Gepubliceerd op
Klastips

10 tips om moedertaal te integreren in je klas

15 procent van de kinderen in het Vlaamse basisonderwijs en 10 procent in het secundair groeien thuis op in een andere taal dan het Nederlands. Sara Gielen en Ayse Isci, auteurs van ‘Meertaligheid, een troef!’, geven 10 concrete tips om een waardevolle plaats te geven aan de talen van je leerlingen.


 
Talenmemory op een tafel

 1. Maak de thuistaal van elk kind zichtbaar

  Zo kan je het woord ‘welkom’ of ‘smakelijk’ in verschillende talen laten schrijven, stempelen of kleuren. Of speel talenmemory in je klas. Vraag de ouders naar de uitspraak van die woorden. Zo geef jij het kind een warm en veilig gevoel.

 2. Creëer een familiemuur

  Vraag de kinderen en ouders om enkele foto’s van thuis mee te brengen en geef die een plek in de klas. Zo voelen kinderen zich erkend in hun (thuis)identiteit.

 3. Richt je hoeken zo divers en breed mogelijk in

  In de winkelhoek vinden de kinderen bijvoorbeeld naast aardappelen ook couscous. Voorzie in de leeshoek prentenboeken, maar ook meertalige boekjes en interactieve luisterboeken in de thuistaal van het kind. Inspiratie vind je in de openbare bibliotheken.

 4. Vier ook niet-Westerse feesten

  Geef het Turkse kinderfeest, het Suikerfeest of Chanouka of het Joodse Lichtjesfeest een plaats in je klas.

 5. Check vooraf of alle culturen de verjaardag vieren

  Ja? Benut dit uniek moment om de link te leggen tussen school en thuis. Schrijf op de verjaardagskroon naast ‘Gelukkige verjaardag’ in het Nederlands de woorden ook in de thuistaal van de leerling. Of geef het jarige kind een verjaardagskoffer mee naar huis. Vraag de ouders om hun verjaardagsrituelen aan de hand van tekst, foto’s, boekjes, liedjes te duiden.

 6. Leraar toont wereldbol aan multiculturele klas

  Steeds meer kinderen in Vlaanderen worden opgevoed in een andere taal dan het Nederlands. 15 procent van de kinderen in het basisonderwijs en 10 procent in het secundair.

 7. Maak duidelijke afspraken over het gebruik van de thuistaal

  Waardeer elke thuistaal evenveel. Maak afspraken met de kinderen rond het gebruik van thuistaal en hang ze uit: wanneer en waar spreken we de thuistaal?

 8. Vertel met prenten of materialen

  Teken bijvoorbeeld schetsen of gebruik gebarentaal.

 9. Leg een woordportfolio aan

  Doe dit voor kinderen die vaak de juiste woorden niet vinden of hun woordenschat willen uitbreiden. Het aantal woorden kies je zelf. Schrijf er bijvoorbeeld het woord in het Nederlands in, daarnaast het woord in de thuistaal, een foto en een omschrijving van het woord. Daag de kinderen uit om ook thuis dit woordportfolio aan te vullen.

 10. Doe aan pre-teaching

  Daag kinderen uit om op voorhand aan de slag te gaan met een verhaal, tekst of rekenoefening in de thuistaal. Zo betrek je leerlingen meer bij de leerstof en ervaren ze succes.

 11. Werk samen aan een meertalig taalbeleid

  Denk hierover na met collega’s, directie, ouders, begeleiders, kinderen. Stap voor stap, maar samen. Niet met grote revoluties of dure methodes maar dagelijks aan de schoolpoort, op de speelplaats, in je klas, thuis.

 


Bron: ‘Meertaligheid: een troef!‘ door Ayse Isci en Sara Gielen.

Het beste van Klasse in je mailbox?

 • Al 51.000 leraren zijn abonnee
 • 1 keer per week en helemaal gratis
 • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...