Vlaanderen
Klasse.be

Help elkaar

Vertel ik in de klas op wie ik stem?

  • 27 september 2018
  • 3 minuten lezen

“Mevrouw, en u? Op wie stemt u bij de verkiezingen?” Die vraag krijg je als leraar zeker wel eens op je bord. Hoe ga je ermee om? Wat mag je vertellen, en wat niet? Katrien Brebels van De Kracht van je Stem geeft antwoord op 6 veelgestelde vragen over politiek in de klas.

Mag ik vertellen achter welke partij ik (niet) sta?

Katrien Brebels: “Je vertelt dat beter niet. Een van de principes van zorgvuldig bestuur is dat je in scholen geen politieke ideeën mag verspreiden. Natuurlijk zijn je leerlingen nieuwsgierig naar jouw stem, maar leg uit dat jij je positie als leraar niet mag misbruiken. Toon ze de gevaren: wat als elke leraar zomaar mag proberen om hen te beïnvloeden?”

Wat als ik zelf als kandidaat deelneem aan de verkiezingen?

Katrien Brebels: “Je mag als leraar op een lijst staan. Het is wel cruciaal dat je je politieke voorkeur buiten de school houdt. Via de school of tijdens de lessen mag je het niet over je kandidatuur hebben, want ook dan maak je je schuldig aan politieke propaganda. Maak je leerlingen duidelijk dat we in een democratie leven en dat iedereen een eigen mening mag hebben.”

Mag ik mijn mening geven over maatschappelijke kwesties?

Katrien Brebels: “Dat kan wel. Als je voor de klas staat, geef je altijd een stukje van jezelf bloot. Zo blijf je authentiek en geloofwaardig voor je leerlingen. Neutraal zijn voor de klas betekent niet dat je waardenvrij moet zijn. Natuurlijk sluit jouw mening over een thema beter aan bij sommige politieke partijen dan bij andere. Maar daarom beken je nog geen politieke kleur.”

Als je voor de klas staat, geef je altijd een stukje van jezelf bloot.

Hoe stel ik de politieke partijen voor aan mijn leerlingen?

Katrien Brebels: “Dat is niet eenvoudig. Hoe blijf je objectief? Hoe schets je elke partij zonder je eigen overtuiging te laten doorklinken? Als actieve werkvorm is een stemtest erg interessant, ook als er geen verkiezingen in aantocht zijn. Nadat je die hebt ingevuld, krijg je bij elke stelling het standpunt van alle partijen.”

Mag ik politieke discussies voeren in de klas?

Katrien Brebels: “Politieke discussies in je klas kunnen erg boeiend zijn. De kans bij uitstek om je leerlingen democratische basisprincipes bij te brengen. Iedereen heeft recht op een eigen mening, en elke mening is waardevol, zolang je erin slaagt om je boodschap op een respectvolle manier te brengen en naar elkaar te luisteren.”

Welke rol speel ik als het debat verhardt?

Katrien Brebels: “ Als leraar is de verleiding groot om zelf in discussie te gaan en je leerlingen te overtuigen met argumenten. Dat doe je beter niet. Hou afstand, blijf in je rol als moderator en zorg ervoor dat elke stem aan bod komt. Als je leerlingen met respect voor elkaar van mening kunnen verschillen, leren ze pas echt wat democratie betekent.”


De Kracht van je Stem is het educatieve aanbod van het Vlaams Parlement. Je vindt er een waaier aan materiaal, o.a. een stemtest en filmpjes. Daarnaast biedt De Kracht van je Stem programma’s voor leerlingen in het Vlaams Parlement en vorming en nascholing voor leraren en studenten in de lerarenopleiding.

Meer lesideeën vind je bij KlasCement. Op Het Archief vind je beeldmateriaal om in de klas te gebruiken.

Seppe Goossens

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


J

Jenny Maes

24 januari 2019

Dit artikel is meer dan eens relevant in het licht van de leerkracht in Gent die haar linkse gedachtegoed promootte in de klas. Heel jammer dat zulke dingen gebeuren.

Reageren
A

Annemieke

16 maart 2021

Er is wel een verschil tussen promoten en antwoord geven op een vraag van leerlingen. Volgens mij is het meest belangrijke dat je laat zien dat je open staat voor een gesprek, ook tav en met andersdenkenden.

Reageren

Laat een reactie achter