoe ga je als jong meisje om met het syndroom van Gilles de la Tourette en hoe leg je het uit in de klas. Kijk mee door ogen van Anne.

  Bekijk de volledige documentaire:

   


   

 9. He named me Malala

 10. De vijftienjarige Malala, dochter van een leraar, werd het doelwit van de Taliban omdat ze vocht voor onderwijs voor meisjes in Pakistan. Een kogel raakte haar in het hoofd. Malala herstelde en werd de jongste Nobelprijswinnaar ooit. In de documentaire leer je Malala kennen als een vurige en vastberaden tiener de wereld wil verbeteren. Maar ook als een jong meisje in haar pubertijd op een nieuwe school aan de andere kant van de wereld.

  Bekijk de trailer:

Waar is mijn
Lerarenkaart?