Gepubliceerd op
Met je Lerarenkaart

Op bezoek in het Red Star Line Museum – Antwerpen

Met kleuters op uitstap is een hele onderneming. Het is een beetje zoals op reis gaan. Of is ‘verhuizen’ een beter woord om het avontuur te beschrijven? Het Red Star Line Museum pakt uit met het thema reizen en verhuizen. In het museum staan de verhalen van de passagiers centraal die tussen 1873 en 1934 met de boot naar Amerika reisden op zoek naar geluk en een beter bestaan. Het aanbod is ook op maat van kleuters vertaald. Juf Karen test het uit met de derde klas.
 

Onthaal

Kleine mondjes vallen open bij het rondkijken in de grote hal. Na het toiletbezoek gaan jassen en hesjes in een grote locker. En dan verschijnt de gids: “Wat zit er in dit museum?” Ragip, 6 jaar: “Misschien een papegaai, want die heb ik nog nooit gezien.” De gids overloopt de afspraken. De vingerafdrukken op het spiegeltje dat de kring rondgaat, zijn niet mis te begrijpen: het is verboden om de museumstukken aan te raken.

Red Starline Antwerpen: Kleuters dragen de hoofddeksels die ze op de foto aan de ingang zien.

Wereldkaart puzzelen

De kinderen zijn al op reis geweest: Spanje, Turkije, Marokko. Met auto, vliegtuig en boot. Het thema is gezet. De levensgrote oude zwart-witfoto aan de ingang van de eerste zaal, vertelt dat het over vroeger gaat. “Deze mensen zijn nu dood.” De gids haalt hoeden, sjaals en petten uit de trolley. De kinderen herkennen de hoofddeksels op de foto. Hiermee verdient de groep een puzzelstuk, een stuk van een wereldkaart. “Een wereldkaart kennen we. Juf Karen heeft er vorige week een in onze klas gehangen.”

De wereldbol is de volgende stop. Op videoschermen ontdekken de kleuters dat het hier om een speciale reis gaat. Het lijkt op verhuizen. Het drama van de beelden van vluchtende volksstromen ontgaat hen. De groep gaat peddelend als in een boot naar de volgende zaal, op zoek naar een rode ster.
 

Confituur proeven

Wat steken kleuters in een reiskoffer? De gids toont een waaier, een kast, een stoel, een deken, een zakmes, een theepot, zelfs een wafelijzer. Schoonheid lijkt de logica van kleuters te overheersen. Een barokke ‘chille’ stoel gaat de koffer in. De kleuters lopen met hun denkbeeldige zware valies heel stilletjes door de treinwagon. Niemand storen. En goed de gids volgen, want zij alleen kent de weg.

Onderweg krijgen ze het reisverhaal van Basia te horen. Een klein potje confituur gaat rond. Wat ruik je? Wat smaak je? Voor Basia was een pot zelfgemaakte confituur een troost tijdens de zeer lange reis van Rusland naar Amerika, te voet, met de trein en met de boot.

Red Starline Antwerpen: Kleuters vormen een treintje

Iedereen fit?

Een oude affiche van de Red Star Line toont een toekomst van een gezin dat aan boord wil gaan. Hoopvol wordt er uitgekeken naar de boot voor Amerika. De kinderen maken met hun handen een verrekijker. Zo ontdekken ze een grote maquette van een boot in een volgende zaal. De reis naar Amerika kan beginnen.

“Eerst zien of jullie wel fit genoeg zijn om aan boord te mogen. Staat iedereen op een rechte lijn? Hup, door de knieën. Hup, op één been”, zegt de gids. Iedereen mag aan boord. De reis kan beginnen. Juf Karen: “Na de lange reis moeten we een huis zoeken en een nieuwe taal leren.” De reis door het museum was alvast een leuk begin. En Ragip komt terug want hij heeft nog niet alles gezien.
 

De klas van juf Karen

Als voorbereiding legde juf Karen uit wat een museum is en hoe je je daar moet gedragen. De wereldkaart heeft ze de week vooraf in de klas opgehangen. Dat bracht al heel wat gesprekken op gang. Wie heeft waar familie? Wie is waar al op reis geweest? Het thema reizen en verhuizen gaat ze in de naverwerking verdiepen. Ook kleuters hebben ervaringen met landverhuizingen. In het museum was er de tijd niet om op observaties en vragen van haar leerlingen in te gaan.

Voor de kinderen van vluchtelingen en de nieuwkomers die nog maar enkele weken in haar klasje zitten, zal het een stuk moeilijker zijn om de woorden te vinden.

 
Red Starline Antwerpen: Kleuters zitten in een groepje op de grond

Het Red Star Line Museum

2 miljoen passagiers maakten met de stoomschepen van Red Star Line de oversteek van Antwerpen naar Noord-Amerika. Hun verhaal, dat van de rederij die hen vervoerde en dat van de stad en de haven waaruit ze vertrokken, staan centraal.

Een bezoek aan het Red Star Line Museum is een reis naar het verleden en een ontmoeting met het heden. Migratie verliep vroeger anders dan nu. Maar de menselijke kant van het verhaal is universeel en tijdloos. Een gids neemt je leerlingen mee op avontuur door het museum en/of de stad. Onderweg ontmoeten jullie de passagiers van de Red Star Line.

Waar is mijn
Lerarenkaart?