Zo doen zij het
“Een warm zorgbeleid is nooit af”
1 op de 5 Vlaamse jongeren voelt zich niet goed, is eenzaam, heeft last van stress. Hoe vang je hen als school op? Hoe bouw je een warm nest voor iedereen? Klasse ging langs in Sint-Paulus Gent en onderzocht er het zorgbeleid.
© Eva Vlonk

Geen prestaties zonder relaties
Leraar Ilse: “Onderzoek wijst uit dat jongeren eerst naar leeftijdsgenoten stappen en in de tweede plaats naar een leraar als er wat scheelt. Tijdens mijn lessen kan ik maar aan enkele leerlingen vragen of alles oké is. Daarom organiseer ik met een paar vakcollega’s een ‘coachingklas’ tussen de middag. Leerlingen lopen binnen met een vraag over de leerstof of komen langs met een verhaal. Op zo’n moment kan je even een warme thuis zijn voor je leerlingen.”
“Een goede band met mijn leerlingen, maar ook onderling, vind ik cruciaal. Pas wanneer ze zich op hun gemak voelen, verwacht ik dat ze stappen vooruit zetten. Ik experimenteer met de klasopstelling, test nieuwe werkvormen uit en organiseer een tweedaagse buitenshuis. Zo leren we elkaar beter en anders kennen. Dat maakt de klasgroep hechter. De kracht van een warm klasklimaat voel je heel sterk wanneer een leerling een dierbare verliest of thuis problemen heeft. Hoe de leerlingen dan voor elkaar zorgen, hartverwarmend.”
© Eva Vlonk

Elke dag je zorgbeleid herzien
Zorgcoördinator Ingrid: “We stimuleren onze leerlingen om er voor elkaar te zijn. Zij voelen elkaar vaak beter aan dan volwassenen. Wanneer een leerling daar nood aan heeft, kan hij terecht bij een vertrouwensleraar naar keuze. En onze leraren vragen we om elke dag hun voelsprieten te activeren zodat ze meteen kunnen ingrijpen wanneer een leerling zich plots anders gedraagt. Samen ontdekken we beter wat er tussen de voegen van de speelplaats leeft.”
“Op school hebben we een draaiboek dat ‘eerste hulp bij zorgnoden’ adviseert. Maar dat is nooit af. En zo hoort het ook. Voor een zorgvraag over een leerstoornis, anorexia, studiekeuze … stel ik een begeleidingsplan op maat op. Na overleg met de ouder(s) verwijzen we de leerling meteen door naar de juiste zorgverlener. Problemen vang je samen op met mensen, niet met diensten. Met het lerarenteam bekijken we of de voorgestelde zorgmaatregelen haalbaar zijn. Elke leraar mag zich kwetsbaar opstellen en advies vragen aan het team. Tenslotte zijn het de leraren die in de klas aan de slag gaan met het probleem, zodat de leerling opnieuw kan groeien.”
© Eva Vlonk

Over naar de mening van de leerlingen
Pedagogisch directeur Katrien: “Of onze leerlingen groeien op de manier waarop ze dat willen, checken we met het digitale leerlingvolgsysteem LOOQIN van CEGO. Die anonieme bevraging vertelt ons enerzijds hoe de individuele leerling zich voelt op onze school. Anderzijds ontdekt de leraar die dat wil in welke mate de klas tevreden is over het leerproces, hoe betrokken de leerling zich voelt en krijgt hij aanbevelingen over zijn aanpak.”
“De resultaten helpen ons komaf maken met het taboe rond sociaal-emotioneel welbevinden. In een warme school moet je er zijn voor je leerlingen, tijd maken voor hun verhaal en écht naar hen luisteren. Iets wat je elke dag moet waarmaken. Maar we willen dat ook onze leraren zich goed voelen in het team. Want ook voor hen geldt: wie niet goed in zijn vel zit, kan niet presteren.”
© Eva Vlonk

Warm zijn start met een ‘hallo’
Leerling Marlies: “Veel leraren vragen me hoe het met mij gaat: in de klas maar ook in de gang, op de speelplaats. Zo voel ik dat ze om mij geven en durf ik naar hen toe te stappen. Met de ene leraar klikt het, met de andere niet. Gelukkig kan ik zelf kiezen welke leraar een vertrouwenspersoon voor me is.”
Leerling Simka: “Laat mij maar wat hangen op de banken in de tuin. Door gezellig samen te troepen met mijn vrienden voel ik me op mijn gemak. Als vijfdejaars mag ik tussen de middag ook buiten de school. Het groen dat de school omringt, ontspant me. Ik vind het fijn om me vrij te voelen en het gevoel te krijgen dat de school me vertrouwt.”
Leerling Karel: “Op school kan ik zijn wie ik ben. Tijdens de middag sluit ik aan bij het koor of ga ik wat tekenen in het atelier. Ik voel me het best wanneer ik bezig ben. Dankzij de middagactiviteiten leer ik leerlingen uit andere klassen kennen. Leuk, want hoe meer leerlingen je op school kent, hoe beter je je er gaat voelen.”
Workitects begeleidt scholen om slim en warm te worden. Sint-Paulus is 1 van de 50 scholen die ondersteund werden.
Log in om te bewaren
Yves Demaertelaere
11 oktober 2018Proficiat Sint-Paulus. In een warme school hebben we aandacht voor relaties. Want geen prestaties zonder relaties. Onderwijs van toekomst is het organiseren van relaties!
Reageren is niet mogelijk.